Close

Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Co to za ptak?

Domyślnie Co to za ptak?

Witam!
    Jestem tu nowy... Ze sprzętu nikona miałem niestety okazję korzystać tylko raz w życiu:/ Mimo to mam nadzieję że mi pomożecie

"Ostatnio" pojawiła się u mnie w sadzie rodzinka ptaków, których nie mogłem odnaleźć w atlasach ptaków, dla tego proszę Was o pomoc...

Charakterystyczne cechy:
    - ptak wielkość wróbla,
    - charakterystyczny rdzawy ogon, dający fajną poświatę przy locie,
    - lot bardzo hmmm... "żywiołowy" - często zmienia kierunki, nurkuje w powietrzu i zaraz się wznosi,
    - bardzo płochliwy,
    - często siedzi na drzewach owocowych: wiśniach, mirabelce,
    - jeśli już wylądował często "przykuca".

To jego zdjęcia:

Z góry dziękuję za pomoc

Domyślnie

to kopciuszek ale zmasakrowany przez Ciebie strasznie! Na 1-ce całkowicie zatracił swoje naturalne kolory. To ptak, który często zakłada gniazda w różnych dziwacznych miejscach cywilizacyjnych (wnęki, otwarte piwnice, stosie drewna itp. )
    D300 | T 17-50 | SB-600 | N 300/4 AF-S | N 35/1.8G AF-S| N 85/1.8G AF-S | N 70-210/4 AF
    Waldemar Woźniak www.waldemarwozniak.pl
    l
    http://wld-art.pl

Domyślnie

Dzięki Tak podejrzewałem, ale trochę nie zgadzał mi się opis w atlasie. Zdjęcie zmasakrowane z dwóch powodów: pierwszy to taki, że mój aparat (tani kompakt) zawodzi w słabym oświetleniu, a drugi - testowałem na tym zdjęciu tani, aczkolwiek darmowy program ColorCastFX i niestety oryginału nie mam na komputerze.
    U mnie na początku ten ptak miał gniazdo w zbudowanym karmniku. Teraz chyba gdzieś indziej się przeniósł, ale nadal przylatuje na te same drzewa.

Uprawnienia umieszczania postów