Przy okazji przypomniał mi się kłopot z czerwienią, ale w innej sytuacji. Niektóre żółte odcienie owadów i kwiatków wpadały w oranż, bo kanał czerwony był za jasny. Fotki były robione przy słonecznej pogodzie na słonecznym WB.
Szukaj
Przy okazji przypomniał mi się kłopot z czerwienią, ale w innej sytuacji. Niektóre żółte odcienie owadów i kwiatków wpadały w oranż, bo kanał czerwony był za jasny. Fotki były robione przy słonecznej pogodzie na słonecznym WB.
Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!
walle. to zjawisko nazywa sie bodajze clippingiem i wystepuje powszechnie podczas fotografowania np. czerwonych roz. po prostu przepalasz jeden kanal (czerwony).
poza balansem bieli pokombinuj takze z przestrzenia barw (ustaw na szersza) 'wywolujac' zdjecia zrobione w RAW. W czesci przypadkow kanal czerwony ma znacznie wiecej informacji niz jest w stanie sie zmiescic w domyslnej przestrzeni sRGB. Tylko potem trzeba np pamietac o konwersji zdjec do odpowiedniej przestrzeni - najczesciej sRGB - przed zaniesieniem ich do labu/prezentacja na stronie itd.
pzdr.
Andrzej
A ja proszę od początku o takie korekty w body i...?
SIGMA + PENTAX
Pewnie trzeba niedoswietlic (to chyba korekcja ujemna) i zapisywac jako nef.
Ludzie tylko NEF......po co komu jpg?
Jak robisz zdjecia na ktorych tobie zalezy to warto poswiecic troche czasu na wolanie RAWow
Nikon http://greg77.com/
Według niektórych z RAW-ami jest tak, że wystarczy poświęcić dłuższą chwilę i załapiesz, o co biega. I tylko w znalezieniu tej "chwili" tkwi sedno sprawyDla mnie robienie JPG+RAW jest najlepszym wyjściem.
Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!
Skontaktuj się z nami