Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Monitor NEC LCD2490WUXi²

Sprzęt jak w temacie. Czy ktoś widział używał i może coś napisać na temat tego NECa. Może jakieś inne alternatywy w tej półce cenowej? Tylko że tego mogę w niezłej cenie wyrwać. Chcę w końcu coś lepszego niż zwykły 24" TN plus zwykły CRT 19" do poglądu. Ktoś coś w temacie skrobnie?

dodał prz3mo - przeniosłem do odpowiedniego działu
    Ostatnio edytowane przez prz3mo ; 14-07-2009 o 09:45

Domyślnie

Ja bym wolał EIZO S2432W (szerszy gamut niż ten NEC czy S2431W). Najlepiej EIZO SX2462W - ale tu już może być drożej. Z drugiej strony NEC ma co prawda standardowy gamut ale można go sprzętowo korygować ... i nie potrzeba do tego spektrofotometru. Szkoda że zrezygnowano w tym NEC z polaryzatora A TW - będzie świecenie czerni pod kątem ... w sumie wykonali krok w tył z tą nową serią.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Ja bym wolał EIZO S2432W (szerszy gamut niż ten NEC czy S2431W). Najlepiej EIZO SX2462W - ale tu już może być drożej. Z drugiej strony NEC ma co prawda standardowy gamut ale można go sprzętowo korygować ... i nie potrzeba do tego spektrofotometru. Szkoda że zrezygnowano w tym NEC z polaryzatora A TW - będzie świecenie czerni pod kątem ... w sumie wykonali krok w tył z tą nową serią.
    Szeroki gamut w większości przypadków jest ludziom potrzebny jak rybie rower - jest przez to tylko problem z kalibrowaniem monitora czymś normalnym, a użytkownicy w tym cudnym szerokim gamucie się gubią.

Ostatnio jakiś mądrala zaczął mnie pouczać, że nie powinno się używać CMS w przeglądarkach, a strony należy projektować w przestrzeni monitora, bo inaczej treść będzie wyglądała w każdej aplikacji inaczej. Zacząłem mu tłumaczyć, że jeśli posiada się monitor szerokogamutowy to niestety nie ma innej możliwości, że tego typu obieg pracy można stosować jeśli posiada się monitor o normalnym gamucie, a on mi na to wypalił, że to bzdury a on właśnie... używa monitora szerokogamutowego - ręce opadają.

Dobre Eizo nie jest złe, ale NEC-a nie należy lekceważyć - to monitor o doskonałych możliwościach i niskiej cenie. Nie widziałem jeszcze wersji 2490WUXi2 bo jest nieuchwytna, więc nie przesądzałbym czy brak A-TW PL będzie miał taki znowuż zgubny wpływ na jakość czerni. Na pewno - pominąwszy czerń - charakterystyka kątowa będzie lepsza niż w Eizo, a po sprzętowej kalibracji panel będzie lepiej zlinearyzowany.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta

Dobre Eizo nie jest złe, ale NEC-a nie należy lekceważyć - to monitor o doskonałych możliwościach i niskiej cenie. Nie widziałem jeszcze wersji 2490WUXi2 bo jest nieuchwytna, więc nie przesądzałbym czy brak A-TW PL będzie miał taki znowuż zgubny wpływ na jakość czerni. Na pewno - pominąwszy czerń - charakterystyka kątowa będzie lepsza niż w Eizo, a po sprzętowej kalibracji panel będzie lepiej zlinearyzowany.

Wszystko fajnie tylko jak by mi ktoś przełożył na chłopski Może od początku. Robię sobie zdjęcia, potem je obrabiam w lepszy lub gorszy sposób. Widzę ograniczenia w moim 24" monitorze z matryca TN. Katy widzenia i wszystko się zmienia, nierówno podświetlona matryca, kolory bez kalibracji ale to nie monitor do kalibracji Ogólnie ujmując chce coś lepszego na co mnie stać. Ten NEC był by w zasięgu i stąd pytanie. czy do obróbki zdjęć najczęściej portret to będzie odpowiednie narzędzie. Fakt że o czerni zapomniałem wspomnieć lub o jej pochodnych No i może jeszcze kontrast i jeszcze by się trochę nazbierało. Jeżeli chodzi o Eizo to nie mam dostępu do dobrych cen tych monitorów i dlatego podałem tego NECa. Nie wiem, ciężko powiedzieć jakiej wypowiedzi oczekuje. Najszybciej z moim poziomem wiedzy o monitorach to jak by ktoś napisał że w tym monitorze patent taki a taki da ci to i to. Ale tak to tylko w erze Ogólnie chce coś dużo zauważalnie lepszego. Mam 24" matryce TN jedna z najtańszych. Co da mi ten konkretny monitor w praktyce. Wiem że może lamersko ale jak ktoś dobrze podejdzie do odpowiedzi to da się coś wytłumaczyć. Parametry suche znam ale to jak znać parametry Lamborghini i nie mówię tu o ciągnikach

Domyślnie

Nawet przy swoich wadach NEC 2490WUXi2 jest panelem doskonale się nadającym do obróbki zdjęć. Charakterystyka kątowa jest najlepsza z istniejących. Możliwości kalibracji są potężne. Równomierność podświetlenia jest kompensowana elektronicznie. Kontrast jest wystarczający (przy obróbce zdjęć kontast nie powinien przekraczać 400:1). Gamut jest wystarczający, szczególnie w portrecie zalecane są raczej panele o węższym gamucie, zapewniającym większą precyzję w oddaniu subtelnych tonów.

Czerń jest znacznie lepsza w Eizo.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Nawet przy swoich wadach NEC 2490WUXi2 jest panelem doskonale się nadającym do obróbki zdjęć. Charakterystyka kątowa jest najlepsza z istniejących. Możliwości kalibracji są potężne. Równomierność podświetlenia jest kompensowana elektronicznie. Kontrast jest wystarczający (przy obróbce zdjęć kontast nie powinien przekraczać 400:1). Gamut jest wystarczający, szczególnie w portrecie zalecane są raczej panele o węższym gamucie, zapewniającym większą precyzję w oddaniu subtelnych tonów.

Czerń jest znacznie lepsza w Eizo.
    Noo no to wszystko dobrze. A reszta pewnie wyjdzie w praniu jeśli chodzi o kalibracje itp. Szkoda że człowiek który ma zwykle mało czasu musi się tym zajmować przez długi czas, bo jeszcze nigdy tematu nie gryzł. Ale będę jak coś atakował na forum jak dostanę monitor. Bede czekał na odp handlowca z tym modelem na kiedy mi go ściągnie. Póki co zapraszam do wypowiedzi. Dzięki kolego Czornyj i Kyle

Edit: właśnie dostałem info ze dostępność za około miesiąc w cenie która mnie satysfakcjonuje. Pewno statek dopiero wypływa od skośnookich.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kruszyna Zobacz posta
    Bede czekał na odp handlowca z tym modelem na kiedy mi go ściągnie
    Z dostępnością tych paneli jest ostatnio straszna nędza, więc radzę uzbroić się w cierpliwość.

Domyślnie

Przy założeniu, że się już taki monitor (2490WUXi2) "upolowało" i posiada się X-Rite Eye-One Display 2, czy ma sens inwestycja w oprogramowanie basiCColor display 4 lub SpectraView II? Tzn. czy uzyskam w ten sposób możliwość sprzętowej kalibracji, czy znowu zależy to od wersji firmware'u monitora itp?

Wiesiek
    D700+MB-D10, D200, D70, F100, F801s, 70-200 AF-S VR f/2.8, 80-200 AF-D f/2.8, T 28-70 f/2.6-2.8, T 14-24 f/4.0, SB-24/26/800

Uprawnienia umieszczania postów