a jaki obiektyw macro byście mogli mi polecić? do nikona D50
Szukaj
a jaki obiektyw macro byście mogli mi polecić? do nikona D50
Create-Web.pl
Projektowanie stron internetowych!
Najprzystępniejsze opcje to Tamron 90/2.8, Tokina 100/2.8, lub Sigma 105/2.8, ale to i tak wydatek powyżej 1000 zł. Prawdę mówiąc nie znam obiektywu makro do Nikona, który kosztowałby poniżej 1000 zł.
w a jaki filtr najlepiej się zaopatrzyć? bo jest ich trochę..
znajomy mi polecał UV hoya
Create-Web.pl
Projektowanie stron internetowych!
Do macro nie potrzeba Ci filtrow. Jak bedziesz jakis krajobraz cykal to mozesz sie zaopatrzyc w szara polowke, ew. filtr polaryzacyjny. A tak w ogole to jakbys bardziej sie wciagnal w tego typu fotografie to proponuje wejsc w system Cokin'a - naprawde warto. Zobaczysz z czasem co Cie najbardziejbedzie krecilo w fotografii.
Na ten moment tylko filtr UV, może być firmy Hoya wersja np. HMC. Do macro filtry niepotrzebne, jeśli już, to są soczewki powiększające - ale lepiej się w to nie pchać.
Do macro jest jeszcze taki fajny wynalazek jak Raynox DCR-250, nasadka na obiektywy o różnych średnicach od 52 do 67 mm, daje dobre efekty. I w to waro zainwestować. Wtedy wystarczy jakiś w miarę zwykły obiektyw i na to Raynox (zaciska się, nie nakręca). Efekty są dobre, a koszt daleko mniejszy od obiektywów macro. Raynox kosztuje ok 200-250 zł obecnie.
Skontaktuj się z nami