Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Rudowłosa Jess

kulten
    Gość

Domyślnie

Za mało się znam na portrecie by wystawić sensowną ocenę ale spróbuje. Na pewno modelka z potencjałem i bez cukru za co duży plus. Od strony technicznej (mogę się mylić, bo tu prawidła są nieco inne niż w krajobrazie) na 1 nie pasuje pionowy kadr. Z jednej strony jest modelka i pewne tło ale ze sobą to nie gra. Modelka gdzieś patrzy i ja podążam za jej spojrzeniem i nic nie widzę. Ponadto za dużo czerni w sukience. To światło na ścianie również służy tło bo wprowadzony dodatkowy dysonans.

2jka dużo bardziej mi się podoba choć szkoda uciętych koralików.

Tyle mówią moje oczy i szczątkowa wiedza, więc nie bierz tego do siebie .

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kulten Zobacz posta
    ..Tyle mówią moje oczy i szczątkowa wiedza, więc nie bierz tego do siebie .
    Bardzo dobre komentarze i takie sobie cenię. Widać muszę się jeszcze bardziej starać.
    Krajobraz jest prosty - możesz sobie robić co chcesz, czekać ile chcesz, przychodzić sto razy aż znajdziesz czego szukasz, wszystko możliwe. Z ludźmi tylko kłopot. Dostajesz modelkę ładną to cię onieśmiela. Coś powiesz to się peszy. Ani nie można dotknąć, ani poprawić, ani wytłumaczyć. I szybko trzeba focić szybko bo dziewczyna ma ograniczoną cierpliwość i następni fotografowie czekają.
    Ale to lubię. Będę to robić aż się nauczę. Aż wreszcie nie będę się bał tych dziewczyn a one mnie. Aż poczuję się z nimi swobodnie i one ze mną.
    Ale to trudne jak cholera. Ale przyjemne. Przyjemniejsze niż krajobrazy...

kulten
    Gość

Domyślnie

Wiesz, co kto lubi. Ja ze swej strony na ogól uciekam przed człowiekiem i krajobraz to dla mnie prawdziwy motor moich fotograficznych aspiracji. Ale też wychodzę z założenia, że i portret trzeba ogarnąć. Ale zgodzę się, że przeciętny dobry portret jest dużo trudniejszy niż przeciętny dobry krajobraz. Ale wyjątkowy krajobraz i portret już są równie ciężko osiągalne.

Tak nawiasem mówiąc coś niemrawo w tym dziale. ludzie wrzucają i tylko sporadycznie komentują innym. Tu tak normalnie czy mały wypadek przy pracy? Sorry za ot.

Domyślnie

Nie będzie o kolorach i świetle, tyle może jedynie, że jest schludnie i przyjemnie, zaś do drobiazgów nie będę się przyczepiał. Moje zastrzeżenie budzi jednak brak treści w tych zdjęciach. Nie zrozum mnie źle, ale one mi nic nie mówią o Jess, nie ma za nimi żadnej emocji, ani żadnej historii. Tego zawsze najbardziej szukam w portrecie i tego tu nie znalazłem.

PS. Acha - gdybym był złośliwym rewanżystą, to napisałbym jeszcze, że dwójka nieostra ale że nie jestem to pominę tę kwestię w całości

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kulten Zobacz posta
    Wiesz, co kto lubi. Ja ze swej strony na ogól uciekam przed człowiekiem i krajobraz to dla mnie prawdziwy motor moich fotograficznych aspiracji. Ale też wychodzę z założenia, że i portret trzeba ogarnąć. Ale zgodzę się, że przeciętny dobry portret jest dużo trudniejszy niż przeciętny dobry krajobraz. Ale wyjątkowy krajobraz i portret już są równie ciężko osiągalne.

Tak nawiasem mówiąc coś niemrawo w tym dziale. ludzie wrzucają i tylko sporadycznie komentują innym. Tu tak normalnie czy mały wypadek przy pracy? Sorry za ot.
    Nie przeszkadzają mi OT bo podbijają wątek
    Odpowiadając na Twoje pytanie dot. tego działu, to bierze się to stąd że na Krajobrazie powstała grupa o bardzo wysokim poziomie. Krajobrazy tam pokazywane to bardzo często obrazki warte portfolii uznanych fotografów. Naprawdę przyjemnie tam się zrobiło i naprawdę działa tam grupa znakomitych fotografów.
    Tutaj w portrecie oprócz kilku dobrych fotografów jest też dużo przypadkowości. Ja zresztą też sie w ten nurt amatorów wpisuję.
    Często obrazki tutaj pokazywane są na poziomie średnich albumów. Jak powiedziałem - ja nie jestem lepszy. Nie ma takiej kreatywności, techniki i świadomości jaką mamy na Krajobrazie. Może z czasem to się zmieni. Wiem że odeszło w swoim czasie sporo tuzów. Może dojdą nowi...

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kraftsman Zobacz posta
    Nie będzie o kolorach i świetle, tyle może jedynie, że jest schludnie i przyjemnie, zaś do drobiazgów nie będę się przyczepiał. Moje zastrzeżenie budzi jednak brak treści w tych zdjęciach. Nie zrozum mnie źle, ale one mi nic nie mówią o Jess, nie ma za nimi żadnej emocji, ani żadnej historii. Tego zawsze najbardziej szukam w portrecie i tego tu nie znalazłem.
    Bardzo się cieszę że to powiedziałeś, bo znaczy że jest to prawda. Emocji właśnie szukałem, a nie techniki, i jeśli emocji nie znalazłeś, to znaczy że mi się nie powiodło. Ale może następnym razem...

Domyślnie

Na jedynce prześliczna paleta, przeszkadza mi jedynie silny cień pod udami modelki, który zlewa się w czarną plamę ze spódniczką.

Dwójeczka też fajna, choć trochę mało się tam dzieje.

kulten
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    Nie przeszkadzają mi OT bo podbijają wątek
    Odpowiadając na Twoje pytanie dot. tego działu, to bierze się to stąd że na Krajobrazie wychowaliśmy sobie grupę o bardzo wysokim poziomie. Krajobrazy tam pokazywane to bardzo często obrazki warte portfolii uznanych fotografów. Naprawdę przyjemnie tam się zrobiło i naprawdę działa tam grupa znakomitych fotografów.
    Tutaj w portrecie oprócz kilku dobrych fotografów jest też dużo przypadkowości. Ja zresztą też sie w ten nurt amatorów wpisuję.
    Często obrazki tutaj pokazywane są na poziomie średnich albumów. Jak powiedziałem - ja nie jestem lepszy. Nie ma takiej kreatywności, techniki i świadomości jaką mamy na Krajobrazie. Może z czasem to się zmieni. Wiem że odeszło w swoim czasie sporo tuzów. Może dojdą nowi...
    To w takim razie Tobie jak i sobie życzę by było lepiej .
    Fakt, krajobraz bardzo prężnie działa i mało tam tandety. Choć kiedyś coś gdzieś u kogoś napisałeś aluzyjnie o niekończących się zdjęciach z kamieniami na długim czasie. Nie chciałem wszczynać ogromnego ot i przemilczałem ale powiem tylko, że mi nie wadzi jak ludzie wałkują ciągle te same tematy (łącznie ze mną) dopóty dopóki ma to służyć na doskonaleniu techniki .

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Na jedynce prześliczna paleta, przeszkadza mi jedynie silny cień pod udami modelki, który zlewa się w czarną plamę ze spódniczką.

Dwójeczka też fajna, choć trochę mało się tam dzieje.
    Wow, dzięki Czornyj, zaczynam rosnąć. Myślałem już że całkowita klapa...
    Czyli cieszę się. Jak powiedział kiedyś pewien hiszpański poeta Alexandre: jak uda się znaleźć przynajmniej jednego czytelnika, to znaczy że się powiodło...

Oszczędny w słowach Awatar rsuchorab
    Miasto
    Lublin/Pruszcz Gdański

Domyślnie

2 swietna

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów