Koty za płoty, pierwsza sesja portretowa tego lata.
Wpierw Jess.
Normalnie bym obciął trochę góry z jedynki, ale wymaganie sesji było aby aby drukować na formacie 5x7, więc dlatego takie proporcje obrazków.
![]()
Szukaj
Koty za płoty, pierwsza sesja portretowa tego lata.
Wpierw Jess.
Normalnie bym obciął trochę góry z jedynki, ale wymaganie sesji było aby aby drukować na formacie 5x7, więc dlatego takie proporcje obrazków.
![]()
Podoba mi się foto nr 2
1. Dziwne szarości wskoczyły na zdjęcie - szyja, łydki, stopy
2. Patrząc na wzór na bluzce, to mamy tu chyba do czynienia z lekkim ff
jakoś mało wyrazu na twarzy modelki, a na obu identyczna mimika, na 2 duży nieporządek we włosach
"Od życia bez łez, do łez nad życiem swoim"
coś niedobrego stało się z kolorem na nogach
Jest to hippisiara, więc ten nieporządek jest dla niej porządkiem. Te włosy są częścią jej osobości. Ona nie jest lalką barbie i nie pokazuję jej w tym stylu. Zresztą typ jej urody jest tzw. "alternatywny", więc nawet nie próbowałem szukać standardowych ujęć ładnej dziewczyny. Starałem się pokazać pewien rozmarzony styl z akcentem na jej rude włosy. Bardziej szukałem emocji niż jakiejś poprawności. I w tym celu też poszła obróbka.
I właśnie jeśli można prosić o krytykę, to nie w kierunku tzw poprawności technicznej, bo ona mnie nie interesuje. Kolory zostały celowo rozmyte, tło celowo zdesaturowane, przepały w tle celowo zachowane na zdjęciu, technika jest dla mnie elementem dziesięciorzędnym. Włosy są bardzo niedbałe, więc tym bardziej je rozświetliłem chcąc je jeszcze bardziej wyeksponować. W przypadku tej dziewczyny po prostu sporo czasu poświęciłem szukając pewnej ekspresji. I w tym kierunku bym prosił o krytykę. Jeśli nie udała mi się ta ekspresja, to chętnie usłyszę krytykę i uchylę pokornie głowę. Starałem się pokazać emocję, a jeśli pokazałem nudę, to chcę to usłyszeć. Ale jeśli jednak udało mi się skomunikować z widzem, to będę bardzo szczęśliwy.
Technika techniczna na temat kropu, ff-ów, czy kolorów raczej mnie w tym przypadku nie interesuje. Chyba że technika koliduje z odbiorem emocjonalnym, wtedy oczywiście chętnie przyznam się do błędu..![]()
Nie będzie to krytyka a pytanie.
Dlaczego pokazałeś za zdjęciu nr 1 tak modelkę że nie widać jej drugiej reki ?
Dla mnie trochę dziwnie i pusto bez tej reki.
Ale to tylko moje subiektywne skojarzenie.
Jestem zdecydowanie za nr 2,
pierwsza jest fajna, ale gdyby ją ciaśniej kadrować,
za dużo wszystkiego na 1 jak dla mnie.
No i tak patrzę i patrzę, to kolega chyba miał rację z tą drugą ręką.
A jakim szkiełkiem?
Pzdr, Andrzej
Fotografia to sztuka uchwycenia momentu .
Skontaktuj się z nami