Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Domyślnie

Witam.
    Nie chcę tu oceniać pojedyńczych zdjęć, ale po prostu muszę napisać, że jestem pod wrażeniem zdjęć. Są przepiękne. Malownicze, klimatyczne i- co najważniejsze- przemyślane.
    Widzę, że przy odpowiednich umiejętnościach jak również chęciach współpraca z F80 jest bardzo owocna. Sama sprawiłam sobie ten aparat dwa miesiące temu. Zrobiłam już dwie czarno-białe rolki, ale niestety nie mam dostępu do ciemni i nie mogę się przekonać czy cokolwiek wyszło. Ale i tak nie widząc efektów jestem z niego bardzo zadowolona. A dźwięk migawki - poezja
    Strasznie szkoda, że już coraz mniej jest publikowanych zdjęć analogowych. Na szczęście ich urok zapełnia tę lukę.

Pozdrawiam i życzę dużo światła

Domyślnie

Witajcie,

Cytat Zamieszczone przez Szuwar Zobacz posta
    ...Podumam to napiszę
    Z zaciekawieniem oczekuję...

Cytat Zamieszczone przez woda Zobacz posta
    ...1. Dol jesli chodzi...
    W żaden sposób nie czuję się urażony, bowiem również czuję się amatorem i liczę na każdą opinię- pod warunkiem, że są to przemyślenia jej Autora... Tym samym dziękuję za dogłębną analizę...

Pozwól, że odniosę się do Twoich dwóch uwag... Po pierwsze, odnośnie "dziwnego cienia" na drzewach... Uważam, że w głównej mierze wynika to z bocznego oświetlenia, choć nie przeczę, że użycie filtrów mogło spotęgować ów efekt... Użycie zaś ich, to wybór pomiędzy nimi, a PS... Póki co, wybrałem stosowanie filtrów ze wszystkimi jego konsekwencjami...

Po drugie, to cięcia... Zmagałem się z prezentowanymi kadrami w tym samym czasie, co kolega Malczer publikował swoje prace- zob. http://plfoto.com/1850363/zdjecie.html ; http://plfoto.com/1897934/zdjecie.html Patrząc zaś na nie, utwierdził mnie w przekonaniu, że było warto dokonać tego wyboru...

Cytat Zamieszczone przez gadajacaglowa Zobacz posta
    ... Sama sprawiłam sobie ten aparat dwa miesiące temu. Zrobiłam już dwie czarno-białe rolki, ale...
    Pozostaję z nadzieją, że ukarzesz jakie krajobray... Bowiem również ubolewam, że coraz mniej osób zajmuje się fotografią analogową w tej dziedzinie, a bynajmniej prezentuje swoje zdjęcia... Tak więc, życzę ciekawych kadrów i ciepłego światła...

Kończąc pomyślałem sobie, że sklecę wszystkie kadry, jakie chciałem zaprezentować, byście mogli zerknąć na nie w całościowy sposób... Oczywiście, dwa ostatnie ujęcia, nie były wcześniej prezentowane...

Zapraszam...

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

T_P_

P.S. Jeżeli uznacie, że zajmuję swoimi kadrami zbytecznie miejsce na Forum, to proszę o usunięcie pięciu kadrów i pozostawienie jedynie dwóch ostatnich...
    analogi, szkiełka, filterki, statyw, a na nim ostatnio, od czasu do czasu, stawiam także lusterko cyfrowe...

kulten
    Gość

Domyślnie

7ka najlepsza i w dobrym nastroju. Gdybym miał się do czegoś przyczepiać to zbyt często używasz zbyt silnej połówki.

Domyślnie

fajne , niby wąska gama ale bogata jakaś tonalnie

/skaner i tak robi z tego cyfrę /

Domyślnie

Podumałem i bardzo cieszę się , że wstawiłeś wszystkie w jednym poście i to własnie w takiej kolejności.

Dlaczego: otóż własnie w tej kolejności ustawiłbym je według tego jak mi się podobają. I to zarówno kadrowo jaki kolorystycznie.

Powiem wprost: jestem całkowicie na NIE uciętym wierzchołkom drzew.

Obecna 2. byłaby przewspaniała gdyby własnie nie ciach u góry.

Im dalej w las ( zdjęcia 4-7) tym coraz bardziej pomarańczowo i tym samym niezbyt dobrze. Przy tych zdjęciach bardzo pasują subtelne barwy z 1, 2 i 3.

Na trójce ciach u góry najmniej razi (praktycznie nie razi).

Na czwórce przy lewej krawedzi nie dawałbym tego pnia, w dodatku uciętego.

No dobra - teraz będzie dobra strona

Wszystkie oddają moim zdaniem wspaniały klimat tytułowego przedwiośnia. Od 4-7 obnizyłbym trochę saturację i kontrast tak, aby zbliżyć się do 1-3. Mimo uciętych konarów starałbym się je zrównać kolorystycznie (z mocnym akcentem na 2.)

Powstał bardzo udany zestaw i mimo niektórych uchybień powinieneś być z tej sesji bardzo zadowolony i dumny. Poważnie. Musisz tylko to wszytko teraz dopieścić

.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kulten Zobacz posta
    ...Gdybym miał się do czegoś przyczepiać to zbyt często używasz zbyt silnej połówki.
    Pracuję i nad tym, niemniej często zdarza się, że trzeba pomóc naturze jak skąpi swych barw...

Cytat Zamieszczone przez pike Zobacz posta
    .../skaner i tak robi z tego cyfrę /
    Po części masz rację, stąd też w wąskim tego słowa znaczeniu, zgodzę się z Tobą...

Cytat Zamieszczone przez Szuwar Zobacz posta
    ...Obecna 2. byłaby przewspaniała gdyby własnie nie ciach u góry...
    Dzięki Szuwar za pozostawienie swoich myśli...

Odnośnie dwójki, to serce bolało, ale 24mm okazało się nazbyt mało, by w prezentowanej perspektywie ująć drzewa w całości... Kupiłem szersze szkło i mam nadzieję, że powrócę w owe miejsce...

Kolorystyka pracy zaś, powstała wraz z mijającym dniem... W niektórych kadrach, jedynie podkresliłem barwy zgodnie z ówczesną koncepcją...

Kończąc przyznam się, iż jestem z tego pleneru zadowolony, a dzięki Waszym sugestiom, może uda się stworzyć cykl, pod którym będę mógł napisać "bardzo"...

Dzięki za wpisy, pozdrawiam T_P_
    analogi, szkiełka, filterki, statyw, a na nim ostatnio, od czasu do czasu, stawiam także lusterko cyfrowe...

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów