spiritchaser - mechanicznej.
Szukaj
spiritchaser - mechanicznej.
ludzie - jak cały czas tu pisza - migawka w d50, 70 to hybryda, krótkie czasy ma realizowane elektronicznie a nie mechanicznie.
wrrum - tryb FP wyglada nieco podobnie (sporo upraszczasz) do tego co opisujesz, ale w migawkach mechanicznych. To nie tak jak piszesz. Przy bardzo krótkich czasach w D70 nie wędruje szczelina. On synchronizuje przy każdym czasie - sprawdź np 1/2000s. Spada wtedy moc lampy, o ile czas błysku jest dłuższy od czasu naświetlania. Pojawiają się wady CCD, kostkowanie, ale nie wchodźmy tak głęboko.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
[quote=Jacek_Z;148476]ludzie - jak cały czas tu pisza - migawka w d50, 70 to hybryda, krótkie czasy ma realizowane elektronicznie a nie mechanicznie.
http://www.fotosite.pl/index.php?tit...vs_mechaniczna
Jacku to może im coś rozjaśni w głowach. W końcu też miałem niedawno z tym problem.
Wg testu mechaniczna migawka D-70 działa tylko do 1/60s.
Reszta na stronie.
Ostatnio edytowane przez freefly ; 25-10-2006 o 20:54
No to stało się... Dałem d...
Sprawdziłem na D70 w praktyce i okazało się, że faktycznie macie rację!!!
Jak tylko znajdę gdzie wyczytałem to co sam napisałem, to autorowi nogi z ..... powyrywam
Gigant sorki za wprowadzanie w błąd i... pebees masz rację, sam będę dokładniej doczytywał
Już się poprawiam:
Czyli w D70 migawka otwiera cały kadr od 30 do 1/500s - dalej czasy realizowane przez skrócenie czasu pobierania sygnału z matrycy (teraz dobrze?)
W jednym się na szczęście nie pomyliłem. To i tak są różne migawki![]()
Dużo sprzętu, mało czasu
jeżeli migawka mechaniczna jest do 1/60, to znaczy, że zawsze!!! bez róznicy dla wybranego czasu, jest w tym body taka sytuacja, że odsłonieta jest cała matryca w stopniu wystarczajacym dla synchronizacji błysku. Nigdy nie wystepuje tu przypadek, że jedna lamelka migawki jeszcze odsłania maytryce, gdy z drugiej strony ją już druga lamelka zamyka.
Zawsze jest jakiś ułamek sekundy, gdy cała matryca jest odsłonięta. Ograniczeniami synchro w tym body (d70)są: sam układ CCD i czasy trwania błysku gdy body/lampa nie pracuje w trybie FP.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
dobra wy tu gadu gadua może ktoś w końcu wie ile klapnięć daje Nikon dla D80?
![]()
life - wiesz, wymiana migawki co 50 tysięcy lub co rok![]()
wg Thoma Hogana:
" All shutter speeds up to 1/90 are handled mechanically on the D50, all
faster shutter speeds are handled electronically."
"All shutter speeds up to 1/250 are handled mechanically on the D70s,
all faster shutter speeds are handled electronically."
NO SMOKING. KOMBINEZON ONLY.
Zaraz poczytam, co tam Tom napisał, bo to może jemu powinienem coś urwać![]()
Dużo sprzętu, mało czasu
NO SMOKING. KOMBINEZON ONLY.
Skontaktuj się z nami