Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Polar Heliopan, B+W czy może Nikon ??? rozważania .

Witam
    Chcę nabyć filtr polaryzacyjny z tzw. górnej półki o średnicy 77. Mam trójkę kandydatów i proszę użytkowników tychże filtrów o wypowiedź.

1. Nikon - o tych filtrach najmniej można się dowiedzieć. Z opinii jakie udało mi się wyszperać można wnioskować, że są najlepsze, spotkałem się z opiniami, że swoją jakością biją Heliopana oraz B+W. Czy jest to prawdziwa opinia ?

2. Heliopan Kasemann - legenda którą została pogrzebana przez test na Optyczne.pl - nie chce mi się wierzyć aby przy tej cenie było aż tak źle !!!!

3. B+W Slim KSM C-Polar MRC - zwycięzca testu na Optyczne.pl - czy rzeczywiście jest tak dobry ??

Ceny oscylują między 500-700 złotych dlatego chciałbym dowiedzieć się jak najwięcej. W zamyśle ma to być jeden filtr na lata. Zwłaszcza ten Nikon mnie intryguje.

Co myślicie, który z tych filtrów warto nabyć ??
    Pozdrawiam Tomasz

Rycerz
    Gość

Domyślnie

którego nie kupisz będziesz zadowolony choc ja szukałbym nikona

Domyślnie

Ja jestem Nikonem rozczarowany (mydli), Heliopana nie miałem, kupiłem B+W i jestem zadowolony.
    Do bylejakiego szkła można wszystko założyć, ale do 24-70 - tu już niestety widać.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

wasilewk jakiego dokładnie miałeś tego Nikona ? kurczę zaskoczyłeś mnie swoją opinią.
    Pozdrawiam Tomasz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2Cresky Zobacz posta
    wasilewk jakiego dokładnie miałeś tego Nikona ? kurczę zaskoczyłeś mnie swoją opinią.
    Jednego (NC) aktualnie sprzedaję, polara jeszcze mam - też pójdzie, bo B+W nie mydli.

Poza tym Nikon winietuje, bo nie jest Slim.
    Ostatnio edytowane przez wasilewk ; 14-11-2009 o 18:34

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    Poza tym Nikon winietuje, bo nie jest Slim.
    Filtry Nikona C-PL II są w wersji SLIM i nie powinny winietować, jak Twój filtr.
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Przy filmie chyba nie, cyfra wymaga "circular".
    to nie tak.
    Liniowy może powodować (nie musi, zależy od kąta) zafałszowania pomiaru światła czy przekłamania AFa. Zdarza się to bardzo rzadko, ale taką formułę o zalecianiu filtrów circular można spotkac juz od dawna (także za analoga) przy aparatach posiadajcych rozbudowane układy optyczne za lustrem (kolejne lusterka, pryzmaty itd). Polaryzacja światła następuje także przy jego odbiciu, stąd mozliwośc złych pomiarów.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    to nie tak.
    Liniowy może powodować (nie musi, zależy od kąta) zafałszowania pomiaru światła czy przekłamania AFa. Zdarza się to bardzo rzadko, ale taką formułę o zalecianiu filtrów circular można spotkac juz od dawna (także za analoga) przy aparatach posiadajcych rozbudowane układy optyczne za lustrem (kolejne lusterka, pryzmaty itd). Polaryzacja światła następuje także przy jego odbiciu, stąd mozliwośc złych pomiarów.
    Nie miałem na myśli filmu/matrycy, tylko właśnie AF. Dobrze że wytłumaczyłeś do dokładnie
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

Tego polara Nikona masz CPL czy CPL II?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kielbach Zobacz posta
    Tego polara Nikona masz CPL czy CPL II?
    CPL 77mm

Ostatnio edytowane przez wasilewk ; 14-11-2009 o 18:48

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów