Close

Strona 3 z 26 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 337

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    W studiu rozpiętość tonalna fotografowanej sceny jest niewielka, a zalety pełnej klatki są do pominięcia. Między D300 a D700 nie zobaczysz specjalnej różnicy.
    dopisze dalej - chyba, że będziesz budował aranżacje bardzo przestrzenne, gdzie GO będzie istotna

W studiu wszystko daje radę. Szkła kupuje się pod najczęściej uprawianą tematykę, bo w studiu można fotografować różne tematy - od samochodów, po muszki owocówki. Wcale nie muszą być to jakieś megajasne wynalazki, które często np. nie przepadają za światłem bocznym/kontrowym, chyba że zależy nam na małej GO.
    Potwierdzam
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Pozwolę sobie podpiąć się pod wątek bo decyzja D300 czy D700 nie daje mi spać

Od kilku miesięcy użytkuję D90 ale zaczęła przeszkadzać mi jego nie najlepsza ergonomia i niezbyt celny autofokus, zdecydowałem więc, że czas na zmiany...

Przestudiowałem już chyba wszystkie testy w necie i znam parametry, wady i zalety obydwu puszek na pamięć
    Podjąłem już decyzję o zakupie D300 (pomyślałem, że różnicę w cenie wydam na jakieś fajne szkiełko albo Photoshopa) ale zacząłem przeglądać zdjęcia w necie i się zaczęło...
    Przejrzałem setki zdjęć na portalu www.Pbase.com i tam różnica między D300 a D700 to prawie przewaga klasy. O ile jeszcze ostrość jest porównywalna, to już rozpiętość tonalna i kolorystyka zdecydowanie przemawia na korzyść D700. Można oczywiście zaryzykować stwierdzenie, że FF używają głównie "ci co wiedzą jak obsługiwać taki sprzęt", ale czy tak jest naprawdę? Czy rzeczywiście różnica pomiędzy tymi dwoma puszkami jest właśnie taka jak tam można zobaczyć? Dodam, że najbardziej oczywiste wyjaśnienie, czyli stosowane szkła, nie są tu adekwatne bo porównywałem różne konfiguracje.

Będę Wam wdzięczny (myślę, że właściciel wątku również) za wszystkie subiektywne uwagi i doświadczenia..

Fotografuję głównie portrety w świetle zastanym i kuszą mnie pejzaże i krajobrazy..
    D90, N 17-55/2.8, S 50/1.4, N 18-105VR, S 70-200/2.8, N 70-200/2.8VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawek27 Zobacz posta
    ...Fotografuję głównie portrety w świetle zastanym
    No to D700
    ...i kuszą mnie pejzaże i krajobrazy..
    a tu z kolei bez różnicy, choć dobre tanie szerokie kąty znajdziesz prędzej na DX (mimo 1,5x cropa)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Kardynalne różnice między D300 a D700 sprowadzają się do:
    a) wyższej czułości
    b) innej GO

Reszta to aptekarskie niuanse. Jeśli się komuś wydaje, że ten aparat w przeciwieństwie do D300 posiada tryb preselekcji arcydzieł fotograficznych, to jest w grubym i kosztownym błędzie.

Domyślnie

Sugerujecie, że różnice w generowanych obrazach to przypadek czy raczej inne ustawienia defaultowych kolorów dla jpegów?

Jacku, widzę że używasz Nikkora 70-200/2,8 - ja też i bardzo sobie go chwalę, chociaż swoje waży, używasz go z D700?? Jakie rezultaty?
    D90, N 17-55/2.8, S 50/1.4, N 18-105VR, S 70-200/2.8, N 70-200/2.8VR

Domyślnie

Sugerujecie, że różnice w generowanych obrazach to przypadek czy raczej inne ustawienia defaultowych kolorów dla jpegów?
    Najprawdopodobniej jest to konsekwencja świadomego i umiejętnego posługiwania się konwerterem RAW oraz ew. Photoshopem.

Domyślnie

Najprawdopodobniej jest to konsekwencja świadomego i umiejętnego posługiwania się konwerterem RAW oraz ew. Photoshopem.
    Stawianie takiej tezy jest daleko idącym uproszczeniem.
    Myślę że mając parę lat w zawodzie grafika i pewne wykształcenie mam prawo to powiedzieć.

Czy manipulując obrazami z tych 2 puszek można osiągnąć podobny efekt? - W wielu wypadkach tak.
    Jenak wymaga to pewnej wiedzy często sporej ingerencji w obraz, nie zawsze jest możliwe a często bywa zwykłym marnowaniem czasu na coś co można było by osiągnąć szybciej dobierając dobry sprzęt.

Jeśli na wejściu mamy obcięty zakres tonalny oznacza to zwyczajnie, że mamy mniej danych do obróbki - mniej w tym wypadku znaczy gorzej.

Czy można dobrze skalibrować D300 - miałem ten aparat i wiem że można, przy czym nie można polegać w nim na ustawieniach fabrycznych i auto WB bez odpowiedniej korekty. Często pozostaje samemu ustawić profil krzywych aby efekt był zadowalający bo to co potrafi czasem wyrzucić z siebie ta puszka w trudnych warunkach skłania do podania Nikona do trybunału w Hadze.

Moim zdaniem DX to pomyłka na którą nie warto się skazywać, no chyba że jest się fanem makrofotografii - w każdym innym wypadku polecam FX.

D300 jest świetnym aparatem jeśli chcesz się nauczyć korekcji kolorystycznej, na etapie postprodukcji - powinien być sprzedawany w zestawie razem z Photoshopem.

Zresztą czemu D300 i D700 do pracy w studio - sugerował bym poszukać czegoś z natywnym ISO 100.
    Ostatnio edytowane przez tomasonline ; 04-08-2009 o 02:50
    ...

Domyślnie

Kardynalne różnice między D300 a D700 sprowadzają się do:
    a) wyższej czułości
    b) innej GO

Reszta to aptekarskie niuanse. Jeśli się komuś wydaje, że ten aparat w przeciwieństwie do D300 posiada tryb preselekcji arcydzieł fotograficznych, to jest w grubym i kosztownym błędzie.
    Zgadzam się to sa istotne różnice. Te drugą widac od razu nawet w wizjerze, np po przełożeniu 70-200/2.8 z d300 do d700. Jest to róznica w moim mniemaniu duza. Poddaje w watpliwosc czy warta jednak roznicy w cenie, zwlaszcza przy obecnej ofercie Nikona. Z drugiej strony za takie właśnie "subtelne róznice" czesto sporo sie dopłaca.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luxius Zobacz posta
    Poddaje w watpliwosc czy warta jednak roznicy w cenie, zwlaszcza przy obecnej ofercie Nikona.
    D700 w pewnych zastosowaniach jest bezcenny. Należy sobie jedynie odpowiedzieć, czy będziemy go w owych zastosowaniach wykorzystywać.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że dla niektórych osób nie istnieje już fotografia bez stałek <f/2 i znajdują szczególną radość w fotografowaniu z ręki w warunkach, gdzie z uwagi na mrok nie bardzo już widać temat...

Ale wbrew pozorom istnieje jeszcze nadal archaiczny trend fotografowania w świetle dziennym, błyskowym, a przede wszystkim ze statywu. Są też (wstyd powiedzieć) odmieńcy, starający się uzyskać ekspozycje, na których - o zgrozo! - wszystkie plany są ostre.

Domyślnie

Są też (wstyd powiedzieć) odmieńcy, starający się uzyskać ekspozycje, na których - o zgrozo! - wszystkie plany są ostre.

Strona 3 z 26 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów