Miało być bajkowo?? wyszło bajkowo i inaczej, dlatego mi się bardzo podobają.
Szukaj
Miało być bajkowo?? wyszło bajkowo i inaczej, dlatego mi się bardzo podobają.
hihi, to w takim razie pobawie sie raz jeszcze rawami i wywolam te na 0ev i wrzuce, sam jestem ciekaw co wyjdzie. ja gdy spacerowalem wtedy i zobaczylem ta uliczke to wlasnie taki klimacik mi sie zobaczyl w glowie i sercu, bardzo mi sie spodobal ten zakatek i stwierdzilem ze naprawde tu bajkowo, bajecznie no i chwile pomyslalem i jakos tak z premedytacja stwierdzilem ze hdr plus jakies rozmycie wnioslby fajny klimat. ciesze sie ze kompozycje sie podobaja, bo przyznam sie szczerze ze obawialem sie ze cos sknoce, a zal by mi bylo bo takie fajne miejsce
D700, N70-200/2.8, N50/1.4, N85/1.8, N35/2.0, SB800,
Zwłaszcza 1, 2, 3 i 7.
A swoją drogą - podłub jeszcze w tych plikach.
Cieszy mnie niezmiernie, że D80 nadal robi zdjęcia(wbrew woli niektorych...)
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
Tak, bardzo jestem na tak. Jest bajecznie - zafundowałeś mi super spacer ulicami Kazimierza Krakowskiego.
ja mam taki sam dylemat - tym bardziej że zdajsie na portalu Foto Galerie jest autorka która tę uliczkę zrobiła pięknie bajkowo ale w stylu klasycznym (w kilku ujeciach - jednak nie potrafię dać linka bo widziałem te zdjęcia jakiś czas temu) tamte zdjecia mają swietny przekaz - te widać że ze swietnej miejscówki ale mz. zepsute przesadzoną obróbką, mogłoby być miękko, stworzyłoby to własnie taki bajkowy klimat, lecz ja odnoszę wrazenie ze czasami jest po prostu nieostro nr 1,2,6,8![]()
ta nieostrosc moze byc wina hdr (choc ze statywu), chyba zmienie technike. i wlasnie tu moje pytanko. jakim efektem zmiekczyc zdjecie by bylo wlasnie takie klimatyczno bajeczne. moze juz na poziomie pstryka a moze dopiero w ps, tak sie zastanawiam czy np kopia warstwy plus mnozenie,a moze sa jakies fajne presety.
mz. trzeba sobie wypracować technikę, Twoje pytanie nie jest wcale takie proste - zdjecie można zrobić bawiąc się GO ale ostrość pierwszych planów powinna być zachowana, dopiero w trakcie obróbki zachowując proporcie mozna delikatnie blurowac lub wyostrzac elementy zdjecia (wskazana metoda selektywna) ale tego Cię nikt nie nauczy musisz sam na zasadzie prób i błędów i specjalizacji w tej dziedzinie dojść do takiej techniki, równiez gra kolorem wprowadza wiele atmosfery w tego typu fotografii (równiez myslę o selektywnym wykorzystaniu koloru)
Twoje zdjecia zastanawiaja ale brak im kropki nad "i" czyli precyzji wykończenia dobra jest nr 5 i 7![]()
rozumiem i dziekuje za podpowiedzi, zaintrygowala mnie selektywna obrobka, czy chodzi moze o to by poszczegolne elementy na zdjeciu edytowac np budynek, potem ulica itp, czy moze o kolory - zielen, czerwien itd. chcialem tez powiedziec ze jestem raczkujacy w fotografii, pasjonuje mnie i szukam w sobie odczuc ktore wywoluje swiat wokol i chce go rpzedstawiac tak jak go czuje (jak kazdy hihi), ale wiem ze trzeba sie wiele naparacowac i szkolic, wiec kazda uwaga jest przeze mnie pozerana wrecz i staram sie dzieki niej cos poprawic
Skontaktuj się z nami