Close

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 44 z 44

Wątek: Magda

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fushiro Zobacz posta
    Możesz pokrótce opisać jak, albo wskazać jakiś tutorial? Jak zdeformować duży obszar chroniąc jednocześnie coś obok? Przyznam że laik ze mnie i większość opcji Liquify słabo ogarniam.
    Tutorial?
    Weź 4-tego od dołu toola, nabadziaj coś na obrazku (zrobi się taka czerwona plama), a potem weź toola pierwszego od góry i spróbuj maźnąć po tym czerownym - no więc efektu nie będzie. Raczej wielkiej filozofii to tu ni ma.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Tutorial?
    Weź 4-tego od dołu toola, nabadziaj coś na obrazku (zrobi się taka czerwona plama), a potem weź toola pierwszego od góry i spróbuj maźnąć po tym czerownym - no więc efektu nie będzie. Raczej wielkiej filozofii to tu ni ma.
    Dzięki, osioł ze mnie. Nie wiem, czemu wcześniej nie zauważyłem ikonki maski. Prawdopodobnie przeładowanie danych. Przedzieram się obecnie przez dwa tomiska Dana Margulisa i widocznie mózg mi się przegrzewa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fushiro Zobacz posta
    Dzięki, osioł ze mnie. Nie wiem, czemu wcześniej nie zauważyłem ikonki maski. Prawdopodobnie przeładowanie danych. Przedzieram się obecnie przez dwa tomiska Dana Margulisa i widocznie mózg mi się przegrzewa.
    Obieg pracy proponowany przez Margulisa jest dość kontrowersyjny, np. zaleca on używanie przestrzeni L*a*b do celów edycyjnych, co delikatnie mówiąc jest dość średnim pomysłem. A "korekcja i separacja" traktuje głównie o przygotowaniu zdjęć pod kątem offsetu (nb. też jest tam prezentowane niezbyt purystyczne podejście do tematu), więc z punktu widzenia zastosowań fotograficznych większa część lektury tej książki to daremny trud.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Obieg pracy proponowany przez Margulisa jest dość kontrowersyjny, np. zaleca on używanie przestrzeni L*a*b do celów edycyjnych, co delikatnie mówiąc jest dość średnim pomysłem. A "korekcja i separacja" traktuje głównie o przygotowaniu zdjęć pod kątem offsetu (nb. też jest tam prezentowane niezbyt purystyczne podejście do tematu), więc z punktu widzenia zastosowań fotograficznych większa część lektury tej książki to daremny trud.
    Mam już za sobą wstęp do retuszu w postaci Scotta Kelby oraz doświadczenie w poligrafii, więc dla mnie pozycja jest ciekawa, chociaż przyznam, że odchudziłbym ją o połowę. Czytam na zmianę PS Lab i Korekcję. Spojrzenie na retusz z różnej perspektywy pozwala wypracować własny, dokładny i szybki styl edycji. Przynajmniej mam taką nadzieję...

Czy znasz może inne pozycje dla zaawansowanych użytkowników traktujące o ogólnie pojętej obróbce grafiki rastrowej? Sam do końca nie wiem o czym chciałbym poczytać, póki tego nie zobaczę

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów