Close

Zobacz wyniki ankiety: Czy brać w góry oprócz Sigmy 10-20 Nikkora 105 VR?

Głosujących
37. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • brać oba i zmieniać kiedy tylko się zachce

7 18,92%
  • brać oba i zmieniać tylko kiedy naprawdę warto

3 8,11%
  • brać tylko Sigmę 10-20

2 5,41%
  • brać Sigmę 10-20, N105VR i N18-55

25 67,57%
Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Domyślnie dwa pytanka - Tatry

Hejka wszystkim,
    niedługo śmigam w Tatry na tydzień (amatorsko, nie jakaś tam zaawansowana wspinaczka).
    mam dwa krótkie pytanka - warto oprócz Sigmy 10-20 wziąć N18-55 i N105VR? przydadzą się? Czy nie bardzo? 18-55 licha jakość i pewnie nie będzie mi się chciało zdjąć Sigmy żeby uzyskać tylko 35mm.. a co do 105? czy nie za ciasno w góry? generalnie niektórzy do krajobrazów (zwłaszcza górskich) używają dłuższych ogniskowych, ale jak myślicie? miejsce w plecaku teoretycznie jest, ale czy naprawdę jest sens?

a drugie pytanko - wiąże się z pierwszym trochę..
    jak to jest ze zmienianiem obiektywów? mam jedną puszkę tylko (d40) więc każda zmiana S10-20 na N105VR będzie się wiązała z : "ej chłopaki, zaczekajcie no!!"....-> "kurna, gdzie oni są??"...
    no i mam przykre dość doświadczenia jeśli chodzi o "syfki" na matrycy podczas zmiany obiektywu, tudzież ze stykami coś się złego dzieje:/ mimo że Sigma prawie nowa już musiałem przeczyszczać bo AF nie łapał po jednym wypadzie do arboretum:/

To jak? brać/nie brać.. zmieniać/nie zmieniać?
    Dodałbym sondę do wątku ale nie wiem jak i czy wolno mi;p
    pozdrowionka dla wszystkich urlopowiczów i wszystkich na których urlop jeszcze czeka
    Nikon D7100, Nikon D90, S10-20 4-5.6, T 17-35 2.8-4 Di OSD, N 35 1.8, N 55-300 4.5-5.6VR , N 105 2,8 VRmicro, T100-400 4.5-6.3 Di VC USD

Domyślnie

Problem polega na tym, ze zakres Twoich szkiel jest malo ergonomiczny
    Dlatego proponuje, abys wzial wszystkie i tak zaglosuje.

Z praktyki chodzenia po gorach powiem, ze gdy jeszcze mialem canona, to 97% zdjec opedzilem 24-105 - to dawalo mi duze mozliwosc w lapaniu kadru. Samo 10-20 to stanowczo za szeroko i gwarantuje Ci, ze nie zrobisz wszystkich ujec.
    Wiem, ze to oczywista oczywistosc, ale na takie wycieczki najlepsze sa spacerzoomy, ktorych nie masz... niestety, wiec chyba nie masz zbyt duzego wyboru....
    ".....a nie mowilam ci, ze Nikonami robi sie najlepsze zdjecia? To musiales kupic tego gownianego canona i sam sie o tym przekonac....." malżonka, listopad 2009

Domyślnie

Jeżeli pod pojęciem N105VR kryje się 18-105VR to brać.
    Wycieczka ze stacjonarną bazą czy łazikowanie z plecakami i całym dobytkiem od schroniska do schroniska?
    DLXXX etc.

Domyślnie

wycieczka ze stacjonarną bazą, noclegi w tym samym miejscu

a pod N105VR kryje się Nikkor Micro 105 VR - stałka makro uwielbiany przeze mnie za jakość
    Nikon D7100, Nikon D90, S10-20 4-5.6, T 17-35 2.8-4 Di OSD, N 35 1.8, N 55-300 4.5-5.6VR , N 105 2,8 VRmicro, T100-400 4.5-6.3 Di VC USD

Tata Homera Awatar frostic
    Miasto
    Bażanorzów Górnośląski ;)

Domyślnie

z uwagi na panujące zmnienne warunki - weź coś na pioruny!

szeroka sigma jest ok do takiej wycieczki ale nie raz braknie Ci ogniskowej jak w oddali wypatrzysz jakiegoś niedźwiedzia (albo 4 niedźwiedzie - wiem z własnego doswiadczenia )

Na szczęście nie masz jeszcze tego za dużo więc i dylemat jest mniejszy... Bierz wsio!

A co do zmieniania to bez przesady - musiałoby nieźle dąć, żeby zmiany niosły za sobą jakieś ryzyko...
    Dla szybkosci zawsze mozna wywalić wszystkie dekielki do kosza - a matryca?? Sie wyczyści, się
    Nie ma co się przejmować czyli innymi słowy:
    Bądź PRO i pi....ol TO

Oczywiście nie zapomnij o filtrze polaryzacyjnym...
    Ostatnio edytowane przez frostic ; 17-07-2009 o 08:40
    SPAM nadal rządzi! Do spółki z Homerem… i Skiperem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez frostic Zobacz posta
    z uwagi na panujące zmnienne warunki - weź coś na pioruny!
    - to tak serio czy joke? bo zwątpiłem już?;p

Bądź PRO i pi....ol TO
    - niezłe hasło, zapamiętam

Oczywiście nie zapomnij o filtrze polaryzacyjnym...
    - i tu dupa niestety bo jeszcze się nie dorobiłem porządnego, a lichego nie chciałem kupować.. poza tym jak widzicie obiektywy mam z różnych bajek.. a do S10-20 ponoć błąd polararara i takie tam

Dzięki wszystkim za odzew i zapraszam do dalszego udziału w zabawie;p
    nagród niestety nie ma bo muszę oszczędzać kasę na słowacką stronę;p

Tata Homera Awatar frostic
    Miasto
    Bażanorzów Górnośląski ;)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pete777 Zobacz posta
    - to tak serio czy joke? bo zwątpiłem już?;p
    No wiesz, wyższe modele mają już instalacje odgromową - a w d40... wiadomo, cięcie kosztów.
    Sam ciągnę za sobą 30 metrów kabla z uziemieniem...
    Tak czy inaczej na kuliste nie ma rady - jak wpadnie taki do obiektywu to z matrycy zrobi "jesień średniowiecza"! Dla bezpieczeństwa mozna nosić wiadro z wodą - jak nie ma "Morskiego Oka" w okolicy... Podobno kuliste zawsze szukają ujścia w wodzie...

Dobra... tyle jajcenia na poczatek dnia styknie. Już się nie odzywam
    Miłej wycieczki!
    SPAM nadal rządzi! Do spółki z Homerem… i Skiperem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pete777 Zobacz posta
    Hejka wszystkim,
    niedługo śmigam w Tatry na tydzień (amatorsko, nie jakaś tam zaawansowana wspinaczka).
    Amatorsko, ale z zamiarem chodzenia po górach, a nie po Krupówkach? To ja bym celował w zestaw minimalistyczny ( optimum: 10-20 + 50/1.8 ) aby nie dźwigać zbędnych gramów. Gdy byłem ostatnio w Tatrach, wziąłem 3 szkła, a koniec końcem i tak 99,9% zdjęć zrobiłem jednym ( 24/2.8 ) -> http://panfotograf.blogspot.com/2008...-02022008.html
    ...

Domyślnie

Ja najczęściej używam 17-55, szerszego już nic nie mam tele zakładam bardzo często, więc jak najbardziej bierz 105-kę.
    Fujifilm X-E3 23/2

Domyślnie

Generalnie jest to problem osobisty i każdy musi sobie sam odpowiedzieć jakie zdjęcia go interesują. Jesteś w stanie wykorzystać wszystkie swoje szkła. Lecz skoro pytasz, a ja marudzę to i się wypowiem o sobie.
    Nauczyłem się, że chodząc w góry z towarzystwem idę przede wszystkim w góry. Więc biorę tylko 50kę (na FX).
    Jeśli chcę fotografować to po pierwsze jadę sam, a po drugie plecak jest ciężki. Bardzo.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów