Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tu i tam...

Domyślnie

tak abre... mam na myśli podgląd na wyświetlaczu D80 i na ekranie monitora... kwestia jest taka ze to chyba nie wina monitora bo inne kolory wyglądają 'naturalnie'... (mam lapka z matowym wyswietlaczem PRR)

zdjęcia po zgraniu na compa wyglądają jak by je ktoś przesłonił filtrem udającym szarą mgłe... gdy np. w picassie zastosuje auto-kontrast na potrzeby wrzucenia fotki do albumu www to fotka dopiero wtedy wygląda tak jak ją widziałem przy jej wykonywaniu...

pytam o to ponieważ nie chce dodatkowo bawić sie w programach do obróbki fotek... nie chce w nich mieszać... najbardziej interesuje mnie to co wyszło z "puszki"... przy nefach to juz inna sprawa...

Domyślnie

Przede wszystkim z tego co pamiętam, to należy zmniejszyć jasność LCD w D80, by zdjęcia wychodziły w miarę podobne do tego co ostatecznie. To raz. Kolejna sprawa to wysokie kontrasty na zdjęciach. Temat rzeka i w kółko wałkowany. Generalnie rozwiązanie sprowadza się do kilku możliwości. Naświetlasz ciemniej, tak by niebo było w miarę niebieskie, a następnie rozjaśniasz cienie programowo. Czy to za pomocą opcji DL w korpusie (chyba tak to się nazywało), czy też na komputerze. Druga możliwość to rozjaśnienie cieni, na przykład blendą lub lampą. Pozwoli to (czasem) zmniejszyć kontrast na tyle, że matryca zarejestruje to co w światłach i cieniach. Można stosować filtry połówkowe, ale to raczej nie jest rozwiązanie uniwersalne. Kolejna możliwość, to dobranie odpowiedniej pory dnia do robienia zdjęć. No i jeszcze jedno - nie masz tam przypadkiem ustawienia kontrastu? W takich warunkach staramy się go zmniejszyć, bo natura zapewniła nam go z naddatkiem. Normalnie zwykle kontrast wzmacniamy, bo fotografujemy wyrównane tonalnie sceny - tutaj należałoby go osłabić. Nie wiem jak to wyjdzie w praktyce, bo zdjęcia robię wyłącznie w RAWach. Jest jeszcze możliwość wgrania odpowiedniej krzywej tonalnej chyba. W D80 nie bawiłem się tym i nie pamiętam czy i jak to funkcjonowało. W teorii należałoby przygotować krzywą, przygotowaną na ogromny kontrast.
    Podstawa jednak, to zmniejszenie ekspozycji, tak by zarejestrować dane w światłach (na niebie), a następnie zmniejszyć kontrast (różnymi sposobami) na tyle, by szczegóły w cieniach były na wystarczającym poziomie. W nowszych korpusach służy do tego opcja ADL, działająca w trakcie robienia zdjęcia (a nie wyciągająca cienie już po zarejestrowaniu).
    Można też zastosować bracketing i potem wybrać najtrafniejsze ujęcie.

EDYTKA: ale generalnie w słońcu robi się najczęściej zdjęcia z lampą (blendą).
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 11-07-2009 o 19:33

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów