Ciekawe jak czesto ktos zamawia "iles tam kopii fotoskiazki".
Nie jest to zlosliwosc - pytam najzupelniej powaznie!
Szukaj
Ciekawe jak czesto ktos zamawia "iles tam kopii fotoskiazki".
Nie jest to zlosliwosc - pytam najzupelniej powaznie!
I'm a photographer, I make people immortal. What's Your superpower?
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Zlozonosc?Przeciez do skladu fotoksiazki nie jest potrzebne zaawansowane formatowanie tekstu, budowanie indeksow, spisow tresci, przypisow, konstruowanie skladni GREP, uzywanie zageniezdzonych styli (czy jakichkolwiek styli), etc. Nie trzeba numerowac sekcji, czy walczyc z laczeniem danych. Ot po prostu "place" wybrac zdjecie, umiescic je na stronie i myszka wyrownac. Najprostsze operacje jakie w ogole mozna robic. Jesli ktokolwiek wpadnie na to, zeby sobie samemu poskladac fotoksiazke, to automatycznie musi miec wrecz naturalne wyobrazenie, ze trzeba po prostu umiescic zdjecie na stronie i je odpowiednio poprzesuwac myszka. Tu nie ma zadnej filozofii, i zadnymi zaawansowanymi opcjami programu nie ma co sobie glowy zawracac.
Inna sprawa jest, czy jest sens kupowania (czy nawet sciagania pirata) ID, do wykonania czegos tak banalnego.
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Dla laika napewno ten program nalezy do kategorii "zlozonych"
Oczywiscie masz racje piszac ze wystarczy podstawowa znajomosc ID do zlozenia fotoksiazki,
ale ktos kto go zobaczy pierwszy raz nie wie tego
Poza tym ciekawy jestem ile osob robi te albumy w ID, wiekszosc chyba jednak preferuje PSa,
wnioskuje po znajomych i po szablonach ktore mozna w necie znalezc.
Ja akurat wolalbym to zrobic w ID.
Dla laika, to wlasciwie kazdy program wyglada na zlozony.
Nie tyle ID, ale wiedza na temat tego, co chce sie zrobic. No przeciez nikt normalnie myslacy, nie wyduma sobie, ze bedzie jakis program, do ktorego podczas skladu bedzie sie mowic.Wiadomo, ze trzeba zaimportowac zdjecia na strony, i je na nich poukladac.
I myslisz, ze bedzie szukal opcji -- "zloz mi fotoksiazke"?
Ja takze, tym bardziej ze proces tworzenia fotoksiazki jest wrecz wzorcowym przykladem zastosowan ID. Nie tylko to, rzecz jasna, ale z ogolnego przeznaczenia programu szybciej mozna wydedukowac do tego procesu ID wlasnie, niz Photoshopa. Ja nawet makiety albumow slubnych skladam w ID. Jest to duzo szybsze, a i efekt koncowy (PDF ze stronami w kolorze albumu, na nich poukladane zdjecia w naturalnych odstepach i takimi samymi marginesami na stronach) jest duzo latwiejszy do zrozumienia i zaakceptowania przez mlodych. Pozniej po akceptacji tylko eksport zalinkowanych do ID zdjec i do labu.
www.SALDAT.pl
a wiesz ze wcale bym sie nie zdziwil?
kiedys na tym forum ktos wrzucil jakas mocno obrobina fotke i zapytal jak osiagnac taki efekt,
odpisal kol. bombel ze wystarczy poszukac akcji ktora nazywa sie (tu napisal po angielsku jakas bzdurna nazwe)
a pozniej niektorzy pisali ze nie moga takiej akcji nigdzie znalezc
czyli robisz mlodym album klasyczny z wklejanymi zdjeciami, ale wysylasz im makietke zeby zaakceptowali uklad?Ja takze, tym bardziej ze proces tworzenia fotoksiazki jest wrecz wzorcowym przykladem zastosowan ID. Nie tylko to, rzecz jasna, ale z ogolnego przeznaczenia programu szybciej mozna wydedukowac do tego procesu ID wlasnie, niz Photoshopa. Ja nawet makiety albumow slubnych skladam w ID. Jest to duzo szybsze, a i efekt koncowy (PDF ze stronami w kolorze albumu, na nich poukladane zdjecia w naturalnych odstepach i takimi samymi marginesami na stronach) jest duzo latwiejszy do zrozumienia i zaakceptowania przez mlodych. Pozniej po akceptacji tylko eksport zalinkowanych do ID zdjec i do labu.
dobrze rozumiem?
www.SALDAT.pl
Skontaktuj się z nami