kZC_, słusznie prawisz, słusznie.Wystarczy zrozumieć mechanizm i wszystko staje się jasne.
Szukaj
kZC_, słusznie prawisz, słusznie.Wystarczy zrozumieć mechanizm i wszystko staje się jasne.
Pozdrawiam
Jacek
"Skądkolwiek wieje wiatr, zawsze ma zapach Tatr"
Ekonet... bez takich... "uproszczeń". Perspektywa NIE JEST zależna od ogniskowej. Koniec kropka. Zależy tylko i wyłącznie od odległości od obiektu. To ta odległość jest wynikiem kombinacji: pożądanego kadru, rozmiaru matrycy oraz użytej ogniskowej.
Przeciez napisałem ze za wasko sie robi a w kosciele przydałoby sie szerzej. A to stwierdzenie 50 pod DX to FX równa sie ok 75 - totaki skrót myślowy.Ale jak słusznie napisaliście ogniskowa jest jedna -zmienia sie tylko kąt widzenia
N i pare gratów
też namawiam na d700. Po Zakupie d300s byłem zachwycony jaki to wspaniały sprzęt w porównaniu do d200, ale po dwóch dniach gdy już ochłonąłem po zakupowych emocjach to stwierdziłem że wcale nie jest to jakiś kosmiczny skok i że w sumie poza szczegółami to d200 nadal by mógł kolejne dwa lata mi służyć. Natomiast gdy później dokupiłem d700 to szczękę zbieram do dziś, co za możliwości oferuje ten sprzęt.
Wydaje mi sie ze nie mozna rozpatrywać tego w kategorii sama puszka.Przecież to inwestuje sie w dany system czy nawet w FX. Ale jest kilka ciekawych tanich szkieł które od bólu wystarczą - czy nawet stałki 35 ,50 i 85i mozna miec fajna zabawe.
A jak sprawa wyglada z przełączaniem na DX -a w sumie wydaje mi sie ze to bajer - zwazywszy ze ma sie tylko 5MP.
Mozna zrobic widok taki jak w DX-ie czy jest normalny widok (taki jka pod FX) a tylko pojawia sie ramka do której zdjęcie zostanie rozciagniete. Bajer bajerem ale czasem amatorsko moze te 5 MP wystarczyc. Moze źle napisałem widokw przypadku DX i FX w D700 to ten sam widok w wizjerze?
Czy mozna rozciagnac obraz do DX-a
N i pare gratów
Moderator... Bój sie Boga!Widać tak, ale jeśli chodzi o kąt widzenia. Perspektywa jest nadal jak dla 50 mm.
D700, D610 IRIX 15mm, sigma 24/1,4 art, NIKKOR AI 35mm T28-75/2,8, 50/1.8G, 85/1.8D, TAmron 70-300 IS SB900
Jeśli można to podepnę się z nieco może innym tematem
Jeśli dobrze zrozumiałem to np. dla 50-tki , czy jest podpięta do DX czy do FX to ogniskowa zawsze jest 50mm , tylko zmienia się perspektywa czyli na FX będzie szerzej (będzie więcej widać w kadrze) - czy tak ?
Jak tak to nie ma sensu przy robieniu zdjęć z np. 50-tką na DX-ie przeliczać jej ogniskową x1,5 w celu dostosowania czasu dla nie poruszenia zdjęcia czyli 1/75s , tylko spokojnie powinno ( teoretycznie ) wystarczyć ustawienie migawki na 1/50s - czy tak ?
Przepraszam raz jeszcze za wtrącenie nieco innego tematu , ale to dla mnie ważne !
Oczywiście proszę o odpowiedż![]()
Ostatnio edytowane przez Robik ; 07-04-2010 o 22:15
D50 + S10-20/3,5 + N18-70/kit + N70-300VR + N35/2,0D + N50/1,4D + SB800 + podstawowe akcesoria
Skontaktuj się z nami