Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: F5 kontra d700

Domyślnie F5 kontra d700

Witam. Na początku był zenit , pierwsza cyfra Kodak, następnie d50 został zamieniony na d200 a d200 na f 5. I pytanie jest następujące; słyszałem zawsze ze slajdów jest najlepsza, jakość zdjęć wiec zakupiłem sobie velvie 100. Po 1 rolce zakochałem się ponownie w analogu doszczętnie , do tego stopnia ze od około 5 miesięcy cyfrą zrobiłem około 100 zdjęć może mniej. A myślałem nad zakupem d 700 bo d3 lub d3x jeszcze za drogi sprzęt . Ale czy warto inwestować w d700, gdy poznałem, jakość slajdów? Czy jakość z d700 będzie podobna do slajdów? I tez lubie mieć zdjęcia w reku jeszcze nie winem czy slajdy będą na papierze czy tylko rzutnik. Na pewno f 5 zostaje i jeszcze dojdzie f 2. Pozdrawiam

Rozmowny Awatar Karl Johansson
    Miasto
    Kraków/czasem Gdańsk, ale na razie nie

Domyślnie

Ciężko porównać dwa tak różne aparaty.

F5 mam, używam, cieszę się nim jak dziecko lizakiem ;]
    Na razie robiłem głównie na negatywach, dopiero czekam na kase na wywołanie slajdu.

A D700 - podobnie, myślę, ale cyfrowo. Myślę, że nie będzie powalającej różnicy w jakości, ale na slajdach się nie znam ;]
    Kwestia tego, co potem zrobisz z tymi zdjęciami - jeśli to nefy będą, to możesz baaardzo wiele (bawiłem się nefami z d3)...;]
    D300
    Nikkor 24 2.8D, Nikkor 50 1.4G, SB-900

Domyślnie

Nie ma roznicy czy Velvia w malym obrazku czy obecna cyfra dobrej klasy.

Slajd 35mm jest bardzo ograniczony jesli chodzi po pojemnosc tonalna i ostrosc.

Analogze ze slajdem i cyfra to dwa rozne podejscia. Obecnie nie ma sensu robic na negatywach C-41, bo dokladne to samo mozna miec na cyfrze. Ze slajdem jest troche inaczej. Mnie nie bawi ogladanie zdjec na telewizorze/monitorze. Wole z rzutnika na sciane, ale takich jest niewielu.

Sam musisz sobie odpowiedziec czy warto. Jak masz D200 to lepiej wydaj kase przeznaczona na D700 na wycieczki w ciekawe miejsca, slajdy i ich wolanie i jakies nowe szklo. Bedziesz mial z tego wiecej pozytku niz z samego D700.

Domyślnie

No tak i z d200 przy bardzo dorej znajomosci ps mozna wiele zdzialać ale czy to w 100 % bedzie mozna powiedzie ze to zdjęcie czy grafika ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta

Mnie nie bawi ogladanie zdjec na telewizorze/monitorze. Wole z rzutnika na sciane, ale takich jest niewielu.

Sam musisz sobie odpowiedziec czy warto. Jak masz D200 to lepiej wydaj kase przeznaczona na D700 na wycieczki w ciekawe miejsca, slajdy i ich wolanie i jakies nowe szklo. Bedziesz mial z tego wiecej pozytku niz z samego D700.
    sam posiadam okolo 2000 zdjęc na papierze jest tego masa , nowe szko mam własnie kupiłem pod f 5 20-35 2,8
    Ostatnio edytowane przez brylek ; 07-07-2009 o 00:35

"nie pióro czyni obraz lecz malarz"
    Pozdro Kuba

Domyślnie

coz, ja niestety nie jestem zadowolony z odbitek z labow. pisze to przy kazdej tego typu okazji

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez farizer Zobacz posta
    na filmie iso 400...

Domyślnie

Ja bym jednak zainwestował dodatkowo w D700. Przewagę slajdów widzę w mniejszych kosztach, oszczędności czasu na obróbkę, ale nie w jakości. I tak prawdopodobnie nie pozostaniesz przy analogowej wersji slajdów, będziesz chciał je zdigitalizować. Jakość skanów z slajdów wykonanych skanerem o dostępnej dla domowego użytkowmika cenie nie osiąga jakości zdjęć wykonanych cyfrowym aparatem typu D700. Trzeba się ciężko napracować, żeby wyciągnąć tym sposobem coś zbliżonego do zdjęcia cyfrowego. Dopiero skaner bębnowy pozwala na porównywalną jakość. A skanowanie bębnowe może być zanikającą profesją, przynajmniej w takich krajach jak Polska. W ten sposób możesz pozostać z analogowymi slajdami i koniecznością zanudzania (bo tak to często jest traktowane) znajomych pokazami z rzutnika i walką z wyciąganiem obrazu z słabych skanów do poziomu akceptowalności.

Rycerz
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    możesz pozostać z analogowymi slajdami i koniecznością zanudzania (bo tak to często jest traktowane) znajomych pokazami z rzutnika .
    no i o to chodzi przecież w slajdach! żeby pozostały w ramkach i żeby znajomi błagali go o pokaz slajdów na ścianie, a nie to nudne oglądanie wszędzie jednakowych setek zdjec na ekranie, płaskie i małe... blee...

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów