Szukaj
Ok odezwę się później bo puszka w domu leżakuje i na tę chwilę nie pamiętam
Księżak
D3s Nikkor 50/1.4, 24-70/2.8, 200 2.0 VR sabinka 900
Z czystej ciekawości wilku - po co na jednej karcie RAW a na drugiej JPEG? Przecież teraz rawy można przeglądać na komputerze równie szybko jak jpegi, wraz z podglądem miniaturek w windowsie.
duzy brzydki nikon i mala ladna sigma dp1
A więc tak
RAW skompresowany bezstratnie
Głębia kolorów 12-bit
Księżak
D3s Nikkor 50/1.4, 24-70/2.8, 200 2.0 VR sabinka 900
dla karty 16gb 806 zdjec, 8gb nie mam
ale warto wiedziec, ze licznik jesli masz ustawione nefy kompresowane bezstratnie bedzie pokazywal tyle samo zdjec
do zrobienia co dla rawow bez zadnej kompresji, a realnie rawow skompresowanych bezstratnie jestes w stanie zmiescic na karcie 2x tyle co nieskompresowanych
i teraz dowcip polega na tym, ze jak zrobisz serie np. 20 zdjec, to aparat najpierw pokaze, ze zmniejszyla ci sie ilosc fotek o 20 - zjedzie z 400 na 380, ale analizujac wolne miejsce w trakcie zapisywania plikow na karcie licznik fotek bedzie jechal od tych 380 w gore... bo ze wzgledu na kompresje ilosc miejsca na karcie bedzie wieksza niz on to sobie zalozyl (liczyl bez kompresji) a zapisywal rawy skompresowane
Odważni jesteście....
Oglądaliście przedostatni odcinek serialu "Co posżło nie tak?" ? No właśnie... Było o hiperdużych i dużych pojemnościach kart w pracy zawodowej. Podobno jedno nie powinno się zbliżać do drugiego
A tak serio:
Ja używam kart max 4GB (PRETEC x233) choć czasem uważam, że to za duże karty do pracy zawodowej i przy sesjach "niepowtarzalnych. Niech coś pójdzie nie po Twojej myśli, niech karta zapisując przedostatniego NEFa odmówi posłuszeństwa... Wtedy 16GB (ok. 800szt) zdjęć ląduje w kosmosie. A tak to stracisz jedynie część swojej pracy (np. 2 czy 4GB).
D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL
A co sądzicie o rozwiązaniu 2 x 32GB? Zapis NEF na 1 + kopia?
POGO
D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL
To Wy niezłą macie pracę, skoro potraficie sobie zapełnić taką kartę 16GB NEFami. Ja mam jedną Extreme III 8GB, jedną Ultra II 8GB, oraz zwykłe (niebieskie) Sandiski 2GB, 1GB i 512MB. Też jestem zdania, że lepiej mieć dwie małe karty niż jedną wielką. Oczywiście jestem chyba burakiem, bo nie odczuwam różnicy w pracy aparatu pomiędzy Extreme III a zwykłym niebieskim SanDiskiem. Nawet jak gdzieś pojadę serią to nigdy nie patrzę na światełko zapisu tylko robię zdjęcia i zero opóźnień.
Skontaktuj się z nami