Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Smile Pytanie o TC-20E II Teleconverter

Witam
    Obecnie jestem posiadaczem D200 oraz obiektowow AF 80-200mm f/2.8 , oraz seryjna opcje 18-70mm ze swiatlem zmiennym, moje pytanie brzmi czy ten teleconwerter (TC-20E II Teleconverter )
    jest kompatobilny z tymi obiektywami a szczegolnie z zoomem 80-200.
    Prosze powiedzcie jak sprawdza sie od w uzytkowaniu oraz wszelkie inne opinie sa mile widziane.
    Pozdrawiam
    PAwel
    Pozdrawiam

Sagittarius

Domyślnie

seria telekonwerterów TC14,17,20 jest skierowana do obiektywów tele serii AFI i AFS czyli tych które mają własny napęd AF. Nie będą więc współpracowały z Twoim obiektywe AF80-200. Z obiektywami szerokatnymi AFS (np 18-70) nie moża stosować, ponieważ grozi to uszkodzeniem mechanicznym obiektywu i TC (kolizja tylnej soczewki obiektywu i przedniej telekonwertera)
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Talking cd telekonwerterow

a jaka jest historia z obiektywem AFD bo wlasciwie to jego pelna nazwa
    Pozdrawiam

Sagittarius

Domyślnie

Ten obiektyw nie ma silnika i na pewno nie będzie chodził. Obiektywy z silnikiem oznaczane są AF-S i AF-I.

Domyślnie

nieistotne, że AF D. Ważny jest tu napęd. A ten 80-200 masz pewnie AF, a nie AF-S. Bo była wersja AF-S, ale mało kto ją ma.
    Pawel Pawlak dobrze ci wytłumaczył
    jak chcesz mieć konwerter i do śrubokrętów (ten twój 80-200) i do AF-S to wybierz konwerter np Kenko. Optycznie to nie ideał, ale będzie działać.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Wink

czesc jeszcze raz ja tym razem kilka pytan, p[rzegladalem jeszcze pare stron z obiektywami , i jestem jeszcze nieco zamieszany czy obiektyw NIKON 55-200mm AF-S DX f/4-5.6G ED nadaje sie do telekonwertera, bo podobno obiektywy DX nie moga byc uzywane z telekonv.
    Pozdrawiam

Sagittarius

Domyślnie

mogą, ale chodzi o to jaką jakość takiego zestawu optyki w efekcie otrzymamy. I tu problem, bo generalnie konwertery stosuje się do teleobiektywów tych z górnej pólki - jasnych. Nikon nie robi niczego lepszego w tym zakresie. Zoomy o jasności 2,8 są FF.
    Co do 55-200 ponieważ jak używasz gorszego szkła to konwerter jeszcze to uwypukli. A po drugie konwerter 2x zje ci dwie przysłony i zrobi się 400mm/11 a więc za ciemno dla działania AF.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 30-09-2006 o 18:50
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

dodam jeszcze, ze telekonwarter o ktorym mowa ma bagnet przystosowany tylko do obiektywow AF-S i nie da sie go podpiac do 80-200 ED. Jest tam (jak zreszta na wszystkiech obiektywach AF-S) taki maly jezyczek.
    Jeśli nachodzi mnie ochota by zrobić coś wielkiego, siadam chwilę w kącie i czekam aż mi przejdzie

Domyślnie

download >> dokumnetacje ... masz specyfikacje dla telekonwerterów... Powinno pomóc

Uprawnienia umieszczania postów