Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 51

Wątek: Medusa

Domyślnie

Dzięki za miłe słowa Światło. Nie chodzi mi o stuprocentowy zachwyt, bo tego zadna praca na swiecie nie dokona. Zawsze sie znajdzie ktoś przeciwny. Ale chodzi mi o to, aby bezpodstawnie nie rzucac jakimis "osądami" mojej osoby. Zobaczono raptem (chyba) 5 zdjec, kiedy mam ich wielokrotnie wiecej (przez jakies dwa lata ciaglego biegania z aparatem sie uzbieralo), a dowiaduje sie, że wszystko jest przypadkiem i nie przyswoilam jeszcze zasad. Coz, skoro nie zastanawiam sie podczas robienia zdjecia, czy wszystko bedzie zgodnie z jakims podrecznikiem (ktorych mam na swojej polce pare ), to trudno żeby było widac ile przyswoilam. Ale to jest wlasnie ten brak podstaw, bo aby miec podstawy to albo trzeba by sledzic moj okolo dwuletni (plus minus) rozwoj albo chociaz porozmawiac Ale co ja sie bede tutaj uzerac. Po prostu nie miło niektórzy ludzie potraktowali nieco inne zdjecia, mieszajac z blotkiem autora. Ech, ech !

swiatlo
    Gość

Domyślnie

No taki los. Jedynym wyjściem żeby takich głupich uwag nie słuchać to jak powiedziałem - ostre i kolorowe obrazki.
    Ludzie lubią ostre i kolorowe obrazki. Na cukierkach, na billboardach, w magazynach, na pudełkach. Ostre i kolorowe zawsze są popularne i nigdy nie wywołają nawet jednego słowa kontrowersji... Zdjęcia te traktują modeli powierzchownie, traktują je jak przedmioty. Jak produkt.
    Ja chętnie bym się nauczył techniki od Ciebie. Ale jestem tchórzem. Boję się. Chcę, ale się boję
    Nie wierzę w siebie. Boję się że wejdę w miejsce gdzie można łatwo się zagubić.
    Poza tym jestem facetem. Nie mam tej emocjonalnej intuicji jaką mają kobiety. Kobiety są najbardziej kreatywnymi fotografami ludzi. Tylko kobiety potrafią zajrzeć do drugiej osoby głębiej niż skóra.
    Faceci pokazują osoby od zewnątrz. Kobiety od środka. Tylko kobieta potrafi tak sfotografować drugą osobę aby pokazać co ta osoba myśli. I to jest właśnie cechą Twoich zdjęć. Nie pokazują dziewczyny jaką widzimy od zewnątrz, ale pokazujesz jej myśli. To jest niezwykły dar.

Domyślnie

Hej, panie świetlisty. W deviantart gallery czeka priwejt mesydż, o ile dobrze to zrobilam.

Domyślnie

Cytując swiatlo, chciałem następie dopisać parę słów, lecz telefon mnie wybił - więc od nowa.
    Generalnie nie zabieram głosu w wątkach zdjęciowych, gdyż sam nie publikuję.
    Ale tu sobie pozwolę. Może ze względu na te niektóre głosy, które tu padły.
    juana - Twoje fotografie podobają mi się, że tak powiem, cholerycznie bardzo
    Nie daj się 'wpuścić w maliny' tylko niby poprawności technicznej. Twoje foty są prawdziwe. W nich widzę to czego szukam w fotografii ludzi - autentyczności. Dziewczyna na Twoich fotografiach coś robi i Ty to uchwyciłaś. Te foty gadają do mnie - mówią coś. A nie tylko pokazują postać sztucznie wygiętą do aparatu. To jest mój bardzo częsty zarzut - na focie jest ktoś i wygina się w sposób nienaturalny - niby pozuje.
    A dziewczyna na Twoich portretach została uchwycona w trakie czegoś. Bardzo mi się podoba.
    Mały przytyk do foty nr 4 - coś jest na ustach co przeszkadza - próbowałbym retuszować.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez juana Zobacz posta
    To trochę przykro, że mnie tak zjeżdżacie.
    (...)
    Po prostu nie miło niektórzy ludzie potraktowali nieco inne zdjecia, mieszajac z blotkiem autora. Ech, ech !
    Biedactwo! A możesz zacytować jakiś przykład? Uwielbiam jak kobiety (nie wiem czemu, ale to głównie ta płeć ma takie podejście) prezentują swoje zdjęcia, a potem nie umieją oddzielić krytyki i opinii o zdjeciach od opinii o autorze. I chętnie poczytam te cytaty zjeżdżające autorkę i mieszające ją z błotem.

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Biedactwo! A możesz zacytować jakiś przykład? Uwielbiam jak kobiety (nie wiem czemu, ale to głównie ta płeć ma takie podejście) prezentują swoje zdjęcia, a potem nie umieją oddzielić krytyki i opinii o zdjeciach od opinii o autorze. I chętnie poczytam te cytaty zjeżdżające autorkę i mieszające ją z błotem.
    Chodzi o wpis jakiegoś nawiedzonego gościa, że zdjęcia są przypadkowymi pstrykami.
    Nawet mnie, postronnego widza, ta uwaga zabolała..

Edit: przeleciałem wątek wstecz i chodzi mi o wpisy Norda, który zarzucił autorce "przypadkowość". Właśnie takie uwagi bolą. Można powiedzieć że nie trafia, że się nie rozumie. Natomiast zarzut o "przypadkowość" jest już zarzutem bardzo osobistym.
    Poza tym Twoja uwaga o kobietach, włącznie z inwektywą "biedactwo" jest bardzo nie na miejscu. Zalatuje szowinizmem i arogancją.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez juana Zobacz posta
    Niestety, ja tego Ci nie powiem. Chociaż czasami przykre jest, że wielu ludzi (wnioskuję to po długim przebywaniu na wielu portalach fotograficznych) jest zamkniętych na prace, które nie odzwierciedlają punkt po punkcie podręcznika - jak zrobic technicznie poprawne zdjęcie. Przykre to, ponieważ żaden podręcznik nie jest uniwersalny do stylu czy duszy każdego człowieka(...).
    Witam
    Skoro przebywasz długo na wielu portalach fotograficznych z pewnością już wiesz, że na każdym panują nieco inne "trendy" Wydaje mi się, że na tym forum Twoje zdjęcia (jeśli będą na podobnym poziomie jak te które są w tym wątku, bo nie znam innych Twoich prac) wielkiej kariery nie zrobią. Podejrzewam, że zawsze znajdzie się paru "oczytanych" ludzi, którzy ślepo trzymając się będą prawideł i porad spisanych w mądrych książkach, będą krzyczeć - pstryki, pstryki!.
    Obym się mylił.

Bardzo podobają mi się zdjęcia 1 i 4. Są inne od tych, które można tutaj oglądać całymi tonami.
    Wiesz co robisz i co chcesz pokazać!

Domyślnie

Tutaj ani razu nie usłyszalam słow krytyki. Krytyka jest potrzebna w rozwoju, ale mało kto potrafi krytykowac. Co z tego, ze uslysze, ze zdjecie jest nieostre ? Co to za krytyka ? Naprawde, gornych lotów... Ale to tak notabene. I moze dla Ciebie nie jest zmieszanie z blotem, kiedy ktos Ci zarzuci, ze nie masz pojecia o tym co sie robi, ale wyobraz sobie, ze istnieja na swiecie rozni ludzie i w rozny sposob moga odebrac pewne rzeczy. I nie chodzi o plec, ale najlatwiej takim banalnym tekstem zarzucic "bo kobiety..." Ja koncze, nie ma co sie udzielac w tym temacie, ktory dawno odszedl od zdjec, a zaczela sie wojna na absurdalne problemy. Wiec pa i moze si ju lejter w innym temacie.

Nemeth - No, wlasnie myslalam, ze chociaz na nikonowskim forum ludzie sa bardziej otwarci, a nie zamknieci przez podreczniki. Wkoncu "nikon, to brzmi dumnie", co nie? Ale juz wiem, ze musze wymuskane zdjecia dac do wgladu dla innych, aby nie zaczely sie wojny na - "cyfra kontra analog" czy "poprawne kontra niepoprawne", jakby to byly wielkie problemy zyciowe...

Domyślnie

Nie musisz wcale umieszczać wymuskanych zdjęć !!! ja chętnie zobaczę kolejne Twoje prace. Właśnie przeglądam album Gudzowatego ( dzięki Piotrek !!! ) i tak sobie myślę, że gdyby niektóre z jego prac umieścić na forach to zostałby zjechane przez fachowców.
    Pozdrawiam Tomasz

Domyślnie

A ja zripostuję, że nikt nie zarzucał problemów z ostrością w tym wątku. To Ty włączyłaś się z uprzedzeniami i z góry nastawiona na niezasłużoną i niesprawiedliwą krytykę. Dostałaś same pochlebne opinie, a potem piszesz, że jakaś nagonka jest, że jesteś biedna, zjeżdżona, zmieszana z błotem. No wybacz, ale z takim podejściem, to rzeczywiście nie ma sensu nigdzie nic publikować. No chyba, że samobiczowanie sprawia przyjemność. A to, że ktoś stwierdzi, że to po prostu pstryki, że do niego nie trafia, że mu się nie podoba, to przepraszam, ale to ma być niewłaściwe? Po co jest forum zatem? To są opinie ludzi. 90% osób w tym wątku napisało, że im się prace bardzo podobają, są zachwyceni, a jedna opinia kogoś, kto uważa, że zdjęcia są źle skadrowane i przypadkowe potrafi Cię doprowadzić do szału? To smutne trochę. Trochę dystansu proponuję, bo publikacja na forum, które o dziwo nazywa się *dyskusyjnym*, sprzyja właśnie... dyskusjom. Jeśli masz zamiar się za każdym razem bronić, albo obrażać, to rzeczywiście udział w forum ma mały sens. Nie za bardzo rozumiem Twoje podejście; zamierzasz publikować swoje zdjecia i szukać forum, na którym spotkasz się ze 100% uznania i zrozumienia? 90% nie wystarczy? I zamierzasz za każdym razem się oburzać, jak ktoś będzie miał inne zdanie?

Zawsze ktoś będzie miał inne zdanie!

Przemyśl to.

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów