Close

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 100

Domyślnie D90 - pierwsza lustrzanka? Prosze o rady -kompletnie sie nie znam

witam!
    Chcialabym zrobic niespodzianke swojemu narzeczonemu i kupic mu lustrzanke, ale niestety nie znam sie na takim sprzecie Do tej pory uzywalismy kompaktow - Canona SD300 i SD600. Nie ma jednak mozliwosci zrobienia nimi ciekawych zdjec (zdjecia w nocy nie wychodza, nie ma mowy o dlugim naswietlaniu, jakosc pozostawia wiele do zyczenia).
    Aparat bylby do uzytku typowo "wycieczkowo-domowego", a nie do profesjonalnych zdjec. Budzet to jakies 3000-4000 zl za wszystko. Zalezaloby mi na dobrej jakosci, zeby kilka lat aparat nam posluzyl
    Poki co duzo dobrego czytalam o D90 w polaczeniu z 16-85. Co myslicie o takim polaczeniu?
    Prosze o cierpliwosc - jestem laikiem

Domyślnie

Polecam, zdecydowanie dobry aparat z mozliwoscia rozwoju....
    Szybki w obsludze i bardzo prosty z czasem dla laika.

Domyślnie

Greg77 dzieki za odpowiedz
    zastanawialam sie tez nad D60, moze lepiej zaczac od niego? Jak myslisz?

Domyślnie

D90 + 16-85? Na początek świetny zestaw!
    D610 20,35,50,85/1.8G 70-200/4G SB500 GR LX100

Domyślnie

noktoto dzieki!
    Chcialabym kupic mu cos z czego bedzie zadowolony i miec pewnosc, ze jakosc bedzie dobra, dlatego pomyslalam o Nikonie..
    tylko teraz przyjrzalam sie cenom i sa wyzsze niz moj budzet poza tym gdzies wyczytalam, ze moze byc problem z robieniem filmikow/zdjec gdy swiatlo jest troche gorsze. A wiem, ze to jest to co go wkurzalo w naszych Canonach. A co myslicie o polaczeniu D90 + 18-105 ?

Domyślnie

Też dobry wybór. 18-105 jest tylko nieznacznie gorszy od 16-85, a wyraźnie tańszy. Za pewien czas (jeśli narzeczony złapie lustrzankowego bakcyla) proponuje jeszcze 35/1.8 dokupić (sam się przymierzam).

Domyślnie

noktoto to rozwiazanie brzmi bardziej przystepnie
    Masz racje - z czasem przeciez mozna dokupic.
    Zastanawiam sie tylko czy taki sprzet nie bedzie sie "marnowal" w rekach amatora i czy on bedzie w stanie wykorzystac chociaz polowe funkcji ( w zwiazku z tym bylam strasznie dlugo namawiana przez znajomeg na zakup d60, ale jakos nie moge sie przekonac..).
    Mysle jednak, ze zdecyduje sie finalnie na D90 + 18-105 (no i moze 35/1.8 )to brzmi sensownie.
    A jak to jest z gabarytami? patrzac na wymiary w necie, aparat nie wydaje sie jakis strasznie duzy, ale moze sie myle? bedziemy potrzebowac dodatkowy bagaz na wakacje?

Domyślnie

Dla mnie D60 jest za mały, nie leży w ręce tak dobrze jak D90 (o D300 nie mówiąc). Duże i masywne body jest wygodniejsze i stabilniejsze. Ale coś za coś, takiego aparatu w kieszeni nie schowasz, dedykowana torba foto będzie raczej niezbędna, ewentualnie solidny futerał.

Domyślnie

a jak parametrowo? Czy d60 jest duzo gorszy od d90? (to znaczy czy amator zobaczy duza roznice?>
    P.S. Wlasnie zauwazylam, ze jestes z Milanowka! Spedzilam tam szalone czasy liceum Poooozdro!!

Domyślnie

Ja jestem amatorem... po Fuji s6500fd kupiłem sobie od razu D90 z 18-105vr i nie żałuje ani sekundy... nawet na auto robi świetne foty o niebo lepsze niż naprawde świetny kompakt jakim było Fuji... Obecnie po ogarnięciu menu z Auto nie korzystam... ale moja narzeczona owszem I po prostu D90 to rewelacyjny sprzęt, Polecam !!!
    Zawsze bądź sobą... no chyba, że możesz być Bat-Manem... wtedy zawsze bądź Bat-Manem.
    moje obserwacje...

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów