Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: AirPower09 cz.2

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie AirPower09 cz.2

Nie skrzyczeliście mnie za moje pierwsze fotki więc odważyłem się dorzucić coś więcej:

14.

15. żałuję że nie udało mi się oddać tego słońca które na moment przebiło przez chmury, ta fotka jest najbliższa

16.

17.

18.

19. ... and who will watch the watchers ? ...

I kolejny "pierwszy raz w życiu" - gimpowanie fotki" (szczerze mówiąc nie wiem czy było warto)

20. przed

21. i po

Zagrypiony D7200, Sigma 150-600 Sport, S 18-35 1.8, S 10-20 3.5, N35 1.8 i wskrzeszony Jupiter, pare(set) fotek

Domyślnie

14, 15 i 18 IMO troszeczke za ostre. Wychodzi zabkowanie.
    21 super.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michaelsoncam Zobacz posta
    14, 15 i 18 IMO troszeczke za ostre. Wychodzi zabkowanie.
    21 super.
    Pozdrawiam.
    podpowiedzcie co robicie po zmniejszeniu formatu zdjęcia bo wtedy mi wychodzą ząbki
    Zagrypiony D7200, Sigma 150-600 Sport, S 18-35 1.8, S 10-20 3.5, N35 1.8 i wskrzeszony Jupiter, pare(set) fotek

Domyślnie

Catalina na 14 nie za malo niebieska
    ale poza tym to jest w miare ok choc deczko gorzej niz poprzednie
    mysle ze jak zdjecie nie jest dosc ostre to lepiej go nie pokazywac przeostrzonego bo niestety to sie odbija na jakosci i...
    to widac.
    ostatnio jest jakas taka tendencja w narodzie wyciagac ile i co sie da
    z cieni do ostrosci itd. Potem zdjecia sie robia troche sztuczne niepotrzebnie.

na ostatnim rozumiem ze chodzi o lekka zmiane kolorow i dorobienie odrobinki dymu?
    MZ byloby nawet lepiej go ciachnac bardziej wasko zeby ten ogon dymu sobie byl tlem
    i tak wiadomo, ze to on go zawinal wiec nie musi byc caly
    fajnie ten dymek sie uklada ksztaltem z gora w tle

jak juz mam duzy plik gotowy i zmniejszam go do wymiaru internetowego
    to delikatnie (do smaku) podostrzam maską wyostrzajaca
    jakies 30 wartosc
    promien jakies 1,1-1,2
    prog 1
    Serdecznie pozdrawiam
    www.hesja.pl

Domyślnie

bardziej bym poszedl CHYBA w cos takiego

Serdecznie pozdrawiam
    www.hesja.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hesja Zobacz posta
    jakies 30 wartosc
    promien jakies 1,1-1,2
    prog 1
    skoro przy wyostrzaniu jestesmy to cnx-owcom (choc w PS tez sie da tylko nie znam galkologii) wyostrzanie
    za pomoca filtra gornoprzepustowego (high-pass)

robimy new step -> focus -> high pass

suwakiem radiu regulujemy co sie ma ostrzyc (jakie krawdzie) - bedziemy widzieli maske oryginalnego obrazka - pojawi
    sie to co bedzied poddane ostrzeniu

nastepnie klikamy na opacity (krycie warstw) - zaznaczamy ptaszkiem - oraz strzaleczke w dol zeby nam sie rozwinelo

wybieramy rodzaj krycia overlay

i suwakiem opacity regulujemy "moc"

jest to o tyle wygodna metoda, ze w pierszym kroku widzimy (maska) co dokladnie wyostrzanie nam obejmie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    skoro przy wyostrzaniu jestesmy to cnx-owcom (choc w PS tez sie da tylko nie znam galkologii) wyostrzanie
    za pomoca filtra gornoprzepustowego (high-pass)

robimy new step -> focus -> high pass

suwakiem radiu regulujemy co sie ma ostrzyc (jakie krawdzie) - bedziemy widzieli maske oryginalnego obrazka - pojawi
    sie to co bedzied poddane ostrzeniu

nastepnie klikamy na opacity (krycie warstw) - zaznaczamy ptaszkiem - oraz strzaleczke w dol zeby nam sie rozwinelo

wybieramy rodzaj krycia overlay

i suwakiem opacity regulujemy "moc"

jest to o tyle wygodna metoda, ze w pierszym kroku widzimy (maska) co dokladnie wyostrzanie nam obejmie
    tia... trochę za późno przeczytałem link do ostrzenia który podesłał mi Antrez do GIMP-a

Domyślnie

Dzięki, faktycznie fajnie skadrowane.
    Co do tych fotek to w zasadzie chodziło mi o pierwsze "nieanalogowe" próby wpłynięcia na nef-y
    p.s.
    Cieszę się że nie zauważyłeś że na 15 "zniknąłem" tego skubanego forda transita stojącego w kadrze przy pasie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mori Zobacz posta
    Cieszę się że nie zauważyłeś że na 15 "zniknąłem" tego skubanego forda transita stojącego w kadrze przy pasie
    moze dlatego ze i u mnie jakos wzial i zniknal byl )
    Serdecznie pozdrawiam
    www.hesja.pl

Domyślnie

Pierwsza seria jak dla mnie zdecydowanie lepsza, tutaj się pokuszę o mała krytyke

14. za niebiesko na niebie jak i za niebiesko na catalinie bo zamiast biała wyszła Ci błekitna
    15. nie wim czy ten skos i przekrzywienie horyzontu mi sie widzi jakos tak ani to skos ani prosto ale kadr nie najgorszy i tu ten skos się troche broni
    16. tu skos sie nie broni wcale jak dla mnie jest krzywo i tyle
    20 i 21 zdecydowanie jeśli chodzi o kolory to wole 20, jest naturalniej, na 21 jest przeniebieszczone przez to gimpowanie

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów