Close

Zobacz wyniki ankiety: Czy brać w góry oprócz Sigmy 10-20 Nikkora 105 VR?

Głosujących
37. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • brać oba i zmieniać kiedy tylko się zachce

7 18,92%
  • brać oba i zmieniać tylko kiedy naprawdę warto

3 8,11%
  • brać tylko Sigmę 10-20

2 5,41%
  • brać Sigmę 10-20, N105VR i N18-55

25 67,57%
Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Zbanowany
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Moje, bardzo subiektywne zdanie:
    Tylko 18-105
    Dlaczego? bo najbliższy spacerzoomowi.
    Ilekroć jestem w górach, ostatnią rzeczą na którą mam ochotę to noszenie w plecaku szkieł, których i tak potem...nie chce mi się przepinać
    Ale oczywiście dużo zależy od planowanych tras, towarzystwa itp.
    Myslę, że kluczowe jest tu pytanie czy jedziemy w góry połazić czy na plener foto.
    Jeśli połazić to liczy się wygoda ponad wszystko

Domyślnie

w ubiegłym tygodniu byłem właśnie w Tatrach, myślę że wszystkie Ci się mogą przydać, ale z doświadczenia wiem, że nie chce się wymieniać szkieł... Ale jak masz nocleg w stałym miejscu to warto wziąć wszystko najwyżej zostanie w pokoju

Udanego wypadu i dobrego światła
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rooner Zobacz posta
    Moje, bardzo subiektywne zdanie:
    Tylko 18-105
    Dlaczego? bo najbliższy spacerzoomowi.
    Ilekroć jestem w górach, ostatnią rzeczą na którą mam ochotę to noszenie w plecaku szkieł, których i tak potem...nie chce mi się przepinać
    Ale oczywiście dużo zależy od planowanych tras, towarzystwa itp.
    Myslę, że kluczowe jest tu pytanie czy jedziemy w góry połazić czy na plener foto.
    Jeśli połazić to liczy się wygoda ponad wszystko
    Widać że nie chciało Ci się przeczytać całego tematu, on ma stałke 105 a nie 18-105
    A co do wyboru obiektywów to zabrał bym wszystkie, przecież 18-55 jest takie malutkie i takie lekkie że spakowanie go to nie problem a możesz faktycznie potrzebować zakresu tej ogniskowej.
    I na Twoim miejscu dokupił bym jeszcze jakąś szarą połówkę

Domyślnie

oczywiście, że wszystkie
    góry zrobione wąskim kątem wyglądają jak góry, mają taki "pazur" w sobie, fajnie wychodzą, a nie rozlazłe - strzelone na 10 mm
    oczywiście i 10mm i 105 mm to ogniskowe, które trzeba umieć wykorzystać - można spieprzyć i można zrobić piękne zdjęcia
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

coż, zagłosowałem jak większość - masz obiektywy takie, a nie inne, więc jeśli w rachubę wchodzą wycieczki do Kościeliskiej, Chochołowskiej, na Morskie Oko, to nie unikniesz przepinania szkieł, bo nie ogarniesz raczej jednej trasy jednym szkłem. Ja w zeszłym roku podczas takich wycieczek zmieniałem obiektywy kilka-kilkanaście razy dziennie, z 18-55 na 70-300 i z powrotem. Raz dlatego, że dopiero co kupiłem sprzęt, a dwa, że pierwszy raz chodziłem po Tatrach Do tego jeśli jedziesz z kobietą, to zdarzy Ci się nieraz zrobić jakiś fajny portret 105mm, a za chwilę będziesz potrzebował szerokiego spojrzenia... A 18-55 to tak jak napisał Piotrek - nic nie waży, a ten zakres od 20 do 55 jest w Tatrach przydatny, w górach nie zawsze można cofnąć się czy podejść bliżej... A kiedy jedziesz? Bo kto wie, może gdzieś się spotkamy na ścieżce, jak spotkam gościa, który będzie przeklinał kolesi z forum, że zalecali mu wziąć 3 szkła, to będę wiedział, że to Ty Ja tam będę 3-10 sierpnia. Pozdrawiam

Domyślnie

eee, ale kto w górach fotografuje obiektywem szerokokątnym???

w góry bierz 70-200! i do tego na wszelki wypadek jakieś 24 28 lub 35 mm (dla małego obrazka)
    Ostatnio edytowane przez eldritch ; 17-07-2009 o 18:13
    "Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Domyślnie

Dziękuję wszytkim serdecznie za oddane głosy, już teraz widzę tendencja jest oczywista - brać wszystko, co prawdopodobnie uczynię rzeczywiście, brać forumowa ma doświadczenie więc trzeba Wasze zdanie uwzględniać
    najwyżej potem będę psy wieszał na co po niektórych;p nie no żart oczywiście

spróbuję zabrać wszystko i nie pogubić na szczęście jedziemy większą ekipką to się nie będę bał że mnie ktoś skroi
    filtrów - połówki i polara jak mi radzono - nie zdążę zakupić a i pieniężnie nie wyrobię w tej chwili:/

a co do terminu mojego wyjazdu - najpewniej od 1 sierpnia, więc jest istotnie szansa na spotkanko
    do zobaczenia na szlaku

a co do sugestii typu :
    Cytat Zamieszczone przez eldritch Zobacz posta
    eee, ale kto w górach fotografuje obiektywem szerokokątnym???

w góry bierz 70-200! i do tego na wszelki wypadek jakieś 24 28 lub 35 mm (dla małego obrazka)
    no to pewnie że by było fajnie, ale co zrobić w sytuacji jak takim sprzętem nie dysponuję.. spójrz w moją stopkę na forum.. ona prawdę Ci powie.. (.. no chyba że to była ironia;p..)
    Nikon D7100, Nikon D90, S10-20 4-5.6, T 17-35 2.8-4 Di OSD, N 35 1.8, N 55-300 4.5-5.6VR , N 105 2,8 VRmicro, T100-400 4.5-6.3 Di VC USD

Domyślnie

to była ironia ale mało ironiczna
    raczej miała pokazać, że 10-20 jako jedyne szkło w góry to samobójstwo... IMHO oczywiście...

po prostu każdy amator musi mieć w górach szerokikąt, ale w górach zdecydowanie lepiej spisują się ogniskowe od 50 do 200 mm (dla 35)

szczerze mówiąc jeśli masz DX to jedyny sensowny obiektyw z Twoich to ten 18-55, 105 to jest na dxsie prawie 160 i jako stałką może nie być Ci łatwo kadrować.
    Ostatnio edytowane przez eldritch ; 18-07-2009 o 15:13
    "Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Domyślnie

oddałem głos na wszystko ale 18-55 to mały, lekki, przymknięty nie jest zły, w góry ok i z nim bym biegał na szyi a i koszt nie jest duży w razie np uderzenia o grań, skałę, w jaskini itp - z tego powodu zostawiłbym 105 w domu - ciężki, stałka ogranicza bardzo, czasem nie ma gdzie się cofnąć parę kroków, w zabawę makro pewnie nie pozwolą koledzy bo im zawsze będzie śpieszno a i szkło trochę kosztuje;
    S10-20 wiadomo - ale na pewno wszystkiego nią nie zrobisz, i .... kup, pożycz coś z zakresu 70 -300 lub 55-200 przyda się i to bardzo, nie musisz mieć szkieł ze światłem 2,8 (cena, waga) wystarczy np pożyczyć S 70-300 z pro centrum lub od kolegi znajomego, czasem warto mieć tele w plecaku, ja trafiłem nie cztery misie ale trzy choć dopiero w domu na kompie zobaczyłem ilość bo byłem pewny że jest tylko matka z małym (drugiego malucha odkryłem w borówkach już w domu) a miałem ze sobą kita 18-55 i dałbym wtedy dużo nawet za taką ciemną sigmę ale co by te 300mm miała a są jeszcze i inne zwierzaki
    D60 N18-200VR, N35 1.8, Helios 58 2.0, T90, MZ 48, SB 400

Domyślnie

jak chcesz to dam ci wskazówkę jak fotografować w górach...

góry są jak ludzie - więc należy je portretować! można robić portrety pojedynczych gór można i razem z kolegami...
    w tym względzie Tatry są jak ludzie starzy - tak jak oni mają bruzdy na "twarzy" i widać ślady czasu... a więc często sprawdza się boczne oświetlenie

a teraz wyobraź sobie zdjęcie tłumu na ulicy - z reguły nic ciekawego - podobnie jak większość nietrafionych panoram Tatr...
    widziałeś kiedyś portret człowieka zrobiony obiektywem 10 mm z bliska - wychodzi tak samo jak portret góry robiony od jej podnóża 10mm szkłem....

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów