Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: STS Mir......

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

1 na ściane !
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

za Wilkipedią
    Mir został zbudowany w 1987 w gdańskiej stoczni (wówczas: Stocznia Gdańska im. Lenina) w serii sześciu bliźniaczych żaglowców (Dar Młodzieży 1982, Drużba 1987, Chersonez i Pałłada 1989, Nadieżda 1993). Autorem projektu był inż. Zygmunt Choreń. Pięć takich żaglowców nabył[potrzebne źródło] ówczesny Związek Radziecki. Młodsza o sześć lat od „Daru Młodzieży” fregata „Mir” jest pierwszą jednostką z tej serii.
    Powszechnie uważana jest ona za najszybszy szkolny żaglowiec na świecie.
    o tym nie wiedziałem

Domyślnie

KAdrowo i kolorystycznie bardzo dobrze.Podoba się
    D4s/D500/ 2xS 10-20/ N 70-200 2.8 FL/ N 200-500 5.6/Pentacon 50 1.8 / Helios 58 -2 /Manfrotto 055 XPRO3/Lee filters

Domyślnie

dziekuję za odwiedziny i komentarze

Domyślnie

świetne, dopracowane zdjęcia
    gratuluję
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

jedynka świetna.... fajnie w kadrze..
    zaskoczę Was: lubię robić zdjęcia !!

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Na poczatku pomyslalem - kurna znowu to samo, prawie ten sam kadr itp... ale na szczescie prawie robi roznice - zwisajaca lina i zaglowiec w tle dodaja uroku czyli...

Jedynka na tak - kompozycja, swiatelko, kolorki, sie podoba

Za to dwojka na male nie, bo za mocno swieci sie podloga a nieba, ktore moglo by wprowadzic troche rownowagi, prawie nie ma

EDIT: I jakos dziwnie sie stateczek swieci - jakbys przelecial czesc lajby i okolicy dodge'm albo niebo burnem

Domyślnie

Długo się wahałem czy coś tu napisać... bo ja taki trochę czepliwy jestem...

Na wstępie muszę się przyznać, że nigdy w życiu nie widziałem na własne oczy jakiegokolwiek żaglowca stąd też przyznaję się, że ja się na tym nie znam.

Nie wydaje mi się, żeby stosowanie bardzo szerokiego kąta dodawało urokowi tego typu obiektom. Tak wiem inaczej się nie dało.... a szkoda. Samo zdjęcie (1) fajne i po za tym drobiazgiem nie mam zastrzeżeń.

P.S. gdzieś padło stwierdzenie, że żaglowce fotografować powinno się pod pełnymi żaglami i w pełnym morzu...ehh smutna prawda...
    Czymtasem... pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Al Koholik Zobacz posta
    Długo się wahałem czy coś tu napisać... bo ja taki trochę czepliwy jestem...

Na wstępie muszę się przyznać, że nigdy w życiu nie widziałem na własne oczy jakiegokolwiek żaglowca stąd też przyznaję się, że ja się na tym nie znam.

Nie wydaje mi się, żeby stosowanie bardzo szerokiego kąta dodawało urokowi tego typu obiektom. Tak wiem inaczej się nie dało.... a szkoda. Samo zdjęcie (1) fajne i po za tym drobiazgiem nie mam zastrzeżeń.

P.S. gdzieś padło stwierdzenie, że żaglowce fotografować powinno się pod pełnymi żaglami i w pełnym morzu...ehh smutna prawda...
    a ja twierdzę że jest wręcz odwrotnie - azeby obiąć cały statek z jego wysokoscią, szeroki kat jest znakomity, owszem przydałoby sie kilka detali aby dopełnić resztę, ale zeby pokazć całosciowa sylwetkę statku tylko szerokie szkło mało tego trzeba robić to z zapasem bo straszne krzywizny wychodzą i w efekcie prostowanie jest koniecznoscia, przykład poniżej http://img198.imageshack.us/img198/3676/anigifzrg.gif

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez harb Zobacz posta
    a ja twierdzę że jest wręcz odwrotnie - azeby obiąć cały statek z jego wysokoscią, szeroki kat jest znakomity, owszem przydałoby sie kilka detali aby dopełnić resztę, ale zeby pokazć całosciowa sylwetkę statku tylko szerokie szkło mało tego trzeba robić to z zapasem bo straszne krzywizny wychodzą i w efekcie prostowanie jest koniecznoscia, przykład poniżej http://img198.imageshack.us/img198/3676/anigifzrg.gif
    To może trochę inaczej to ujmę, bo masz racje w tym co piszesz. Chodzi mi o to żeby szerokim kątem robić z odpowiedniej odległości, żeby nie podchodzić za blisko. Mam wrażenie, że ta łajba jest z lekka przerysowana...
    Czymtasem... pozdrawiam bombelkowo

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów