Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: LOW ISO w D300

Domyślnie LOW ISO w D300

Mam pytanie co do low iso. Ponieważ jestem na wakacjach i nie mam dostępu do komputera , nie mogę tego dokładnie sprawdzić. Potrzebuję wydłużyć czas a przysłona mi się kończy(filtrów też nie zabrałem) i moje pytanie jest , jak low iso wpływa na jakość zdjęć ? Przy hi wiadomo - bardzo wysokie szumy , a jak jest w drugą stronę. Na wyświetlaczu wygląda dobrze , ale nie chcę marnować miejsca na karci , a w domu na monitorze stwierdzić że wszystko idzie do kosza.
    Pozdrawiam ze słonecznego wybrzeża

Domyślnie

Iso powyżej 200 (czyli te Hi*) są realizowane programowo, niestety.
    Zdjęcie naświetlane jest i tak na iso 200, jednak przy parametrach prawidłowych dla iso100. A później "obróbka" aparatu podciąga obraz tak, żeby był naświetlony poprawnie.
    Przynajmniej z tego co gdzieś czytałem działą to w ten sposób.

Już lepiej chyba samemu na iso200 niedoświetlić zdjęcie, zrobić raw i później wyciągać poprawną ekspozycję w postprocessie.

A najsłuszniejszym ratunkiem są filtry ND -- w które sam się muszę w końcu zresztą zaopatrzyć przed wyjazdem.

EDIT:
    Przy czym jeśli robisz zdjęcia w jpg i są to fotki z wakacji (gdzie absolutnie perfekcyjna jakość nie ma aż takiego znaczenia) -- po prostu korzystaj z tych "sztucznych" czułości bez zastanawiania się.
    W połączeniu z ADL efekty na pewno powinny być zadowalające (nawet, jeśli dynamika tonalna ciut się pogarsza, to w ostateczności nie ma to aż takiego znaczenia).
    Nie dajmy się zwariować
    Ostatnio edytowane przez messer ; 17-07-2009 o 10:15
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez messer Zobacz posta
    Iso powyżej 200 (czyli te Hi*) są realizowane programowo, niestety.
    .....
    Chyba coś pokręciłeś.

Powinno być: "Iso poniżej 200 (czyli te Lo*) są realizowane programowo, niestety."

No chyba, że ja Cię nie zrozumiałem.

Pozdr.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Messer (czyli po angielsku, w wolnym tłumaczeniu bałaganiarz) generalnie ciągle coś kręci Myślę, że to połączenie niedoczytań z rozkojarzeniem, czyli własnie ów bałagan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stachumuszel Zobacz posta
    Chyba coś pokręciłeś.

Powinno być: "Iso poniżej 200 (czyli te Lo*) są realizowane programowo, niestety."

No chyba, że ja Cię nie zrozumiałem.

Pozdr.
    Oczywiście, że tak.
    Myśląc o sztucznych ISO zawsze kojarzą mi się z wartościami powyżej 3200/6400... stąd to Hi i powyżej.

Wprowadzając do mojego posta powyższe poprawki -- reszta sensu na szczęście i tak nie traci.
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez J@sió Zobacz posta
    Messer (czyli po angielsku, w wolnym tłumaczeniu bałaganiarz) generalnie ciągle coś kręci Myślę, że to połączenie niedoczytań z rozkojarzeniem, czyli własnie ów bałagan
    Nick "Messer" nie tłumaczy się w ten sposób.

Co do "ciągłego generalnego kręcenia" -- traktuję to w kategorii żartu, jednak wolałbym żeby unikano na forum osobistych wycieczek, zresztą mówi o tym chyba również regulamin.

W kwestii meritum -- odpowiedziałem powyżej, a za niedopatrzenie przepraszam.
    www.jswierad.pl

Oszczędny w słowach Awatar fulpo
    Miasto
    małopolska

Domyślnie

a tego to nie wiedziałem....
    D7100,D200,D90, SB-800, YN460II, YN560II, S:HSM70-200/2,8,T:17-50/2,8, N:38/1,8 Industar 50/2, Industar 55/2,8 , YN622

Oszczędny w słowach Awatar Larson
    Miasto
    Poronin - ale to nie miasto

Domyślnie

Już lepiej chyba samemu na iso200 niedoświetlić zdjęcie, zrobić raw i później wyciągać poprawną ekspozycję w postprocessie.
    A nie chodzi czasem o prześwietlenie a nie niedoświetlenie? Przecież brak niskiego ISO doskwiera w zbyt dużej ilości światła, gdzie właśnie nie doświetlić po prostu się nie da.
    D777

Domyślnie

Wprowadzając do mojego posta powyższe poprawki -- reszta sensu na szczęście i tak nie traci.
    No nie za bardzo
    D610 | N24-70 f/2.8 | N50 f/1.8 | N70-300VR f/4.5-5.6 | SB-900 + MK-900 |

Domyślnie

Zdjęcie naświetlane jest i tak na iso 200, jednak przy parametrach prawidłowych dla iso100. A później "obróbka" aparatu podciąga obraz tak, żeby był naświetlony poprawnie.
    Przynajmniej z tego co gdzieś czytałem działą to w ten sposób.

no dobrze, a jak robisz w rawach? to co się dzieje i jak się dzieje to iso100 (LO1).
    robiłem kiedyś sesję na ISO 100 w D300 - nie bylem zadowolony.
    teraz tego nie ruszam. zostawiam ISO 200 i jest lepiej.

więc nie bardzo rozumiejac dlaczego z praktyki mówię, ze lepiej nie stosować tego zwłaszcza w studio. IMO.
    ale Ty śmigasz po plenerkach, więc...
    zwierciadlanki: D800 D750 D3 D300 F65
    nikkory: 14-24/2.8 20/2.8 28/2.8 50/1.8 70-200/2.8 VR
    manual: zenitar 16/2.8 fish, helios 44/2
    SB900 frotto cokin lowepro epson L800

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów