Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22
    Rozmowny
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie Ładowarka Nikona do En-el3e

Było na tym forum już wiele n/t ładowania i wytrzymałości baterii En-el3e. Wielu podawało ilość zdjęć w przedziale 600-800 w D80. Mnie jak do tej pory wychodziło 260-290 zdjęć na 1 naładowaniu. Ładowałem akumulatory 2 różnymi ładowarkami nikona i efekt ten sam. Sądziłem iż mój D80 jest bardzo prądożerny. Ostatnio zmuszony byłem zakupić ładowarkę zasilaną napięciem 12 V.
    Padło na allegro na jedną z popularnych ładowarek. I tu moje pozytywne zaskoczenie 1-sze aku ponad 650 zdjęć z podglądem i lampą, na 2-gim przekroczę 700 zdjęć. Wnioskuję z tego iż oryginalne ładowarki Nikona NIE DOŁADOWUJĄ w pełni akumulatorów. Czy Wasze ładowarki Nikona też tak się zachowują nie doładowując akumulatorów.
    Pozdrawiam WIST

Rozmowny
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Widzę iż nikt nie miał problemów z oryginalnymi ładowarkami Nikona??

Domyślnie

Witaj. Ja zawsze staram się wyładować do końca akumulator chociaż zdarza się ze doładowuje przy jednej kresce, nowoczesnym akumulatorom podobno to nie przeszkadza
    Ładuje cały czas ta sama ładowarka co dostałem w komplecie nigdy nie używałem innej. Zdjęć robię około 550 (lampa,bez lampy, podgląd) Ale skoro ty robisz 700 to już można się zastanowić
    Nikon d80 + sb900 + nikkor 18-135 + 35mm 1.8 + 85mm 1.8 + chęci

Rozmowny
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Witaj. Akumulatory były rozładowywane do końca, podczas ładowania pozostawały w ładowarce dłużej ok. 1 godz. Mam 2 aku 1. odyginał Nikona, 2-gi jakiś no-name z foto-tipa. Oba zachowywały się podobnie. Ładowne 2 ma różnymi ładowarkami Nikona. Po zmianie ładowarki na obu efekt podwojenia pojemności. Podejżewam iż Nikon ustawia swoje ładowarki na max bezpieczeństwa ( żywotności) akumulatora pzez co akumulatory są niedoładowywane.

Domyślnie

A jak długo ładowałeś en-el3e na oryginalnej ładowarce w porównaniu z tą drugą?

Rozmowny
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Z zasady ładuję 1 godzinę dłużej od momentu zmiany koloru diody z czerwonej na zieloną w ładowarce. Ładowanie kilkugodzinne po zmianie stanu świecenia diody w ładowarce nie przynosiło większego efektu.

Domyślnie

Bo po skonczeniu ladowania ladowrka automatycznie przechodzi w tryb podtrzymywania ladunku - nie laduje, tylko puszcza maly prad, zeby ogniwo sie nie rozladowywalo.
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

Korzystając z oryginalnej ładowarki nikonowskiej, ładuję baterie normalnie, dopóki zielona dioda się nie zapali. Czasem ciut dłużej, jednak nie przesadzam nigdy, bo to i tak nic nie daje. Zdjęcia robię w podanym przez Ciebie przedziale Zazwyczaj też jestem ciągle z trybie ON. Mam 2 zamienniki z foto tipa i oryginał. Wszystkie aku. działają mniej więcej tak samo. Więc jeśli o mnie chodzi, to problemów z ładowarką Nikona nie mam..
    Katarzyna

Rozmowny
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Witaj Koziołek_matołek.
    Piszesz iż po naładowaniu na oryginalnej ładowarce nikona wykonujesz w "podanym przeze mnie przedziale (260-290)". Nie ma problemu, jeśli są to imieniny u Cioci czy mały wypad za miasto. 2 aku załatwiają sprawę. Problem jeśli jest dalszy wyjazd czy większa impreza i nie masz możliwości doładowania aku. Dziwił mnie fakt iż niektórzy forumowicze podawali ilość zdjęć wykonanych na 1 aku w przedziale 600-900. Wnioskuję iż część z Nich ma inne ładowarki niż nikonowskie ( po moich ostatnich testach). Zresztą sam Nikon w instrukcji podaje iż na jego akumulatorach można wykonać ponad 600 zdjęć. Więc coś jest tu nie tak pomiędzy teorią a praktyką u Nikośia.

Domyślnie

Ale pojemnosc akumulatora nie zalezy od ladowarki...

Ilosc zrobionych fotek jest odwrotnie proporcjonalna do czestotliwosci i intensywnosci korzystania z glownego wyswietlacza, zgrywania zdjec bezposrednio z aparatu, korzystania z wbudowanej lampy itd. Raczej tu bym upatrywal powodu, a nie w ladowarce.
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów