Szukaj
Trzymać się będzie na pewno bo sanki w D60 są takie same jak w D80 (a u mnie się trzyma mocno)
tylko pytanie czy Tobie nie będzie przeszkadzać Wielkość lampy... więc raczej spacerek zalecany![]()
Kobieta powinna zawsze pozostać kobietą ,ale nie musi ,a mężczyzna ,który nie jest mężczyzną jest już niczym .. B.Bardot
Odświeżam wątek .. czy ktoś robił zdjęcia zestawem d40 lub d60 + sb900 ? Niestety do sklepu mogę iść dopiero w niedziele a mi to spokoju nie daje ... a może jednak sb600 na początek bedzie lepsze ??? Kasa jest na sb900 tylko czy wykorzystam , nigdy nie miałem kontaktu z zewnętrzną lampą ... Jakby do sb600 dokupić dyfuzor Sto-fena to cena będzie oscylować w granicach 1200 zl a do sb900 to raptem 350 zł więcej więc niewiele ... Tylko ta ergonomia mnie zastanawia ???
Moim zdaniem lepiej mieć mocniejszą lampkę od razu ... szczególnie przy takiej niewielkiej różnicy w cenie.
Dxxx i inne.
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Lepiej brać SB-900, ze względu na małą różnicę w cenie, bo różnica w opcjach i możliwościach OGROMNA![]()
Tak się składa, że miałem okazję pobawić się SB-900 zapiętą na D40. Przy okazji porównywałem ją sobie z SB-800. Dzięki temu wiem, że się SB-800 nie pozbędę nigdy. Jeżeli chodzi o ergonomię to jak dla mnie połączenie D40/D60 z SB-900 to już jest tragedia. Dla mnie SB-800 na sankach D40/D60 to maksimum co można zaakceptować.
Problemu by nie było gdyby sb800 były jeszcze w sprzedaży .. A używanego sprzętu nie uważam ... więc pozostaje sb600 lub sb900 ... Kiedyś body na pewno zmienię , ale jak na razie kompletuje sprzęt i wole mieć więcej dobrych szkieł niż zmieniać body ... jak na razie posiadam d60 + 18-55 VR i 35G f1.8 teraz chcę dokupić do tego lampę no i czekam z utęsknieniem na jakieś 85mm AF-S :] dopiero nastąpi zmiana body ... myślę jakieś 2 lata :] Puszka napewno mnie jak na razie nie ogranicza ale żałuję że od razu nie kupiłem d90 .. Kiełbach a powiedz mi czy źle się taki zestaw trzymał czy chodzi Ci bardziej o estetykę ,że nie pasuje bo jest zbyt duża ???
Dla mnie w kwestii ergonomii problemem było wyważenie. Nie wyobrażam sobie poprostu dłuższej "pracy" takim zestawem. Nawet grip nie pomagał zabardzo...
Dzięki za odpowiedź .. właśnie takiej oczekiwałem i mnie troszkę zasmuciłeś ... :/ Wychodzi na to ze będę skazany na sb600 ...
Skontaktuj się z nami