Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie Lampa-zamiennik do D70

Witam, mam wielka prośbę o radę. Chce sobie kupić pierwszą lampę do Nikona D70, wiem ze najlepsza by była SB 900
    ( marzenie... ) czy 800 ale nie mam na tyle kasy by wydać dobrze ponad 1000 zł.
    Pomyślałam wiec o zamiennikach tym bardziej, że potrzebuje jej parę razy w roku głównie do zdjęć koncertowych. Przeczytałam już chyba wszystko w necie i mam do wyboru: Lampę SIGMA EF-530 DG i NISSIN 622. Skłaniam się do Nissin dużo dobrego o niej piszą i mocna jest... ale kompletnie się na lampach nie znam i nie chce podjąć całkiem błędnej decyzji...
    Którą z tych zamienników radzicie wybrać?
    Z góry dzięki za pomoc

Domyślnie

Metz 48
    طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Domyślnie

Za przedmówcą. Skoro masz D70 to warto by skorzystać z bezprzewodowego wyzwalania, a do tego musisz mieć kompatybilną lampę, Nissin nie błyska zdalnie w trybie Commander. Metz 48 AF-1 natomiast błyska tak jak lampy SB. Podobno Sigma też nieźle działa, karabud trochę napisał o tej lampie tutaj. Z kolei tutaj masz cały wątek o Metz'ie 48-AF-1. Gorąco polecam właśnie tę lampę.
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Mimo, że Metz 48 to nie kategoria a'la SB900, bardziej SB600 ale również polecam.
    D90: N18–105/3.5-5.6 VR, S70-300/4-5.6

Domyślnie

Nie wiem jak Nissin, ale mam Sigme. Mam przypaloną "szybkę" przy palniku, ale to z mojej winy. iTTL działa bardzo dobrze, nie narzekam na nią. No poza tym, że nie ma bezprzewodowego wyzwalania. Oczywiście mówię o Sigmie ST czyli wersji standardowej.
    Pozdrawiam.
    Darek Bagiński.
    Blog

Domyślnie

Sigma ma dwie wersje ST i Super. Poluj na ta druga.

Uprawnienia umieszczania postów