Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Domyślnie D80 i kolor czerwony.

Witam
    Jak, to mówią nie którzy fotografowie w studio, iż wolą Kanona gdyż widzi świat w żółci, a Nikosia nie, bo świat w czerwieni widzi. No i tutaj zaczyna się mój problem. Każde zdjęcie zrobione na Auto WB jest przepalone czerwonością - jest to taka oczo-waląca czerwień. Owszem w Photoshopie da się to wykluczyć bawiąc się HUE/Saturation. Nefy są ok pod względem czerwieni (to normalne) Ale teraz pytanie do was forumowicze, jak, ale to dosłownie jak ustawić moją D80 aby nie tworzyła zagrożenia czerwonością dla oczu? Bardzo proszę o pomoc
    SIGMA + PENTAX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomekB. Zobacz posta
    Witam
    Jak, to mówią nie którzy fotografowie w studio, iż wolą Kanona gdyż widzi świat w żółci, a Nikosia nie, bo świat w czerwieni widzi. No i tutaj zaczyna się mój problem. Każde zdjęcie zrobione na Auto WB jest przepalone czerwonością - jest to taka oczo-waląca czerwień.
    podkreslilem problem. drugi problem: nie robic w JPEG-ach

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zako, Polska Południowa

Domyślnie

Cześć!

Dziwna przypadłość - mój D80 raczej zawsze trafia na AutoWB - trudności to ma tylko w pomieszczeniach i pstrykaniu z lampą - ale to oczywiste przy różnych źródłach światła i jest łatwe do skorygowania przy wołaniu Nef'ów.

może wklej jakąś fotkę - będzie coś łatwiej powiedzieć

pozdrawiam serdecznie

panchoo
    natenczas brak sygnaturki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    podkreslilem problem. drugi problem: nie robic w JPEG-ach
    A dlaczego nie? aż tak źle sobie z tym radzi? Bo obróbka raw(nef) jest trochę czasochłonna, a czasem zależy mi na czasie.

Zaraz znajdę jakieś zdjęcie. Chwilunia.

Ostatnio edytowane przez TomekB. ; 27-07-2009 o 12:51
    SIGMA + PENTAX

Domyślnie

a moze ustaw sobie w studio WB sam? na pre? nie bedzie szybciej niz potem w LR albo ACR kombinowac?

Domyślnie

ja w pierwszym D80 mialem jpegi zazielenione. skonczylo sie serwisem, ktory problem odrobione poprawil, ale nie do konca. potem aparat umarl. inne d80 tego problemu nie mialy
    podpis nieczytelny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bahuone Zobacz posta
    a moze ustaw sobie w studio WB sam? na pre? nie bedzie szybciej niz potem w LR albo ACR kombinowac?
    Mógłbyś mi to rozwinąć, bo coś nie obyty się w tym temacie czuję

Cytat Zamieszczone przez Valwit Zobacz posta
    ja w pierwszym D80 mialem jpegi zazielenione. skonczylo sie serwisem, ktory problem odrobione poprawil, ale nie do konca. potem aparat umarl. inne d80 tego problemu nie mialy
    To mi humor poprawiłeś Do serwisu nie wysyłam, bo już płaciłem ponad 200zł za ich "czyszczenie matrycy", która i tak jest brudna - ich odpowiedź: "zanieczyściła się podczas podróży"

Czyli co mi pozostaje? Jak dokładniej to skorygować?

EDIT: kiedyś słyszałem o ustawieniu Auto WB na -2 EV w dzień, ale wg instrukcji to będzie mi właśnie czerwonością bardziej kręcił więc może +1 i było trochę lepiej ciutkę lepiej.
    Ostatnio edytowane przez TomekB. ; 27-07-2009 o 13:05
    SIGMA + PENTAX

Domyślnie

a cos ty się uczepił tak tego autoWB?
    Masz fajną puchę o duzych możliwościach. Zaraz zaczniemy sie zastanawiać, dlaczego zielony program daje skopane barwy albo dlaczego nie robi rozmytej GO i "jak to możliwe, żeby Nikon..." itd.
    80 procent ludzi oglądających Twoje zdjęcia nie zauwazy róznic w barwach... Różnic nie widzi zdecydowana większość ludzi, która właśnie kupiła pierwsze lustro, bo teraz jest taka moda i wakacje, to na plaże cos trzeba mieć, ale patrzeć nikt nie potrafi...

ja bym zluzował
    D80, S17-70 f2,8-4,5; N 75-300; Panagor PMC 135 f2,8; Vivitar 300 f5,6 (Tokina)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wojtek Mąka Zobacz posta
    albo dlaczego nie robi rozmytej GO
    Czego nie robi?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrzej_suse10 Zobacz posta
    Czego nie robi?
    To chyba chodzi o taką ironię "pytań początkujących"
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów