Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: d70 na d300

Sith Hospodar Impaler Awatar Dex
    Miasto
    Alpy Transylwańskie

Domyślnie

Darek dziś ma dobry humor

Domyślnie

A ja nie bedę się rozwodził.

Kup D300+ Nikkor 35.1.8

Jak ci żal 300 zł

D300+50/1.8

Będzie OGIEŃ

Domyślnie

Ja za kolegą badabuzz - z tym, że zdecydowanie 35.
    Jak dla mnie to jednak 50 trochę za wąska / zbyt mało uniwersalna na DX.
    D300 | 17-55/2.8 | 50/1.8 | SB 800 | 4GB SanDisc Extreme III | LOWEPRO Micro Trekker 200

Domyślnie

Jeśli ktokolwiek od stałoogniskowego obiektywu w postaci jednej sztuki wymaga uniwersalności... to ja już nie wiem.

Albo uniwersalność, albo stałka.
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Nie przesadzaj. Przez uniwersalnośc rozumiemy reprezentowanie przez stałkę, w tym wypadku DX 35mm, standardu.
    Ciężko powiedzieć, że jest wąsko, niektórzy się rzucają, że sa szeroko na wąskie kadry. Ale na pewno nie zarzucisz, że taki obiektyw to masło maślane.
    Czyli, nie bedąc 20mm jak i 85mm można mówić o czymś 'pomiędzy', i jak mam doradzać użytkownikowi, który sam nie wie jaki brać obiektyw, to przychodzi mi na myśl właśnie 35mm.
    Wiadomo, o co ci chodziło i zgodzę się z twoją myslą 'jak uniwersalnie to po co stałka', ale jak mamy być drobiazgowi to ja też pozwoliłem sobie uszczypnąć.

Tak czy siak polecam koledze 35/1.8. Po co się zastanawiać? Lepiej zdjęcia robić.

Rycerz
    Gość

Domyślnie

ja eksperymentowałem na kilku szkłach i wreszcie po jakimś roku użytkowania zrozumiałem że tak naprawdę 50mm [ 35 pod cropa ] to obiektyw który zaspokaja potrzeby 90% fotografów i fotografii...wszystko szerzej i wężej to już specjalistyczna fotografia
    potwierdzam na 102 że posiadając tylko to szkło i trochę pomysłów i odwagi można osiagnąc wiele, jak nie bardzo wiele

Domyślnie

Myślę, że mając aparat DX to Nikkory 10-24, 35/1.8 oraz 85/1.8 to zestaw, który zaspokoi potrzeby kazdego nie robiąc mętlika w głowie 'co mam teraz założyć'.

Przynajmniej ja taki system sobie buduję

Domyślnie

jak masz 18-50 2.8, to może sprzedaj tego n 18-70, i dołóż do czegoś szerszego albo jakiegoś tele (co potrzebniejsze). Bo teraz Ci się jedne zakresy nakładają, a innych brakuje.
    staruszek D70, D90 + SB 600 + 4 zoomy + 5 stałek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez messer Zobacz posta
    Jeśli ktokolwiek od stałoogniskowego obiektywu w postaci jednej sztuki wymaga uniwersalności... to ja już nie wiem.

Albo uniwersalność, albo stałka.

Pod pojęciem uniwersalność, jak słusznie zauważył badabuzz, miałem oczywiście na myśli standard.
    Do głowy by mi nie przyszło nazywać stałki uniwersalnymi
    D300 | 17-55/2.8 | 50/1.8 | SB 800 | 4GB SanDisc Extreme III | LOWEPRO Micro Trekker 200

Domyślnie

Uniwersalnie to jest 18-200 VR. Wszystko inne, jest już mniej uniwersalne, nie mylić z gorsze.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów