Koty za płoty, pierwsza sesja portretowa tego lata.
Wpierw Jess.
Normalnie bym obciął trochę góry z jedynki, ale wymaganie sesji było aby aby drukować na formacie 5x7, więc dlatego takie proporcje obrazków.
![]()
Szukaj
Koty za płoty, pierwsza sesja portretowa tego lata.
Wpierw Jess.
Normalnie bym obciął trochę góry z jedynki, ale wymaganie sesji było aby aby drukować na formacie 5x7, więc dlatego takie proporcje obrazków.
![]()
Podoba mi się foto nr 2
1. Dziwne szarości wskoczyły na zdjęcie - szyja, łydki, stopy
2. Patrząc na wzór na bluzce, to mamy tu chyba do czynienia z lekkim ff
jakoś mało wyrazu na twarzy modelki, a na obu identyczna mimika, na 2 duży nieporządek we włosach
"Od życia bez łez, do łez nad życiem swoim"
Jest to hippisiara, więc ten nieporządek jest dla niej porządkiem. Te włosy są częścią jej osobości. Ona nie jest lalką barbie i nie pokazuję jej w tym stylu. Zresztą typ jej urody jest tzw. "alternatywny", więc nawet nie próbowałem szukać standardowych ujęć ładnej dziewczyny. Starałem się pokazać pewien rozmarzony styl z akcentem na jej rude włosy. Bardziej szukałem emocji niż jakiejś poprawności. I w tym celu też poszła obróbka.
I właśnie jeśli można prosić o krytykę, to nie w kierunku tzw poprawności technicznej, bo ona mnie nie interesuje. Kolory zostały celowo rozmyte, tło celowo zdesaturowane, przepały w tle celowo zachowane na zdjęciu, technika jest dla mnie elementem dziesięciorzędnym. Włosy są bardzo niedbałe, więc tym bardziej je rozświetliłem chcąc je jeszcze bardziej wyeksponować. W przypadku tej dziewczyny po prostu sporo czasu poświęciłem szukając pewnej ekspresji. I w tym kierunku bym prosił o krytykę. Jeśli nie udała mi się ta ekspresja, to chętnie usłyszę krytykę i uchylę pokornie głowę. Starałem się pokazać emocję, a jeśli pokazałem nudę, to chcę to usłyszeć. Ale jeśli jednak udało mi się skomunikować z widzem, to będę bardzo szczęśliwy.
Technika techniczna na temat kropu, ff-ów, czy kolorów raczej mnie w tym przypadku nie interesuje. Chyba że technika koliduje z odbiorem emocjonalnym, wtedy oczywiście chętnie przyznam się do błędu..![]()
Nie będzie to krytyka a pytanie.
Dlaczego pokazałeś za zdjęciu nr 1 tak modelkę że nie widać jej drugiej reki ?
Dla mnie trochę dziwnie i pusto bez tej reki.
Ale to tylko moje subiektywne skojarzenie.
Jestem zdecydowanie za nr 2,
pierwsza jest fajna, ale gdyby ją ciaśniej kadrować,
za dużo wszystkiego na 1 jak dla mnie.
No i tak patrzę i patrzę, to kolega chyba miał rację z tą drugą ręką.
A jakim szkiełkiem?
Pzdr, Andrzej
Fotografia to sztuka uchwycenia momentu .
coś niedobrego stało się z kolorem na nogach
Nie będzie o kolorach i świetle, tyle może jedynie, że jest schludnie i przyjemnie, zaś do drobiazgów nie będę się przyczepiał. Moje zastrzeżenie budzi jednak brak treści w tych zdjęciach. Nie zrozum mnie źle, ale one mi nic nie mówią o Jess, nie ma za nimi żadnej emocji, ani żadnej historii. Tego zawsze najbardziej szukam w portrecie i tego tu nie znalazłem.
PS. Acha - gdybym był złośliwym rewanżystą, to napisałbym jeszcze, że dwójka nieostra ale że nie jestem to pominę tę kwestię w całości![]()
Skontaktuj się z nami