Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Domyślnie

Przy okazji przypomniał mi się kłopot z czerwienią, ale w innej sytuacji. Niektóre żółte odcienie owadów i kwiatków wpadały w oranż, bo kanał czerwony był za jasny. Fotki były robione przy słonecznej pogodzie na słonecznym WB.
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

walle. to zjawisko nazywa sie bodajze clippingiem i wystepuje powszechnie podczas fotografowania np. czerwonych roz. po prostu przepalasz jeden kanal (czerwony).

Domyślnie

poza balansem bieli pokombinuj takze z przestrzenia barw (ustaw na szersza) 'wywolujac' zdjecia zrobione w RAW. W czesci przypadkow kanal czerwony ma znacznie wiecej informacji niz jest w stanie sie zmiescic w domyslnej przestrzeni sRGB. Tylko potem trzeba np pamietac o konwersji zdjec do odpowiedniej przestrzeni - najczesciej sRGB - przed zaniesieniem ich do labu/prezentacja na stronie itd.

pzdr.
    Andrzej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mironoza Zobacz posta
    walle. to zjawisko nazywa sie bodajze clippingiem i wystepuje powszechnie podczas fotografowania np. czerwonych roz. po prostu przepalasz jeden kanal (czerwony).
    Pewnie masz rację, amator ze mnie. W takim razie proszę o radę, co robić, by nie przepalać czerwieni, może jakaś korekta ustawień w body?

Właśnie padła odpowiedź . Dzięki

Domyślnie

A ja proszę od początku o takie korekty w body i...?
    SIGMA + PENTAX

Domyślnie

Pewnie trzeba niedoswietlic (to chyba korekcja ujemna) i zapisywac jako nef.

Domyślnie

Ludzie tylko NEF......po co komu jpg?
    Jak robisz zdjecia na ktorych tobie zalezy to warto poswiecic troche czasu na wolanie RAWow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    Ludzie tylko NEF......po co komu jpg?
    Jak robisz zdjecia na ktorych tobie zalezy to warto poswiecic troche czasu na wolanie RAWow
    Chociażby dla zaoszczędzenia czasu.
    W końcu nie każdy chce siedzieć przy kompie i uczyć się programu do obróbki. I wcale nie trwa to chwilę - zwłaszcza nauka.
    Pozdrawiam LiSEK

Domyślnie

Według niektórych z RAW-ami jest tak, że wystarczy poświęcić dłuższą chwilę i załapiesz, o co biega. I tylko w znalezieniu tej "chwili" tkwi sedno sprawy Dla mnie robienie JPG+RAW jest najlepszym wyjściem.
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów