Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Domyślnie

Ech w warunkach amatorskiej pracy nie ma możliwości zużycia migawki, raczej prędzej zakupimy nowe body w czasach szybkiego postępu i zmian
    Przebiegi rzędu kilkudziesięciu tysięcy sie trafiają dosyc często, ale w warunkach normalnej pracy to wiele lat...
    Migawka w D80 to inna bajka i niewiele ma wspólnego z D70 i D50
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Domyślnie

Migawka w D80 to technicznie to samo co w D70s. Tak mi powiedziano na prezentacji tego aparatu w Łodzi. Tym samym przebieg ten sam.
    FUJI X-T3/18-55/35 1.4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez volvo Zobacz posta
    co ty chrza...sz???

zakres czasu w obu aparatach jest identyczny 30 - 1/4000 s
    jedyna różnica to max czas synchronizacji z lampą błyskową ale to nie musi być spowodowane konstrukcją samej migawki
    Zakres czasu tu nie ma nic do rzeczy. A jak jest inny czas synchronizacji to właśnie wskazówka że mogą być bardzo duże różnice.

Cytat Zamieszczone przez Paweł.S Zobacz posta
    (...)Co do wytrzymałości migawki D50, to ze względu na to iż nie podlega ona chyba zbytnim napięciom, naprężeniom przy czasach max 1/500 można sądzić że nie będzie mieć problemów z osiągnięciem znacznych przebiegów.
    W niektórych D50/D70 przebieg gracko dochodzi do 150 tyś klapnięć.

Cytat Zamieszczone przez juniorgm Zobacz posta
    Migawka w D80 to technicznie to samo co w D70s. Tak mi powiedziano na prezentacji tego aparatu w Łodzi. Tym samym przebieg ten sam.
    E..... na takich prezentacjach to różne rzeczy mówią . D80 ma migawkę realizującą wszystkie czasy mechanicznie. W D70/s i D50 czasy pow. 1/500 są realizowane elektronicznie - przypomina to w działaniu trochę skaner.
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Ludzie! Trochę poczytajcie!
    Przede wszystkim już we wszystkich opisach przy i po prezentacji Nikon rozpisywał się nad w pełni mechaniczną migawką sterowaną elektronicznie. Realizuje ona wszystkie czasy poprzez odpowiedni przebieg lamelek, a czas synchronizacji to 1/200s.
    W D50/70/70s migawka jest hybrydowa (dla niewtajemniczonych wytłumaczę najprościej - kombinowana) czyli jest połączeniem tradycyjnej migawki mechanicznej jak w każdej szanującej się lustrzance, z migawką elektroniczną jak w każdej wyśmiewanej tu małpce (taka mała złośliwość w stronę onanistów sprzętowych ). Dla czasów krótszych niż 1/500s obraz jest zczytywany z matrycy w czasie krótszym niż otwarcie migawki, na zasadzie pracy migawki małpki. W zakresach czasów 30-1/500 oraz bulb pracuje migawka mechaniczna. Ta migawka ma czas synchronizacji z lampą 1/90s (o ile dobrze pamiętam, ale nie krótszy niż 1/125s) !!! I wiem co tu piszę! Taki jest czas synchronizacji mechanicznej, czyli najkrótszy czas przy którym cała migawka jest otwarta. Czasy krótsze do 1/500s są synchronizowane jako "synchronizacja z krótkimi czasami". Czym to się je? Ano trzeba poczytać o budowie migawki. Tak po krótce: pierwsza lamelka się przesuwa (nie pamiętam góra-dół czy na odwrót, nie ma to znaczenia) i odsłania część kadru. Kiedy dojdzie np. do 1/4 wysokości migawki, druga lamelka zaczyna podążać za nią i zasłaniać kadr. Dla 1/4 wys. jest realizowany czas 1/90 x 1/4 = 1/350s. Jak to synchronizować. Prosto! Zanim druga lamelka zacznie zasłaniać kadr błyska lampa! Potem 1 lamleka przesuwa się od 1/4 do 1/2 kadru, potem błyska lampa, potem 2 lamelka zasłania kadr od 1/4 do 1/2 kadru, itd. Oczywiście lamelki poruszają się nie skokowo tylko ruchem ciągłym, a lampa strzela w odpowiednim momencie, a mój opis jest uproszczony, aby laik mógł zrozumieć.

Czy ktoś jeszcze ma wątpliwości, czy te migawki są różne???

Zdenerwowałem się.

Czytać, czytać, czytać, potem się uczyć, potem dokształcać i dopiero zadawać takie pytania. Lenistwo nie usprawiedliwia niewiedzy.
    Ostatnio edytowane przez wrrum ; 25-10-2006 o 07:55
    Dużo sprzętu, mało czasu

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wrrum Zobacz posta
    W D50/70/70s migawka jest hybrydowa (..) Dla czasów krótszych niż 1/500s obraz jest zczytywany z matrycy w czasie krótszym niż otwarcie migawki, na zasadzie pracy migawki małpki. W zakresach czasów 30-500 oraz bulb pracuje migawka mechaniczna. Ta migawka ma czas synchronizacji z lampą 1/90s (o ile dobrze pamiętam, ale nie krótszy niż 1/125s) !!! I wiem co tu piszę!
    No to ciekawe.. znaczy, że autorzy instrukcji do d50 nie wiedzą jednak co piszą, bazgrząc o czasie synchronizacji z lampą aż do 1/500. Aż sprawdziłem, czy mnie pamięć nie myli... http://www.nikonusa.com/pdf/manuals/...en_noprint.pdf
    Cytat Zamieszczone przez wrrum Zobacz posta
    Zdenerwowałem się.

Czytać, czytać, czytać, potem się uczyć, potem dokształcać i dopiero zadawać takie pytania. Lenistwo nie usprawiedliwia niewiedzy.
    Wyluzuj... i też nie bądź leniem, sprawdzaj wszystko :>

Domyślnie

Witam ziomala

Chcesz się upewnić? Proponuję bardzo prosty test. Bierzesz lampę zewnętrzną, podpinasz do D70, ustawiasz na manual, i patrzysz jaki czas Ci wyskakuje na aparacie! Manual, żeby nie było i-TTLi, D-TTLi i innych -TTLi, które się dogadują z body lepiej niż Ty czy ja. Lub jeszcze lepiej ustaw i body na manual, np. 1/200 i strzel fotkę. Część kadru odsłonięta w czasie wypalenia lampy będzie oświetlona (przepalona??? - zależy od ustawienia ekspozycji), reszta będzie zdecydowanie ciemniejsza.
    Jak nie masz lampy zewnętrznej to oferuję swoją, nie gada w cyfrowym narzeczy japońskiego, więc nie ma problemów że się dogada z body i nas razem oszukają. Sprawdzałem ją z D70 kumpla. Tylko full power, zero TTL.
    Dużo sprzętu, mało czasu

pebees
    Gość

Domyślnie

wrrum ziomalu (ble, co za słowo ) czyli jego D70 jest 'niezgodny z umową' albo zepsuty. Ma trzymać parametry z instrukcji i już, niech go odda do serwisu Aha, i jeszcze jedno - a może lampka za krótko świeciła?

Domyślnie

Sorki ... sąsiada. Też nie przepadam za tym słowem, ale rano mój podręczny słownik w prawej półkuli strasznie wolno chodzi (RAMu mało czy co? ).
    OK. Udam się do kumpla, podepną do jego puchy i sprawdzę. Nie wiem tylko czy dam radę dzisiaj, chociaż sprzęt mam w bagażniku, ale czas, czas, czas...
    Dużo sprzętu, mało czasu

Domyślnie

wrumm, nie musisz się trudzić. Wykonałem kilkaset pack-shotów D70 z lampami studyjnymi i ZAWSZE ustawiałem czas na 1/500s. Taki jest czas synchro D70 i D50, trąbią o tym wszelkie możliwe materiały, a Ken Rockwell dowodził wyższości D70 nad całym światem właśnie ze względu na ten parametr.

Co do migawek - IMHO każdy z wymienionych tu korpusów cyfrowych ma inną migawkę. Być może jedynie D70 i D50 mają taką samą - w D70 jest wprawdzie czas 1/8000, którego brak w D50 ale to bez znaczenia, bo krótkie czasy są w tych korpusach realizowane elektronicznie. Na bank natomiast D80 ma migawkę zupełnie inną (choćby 100 repów na pokazie Nikona przysięgało, że jest inaczej), a już D200 to wogóle inna liga, choćby ze względu na 5 fps.

Domyślnie

U mnie też działa na 1/500, ciekawy jestem tylko czy synchronizacja dotyczy w tym wypadku migawki mechanicznej, czy jest realizowana elektronicznie.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów