Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Tamrac System 6

Domyślnie Tamrac System 6

Chciałbym podzielić się z wami opinią na temat tej torby. Używam jej dosyć krótko szczerze mówiąc i narazie towarzyszyła mi na jednym wyjeździe ale już poznałem jej pierwsze zalety i wady. Można rzec, że przeszła swój pierwszy test - chrzest Mam nadzieję, że komuś się te pare zdań przyda w podjęciu decyzji "kupić czy nie".
    No to zaczynamy.

Pierwsze wrażenie

Torba sprawa wrażenie solidnie wykonanej i dającej dobrą ochronę naszemu sprzętowi. Podobnie jest z samymi materiałami, które zostały użyte przy jej produkcji.
    Co do pojemności - torba daje spore możliwości jeśli chodzi o ilość załadowanego sprzętu. Główna komora pomieści body, 3 do 4 szkieł (możliwość stworzenia dodatkowej przestrzeni pod body - niestety jest to nie do końca wygodna opcja, ponieważ w razie potrzeby skorzystania ze szkła umieszczonego w tej przegrodzie musimy poświęcić chwilę na odpinanie jednej ze ścianek), zewnętrzną lampę. Do tego dochodzą pozostałe kieszenie na karty, dekielki, filtry, szmatki do czyszczenia optyki i co jeszcze dusza zapragnie. Torba oferuje dwie zewnętrzne kieszenie umiejscowione po bokach torby - zapinane na rzep, jedną kieszeń pod górną 'klapą' oraz kolejną kieszeń przy przedniej klapie + łącznie 6 mniejszych kieszonek (np. na karty, dodatkowo mamy możliwość oznaczenia tych kieszonek, w których siedzą zapełnione karty...).
    Już chciałem przejść do następnej części mojej recenzji i zapomniałbym o jeszcze jednej, podwójnej kieszeni - na tylnej ściance torby. Nie wiem czy zmieści się tam laptop gdyż nie mam do niego na codzień dostępu, ale książka daje radę

Bezpieczeństwo

Na pewno przy kupowaniu torby dla naszych cacek myślimy o tym czy sprzęt w torbie będzie bezpieczny. Ścianki w Tamrac System 6 wypełnione są grubą gąbką, więc jeśli nie będziemy przesadzać z wysokością, to przy ewentualnym upadku nic nie powinno się złego stać, ale i tak nie próbowałbym
    Kolejnym aspektem jest ochrona przed zamoczeniem. Podczas wypadu w góry pare razy złapał nas na szlaku spory deszcz. Wręcz ulewa - co by nazywać rzeczy po imieniu. Bałem się czy torba sobie z tym poradzi a w moim mniemaniu m.in. za to płaciłem przy kupowaniu torby. Po powrocie do domu torba z zewnątrz była cała mokra i bałem się co zaraz ujrzę w środku. Na szczęście aparat był tyle co wilgotny. Nic mu się w sumie złego nie stało i po wyschnięciu do reszty śmigał jak zawsze.
    Ostatnim podpunktem w kwestii bezpieczeństwa będzie ochrona sprzętu przed lepkimi łapkami potencjalnego złodzieja. Oczywiście złodziej i tak raczej kradnie całą torbę i nie bawi się w wyjmowanie z niej tego, czego chce, ale omówmy tą kwestię.
    Główna komora torby zamykana jest przez klapę z ekspresem, a ta natomiast po bokach i z przodu klamerkami na złączki. Szczerze mówiąc ciągłe ich zapinanie i odpinanie może być nieco uciążliwe, dlatego będąc na szlaku czasami zapinałem torbę tylko na zamek lub ewentualnie + jedna złączka.

Wygoda użytkowania

Osobiście nosiłem w torbie stosunkowo niewiele biorąc pod uwagę jej możliwości - body + jedno szkło, pare filtrów i jakieś pierdółki. Podkreślam to, gdyż po kilku godzinach noszenia torby zacząłem odczuwać ból, a byłoby pewnie jeszcze gorzej, gdybym miał więcej sprzętu do dźwigania.
    Pasek torby ma w swej środkowej części pogrubienie z elementem wypełnionym gąbką (i tak powinno być). Wizualnie sprawia to dobre wrażenie, ale po tych 5/6h noszenia czułem ból i tak. Nie wiem czy tak musi być czy nie (bagaż + czas noszenia). Po prostu piszę jak było.
    Co więcej, moim zdaniem pasek mógłby być nieco dłuższy.

Chciałbym jeszcze dodać słowo na temat ścianek wewnętrznych torby tworzących przegrody na body i resztę sprzętu. Bywało, że po otworzeniu torby zastawałem chaos - ścianki były jakby pogięte, aparat nie był do końca tam gdzie powinien. Zakładam jednak, że ta sytuacja nie miałaby miejsca gdyby torba była w pełni zapełniona sprzętem.

Podsumowanie

Suma summarum moim zdaniem Tamrac System 6 to torba godna polecenia i warta swojej ceny. Dobrze wygląda, sprawia wrażenie solidnej (okaże się za XXX miesięcy ) i wygląda na to, że dobrze chroni nasze cacka.

+ wygląd
    + materiały
    + pojemność, ilość dodatkowych kieszonek
    + ochrona sprzętu
    + możliwość oznaczenia zużytych kart - fajny pomysł
    + cena

- nieco za krótki pas na ramie (imo)
    - brak nóżek lub jakichś gumowych pasów od spodniej strony
    - ścianki przegród mogłyby być nieco twardsze, sztywniejsze

cena: ok. 220zł

Sporo zadowalających zdjęć jest dostępnych na necie, tak więc nie fatygowałem się ze zrobieniem swoich. Mam nadzieję, że wszystko jest w miarę zrozumiałe i komuś pomoże ta recenzja

Oszczędny w słowach
    Miasto
    okolice Bydgoszcz

Domyślnie

Bardzo ciekawy opis. Zastanawiam się na Tamrac System 3 i nie wiem czy nie lepiej zainwestować w system 6 czy jest duża różnica w wielkości?
    NIKON D70s+kit

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kibrat Zobacz posta
    Zastanawiam się na Tamrac System 3 i nie wiem czy nie lepiej zainwestować w system 6 czy jest duża różnica w wielkości?
    Miałem obie. Różnica jest. Jak masz możliwość parę groszy dorzucić yo bierz System 6. Dodatkowo między innymi posiada boczne kieszonki. Przydają się. Moim zdaniem napewno warto 6.

Domyślnie

Recenzji ciąg dalszy...

Zapomniałem wspomnieć o jeszcze jednej rzeczy, która kilka razy porządnie mnie wkurzyła. Otóż sprawa tyczy się troczków do mocowania statywu. Ogólnie bardzo fajna sprawa, ale zmuszony zamocować statyw do torby (pokrowiec pożyczyłem komuś) przekonałem się, że nie zostało to do końca przemyślane. Chodzi o to iż statyw ciężko się wkłada w troczki (nie ma raczej możliwości ich rozpięcia) a jeszcze gorzej statyw wyjmuje gdy jest potrzebny. Nie wiem czy to wina mojego taniego statywu (grube nogi, albo szeroki rozstaw po złożeniu?) ale tak nie powinno być. Innym rozwiązaniem ułatwiającym życie byłyby po prostu troczki ze złączkami.
    Za to duży minus!

Domyślnie

Ja poszedłem do sklepu z zamiarem zakupu system 6, wsadziłem do nie puszkę i Sabinę. Wyszedłem ze sklepu z Tamrac Pro 8
    ===> D90 F80; Sabinka, Frotka i reszta gratów

Domyślnie

Czy ktorys z wlascicieli systemu 6 ma nikonowskiego 70-200 i bedzie w stanie mi powiedziec czy po wrzuceniu pionowo szkla do torby bedzie dalo sie zapiac klape i w miare komfortowo je tam nosic? Brakuje kilku cm wysokosci porownujac szklo i torbe.. Ale byc moze taki patent przejdzie?
    d700

Uprawnienia umieszczania postów