Close

Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 91

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel92 Zobacz posta
    Co jest nieprawdą : czy, ze jak szybki komputer to ..., czy ze NX2 lepiej dziala na NEF niz LR2 ?
    Prawdą jest, że LR2 jest szybszy, wygodniejszy, logiczniejszy i ma większe możliwości niż NX2. To jest konwerter fotografa, a nie jakaś chora fantasmagoria zidiociałych developerów oprogramowania.

Domyślnie

a ja pracuje w tandemie LR2 plus CS3 i taki tez polecam
    90% obrobki zalatwiam w LR

Gaduła Awatar wlopis
    Miasto
    Swarzędz koło Poznania

Domyślnie

Przez dwa lata używałem NX, niedawno kupiłem uaktualnienie do NX2, dobrze że mogę na jednym komputerze korzystać z obu wersjii. Mówiło się sporo, że NX jest zakręcony, teraz mogę powiedzieć że NX2 jest zakręcony, a wersja starsza wydaje mi się obecnie dziecinnie prosta, bardziej intuicyjna. Może to kwestia nawyków, zobaczymy.

Żeby NX/NX2 miał jeszcze korekcję perspektywy, jak PSE7, w pionie i poziomie, a może ma , tylko ja nie potrafię z programu tej funkcji wyłuskać .
    Ostatnio edytowane przez wlopis ; 22-07-2009 o 12:41
    SLR/FX/DX/ N/24/35/50/85/SB800/SB600/NX2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wlopis Zobacz posta
    Żeby NX/NX2 miał jeszcze korekcję perspektywy, jak PSE7, w pionie i poziomie, a może ma , tylko ja nie potrafię z programu tej funkcji wyłuskać .
    No właśnie nie ma!!! I to chyba jego największa wada. Gdyby to dodali to byłoby naprawdę super, poza tym bardzo mi pasuje ten program.
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Domyślnie

No i brak stempla!!! Używam NX2 i uważam, że jest bardzo dobry, ale mu brakuje 3 rzeczy: stempla, korekcji perspektywy i dobrze działającego pędzla korekcyjnego.
    Jest co prawda wołowaty, u mnie nawet z core duo E8500 i 4 GB Ramu, ale to chyba taki urok, żeby człowiek się zbytnio przy obróbce nie spieszył

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Prawdą jest, że LR2 jest szybszy, wygodniejszy, logiczniejszy i ma większe możliwości niż NX2. To jest konwerter fotografa, a nie jakaś chora fantasmagoria zidiociałych developerów oprogramowania.
    Jakby nie moje problemy z kolorami w wywoływarce RAW to bym miał już CS4 kupionego.
    Zainstalowałem triala ostatnio i parę godzin z kumplem spędziłem obrabiając RAWY i zadowolonym nie był... Nawet profile 5D sklecił wg zaleceń z forum dla każdej z moich puszek.
    Jak oglądam potem w przeglądarce Iview wyniki to porażka dla mnie. Z NX2 to co na ekranie mam na odbitce. I to dla mnie ważne.
    Mam jeszcze 20 dni żeby się przekonać. Mam jeszcze zainstalować triala LR2, ale jeśli chodzi o kolory to problem jest ten sam.
    Wizja męczarni z NX2 doprowadza mnie do szału... A mam 8GB ramu...

PS.
    Szukam konsultanta do "tych" spraw. Najlepiej za pomocą Skype bądź stacjonarnego, bo przed kompem w domu mi zasięg na komórce błądzi. Oczywiście płacę należycie za wykonaną robotę. Kontakt na PM.
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elanek Zobacz posta
    Jakby nie moje problemy z kolorami w wywoływarce RAW to bym miał już CS4 kupionego.
    Zainstalowałem triala ostatnio i parę godzin z kumplem spędziłem obrabiając RAWY i zadowolonym nie był... Nawet profile 5D sklecił wg zaleceń z forum dla każdej z moich puszek.
    Jak oglądam potem w przeglądarce Iview wyniki to porażka dla mnie. Z NX2 to co na ekranie mam na odbitce. I to dla mnie ważne.
    Przecież ACR/LR z zapiętymi Camera Matching Profiles daje identyczne efekty, jak NX... (wyjąwszy profile dla różnych iluminantów)
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 23-07-2009 o 13:00

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jerezano Zobacz posta
    No i brak stempla!!! Używam NX2 i uważam, że jest bardzo dobry, ale mu brakuje 3 rzeczy: stempla, korekcji perspektywy i dobrze działającego pędzla korekcyjnego.
    Ale przecież jest coś na kształt stempla, fakt działa inaczej niż w PS, ale do drobnych retuszy nadaje się doskonale, gorzej, gdy chcemy usunąć większy obiekt z kadru.
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Przecież ACR/LR z zapiętymi Camera Matching Profiles daje identyczne efekty, jak NX... (wyjąwszy profile dla różnych iluminantów)
    Więc coś gdzieś jest nie tak.
    Pomagał mi kolega, co się w tym orientuje więcej niż ja.
    Pogmeram to podobnych wątkach, może coś wieczorem wymyślę.
    Szybkość CS4 i jego (wciąż dla mnie nieodkryte) możliwości są warte ceny za niego.
    Zwłaszcza, jak się porówna to wszystko z NX2...
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów