Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 52

Wątek: domke

Domyślnie

Jeśli chodzi o sprzedawcę Domke na alle - dobrzyna9 - to polecam. Kupowałem u niego torbę, pas i sakwy domke. Bardzo rzetelny sprzedawca, towar nowy. Miałem już trochę różnych toreb. Domke jest bardzo wygodna i trwała. Miałem fenomenalną f6 - nie wiem ki diabeł mnie pokusił do sprzedaży jej - mała, pojemna i sprawiająca, że sprzęt na ramieniu jest lekki jak piórko. Miałem F3X - dla mnie okazała się za ciasna, teraz mam F2. Zamienniki mekko też przerabiałem, mocno odstają. Są duuużo cięższe od domke i mniej funkcjonalne. Wciąż myślę i ponownym zakupie F6, ale ona jest niewiele mniejsza od f2, a dwie podobne to nie jest dobry pomysł przy cenach każdej w okolicach 400 pln. Nie znalazłem na rynku obecnie żadnej alternatywy dla domke (miękkie, układające się, trwałe, dyskretne i pojemne). Kiedyś myślałem o lowe reporter 400 jak jeszcze były one miękkie, a nie takie nadmuchane jak teraz. Jakby ktoś miał taką starą miekką lowe 400 to chętnie kupię Domke polecam wszystkim!

Domyślnie

Wiadomo, że torba zależy od indywidualnych potrzeb, ale F2 jest moim skromnym zdaniem najlepszą torbą, jaka do tej pory została wymyślona. Spełnia wszystkie wymogi co do swojej pojemności, jest miękka, przez co idealnie układa się do ciała, lekka, nie rzuca się w oczy - idealna do turystyki i ogólnie pojętego photojournalizmu. Nie zgadzam się też, że nie chroni przed uderzeniem. Oryginalne wkładki Domke (te zielone) chronią moim zdaniem całkiem skutecznie. 70-200 i body nie zmieści Ci się do F2 (tzn od biedy upchniesz), ale zestaw typu body + 2 zoomy lub 4 stałki wchodzi idealnie. Jest miejsce na karty, paszport, portfel. Kieszenie są zapinane na rzepy i/lub metalowe sprzączki. Raczej nie ma siły, żeby ktoś odpiął Ci kieszeń a Ty byś tego nie usłyszał.
    F2 jest pierwszą torbą, jaką Jim Domke wprowadził*do produkcji: jest robiona na wzór tej, którą sam sobie kiedyś uszył*na maszynie Jeszcze jedno: z wiekiem nabiera rasy - ten, kto widział*10-cioletnie torby Demke wie o czym mówię.
    Z czystym sumieniem polecam.

Domyślnie

Ochrona sprzętu w Domke jest oczywiście mniejsza niż lowe - to są surowe torby transportowe. Rzucanie nimi skończy się zapewne fatalnie. Na spodzie mają wkłady lub wszywki (f1x np) z gąbką i ultralekkie inserty w środku. Te inserty raczej chronią szkła, by nie obijały się o siebie. Gąbka w nich ma 3 mm grubości więc nie przesadzajmy, że to jest solidna ochrona. Są jednak niesamowicie lekkie i elastyczne. Można je zapakować wprost niewyobrażalnie. F2 jest rzeczywiście świetna, ale stałkowiczom polecam jednak f6 (wysokie tele powoduje w niej ,,chwiejność'' - miałem pary razy wrażenia, że wyjmując body i mając ustawione w pion wysokie tele torba może się ,,myknąć'' na bok, a na robocie nie zapinam domke nigdy). Jeśli szkła nie będą wysokie to ta cecha nie istnieje. f2 to taka większa siostra f6 (ma dodatkowe boczne kieszenie np na sabine), ale nie jest już tak zgrabna jak szóstka. Ważną cechą domke jest to, że doskonale chronią przed deszczem (ja miałem same płócienne/kanwasowe, a nie ballistiki). Ani razu nie zamokły mi klamoty wewnątrz, impregnacja płótna jest wyśmienita. A co do lepszego look po latach To rzadka sprawa, ale sprane i dziurawe Domke wyglądają rzeczywiście lepiej od nowych
    Ostatnio edytowane przez himi ; 01-01-2010 o 19:44

Domyślnie

Ja najpierw kupiłem F6, po czym po rozpruciu wkładu, bo nie wchodził mi 17-35 odniosłem na drugi dzień do sklepu i wymieniłem na F2. Potrącili mi $30 za nowy wkład i bez mrugnięcia okiem wymienili na F2.
    Pisząc o ochronie nie miałem oczywiście na myśli czegoś*takiego, co zapewnia skrzynka Pelican tudzież LowePro Vertec Z mojej perspektywy wygląda to następująco: jeżeli ktoś choć minimalnie uważa na siebie i torbę, nie rzuca nią w kąt po pijaku czy nie tarza się z torbą po ziemi - ochrona jest moim zdaniem wystarczająca. Ja dosyć dużo jeżdżę/latam, nie raz zdarzało mi się puknąć*torbą o framugę drzwi i w zasadzie nigdy nie pomyślałem|: o cholera, ciekawe czy coś się*uszkodziło
    Reasumując plusy dodatnie wygrywają z plusami ujemnymi

Domyślnie

Pewnie, że to nie siateczka z marketu, ja mam używam i mój sprzęt nie jest narażany na loty

Poniżej pokazuję porównanie wnętrza moich f6 i f2 jeszcze z czasów canonowych. To są naprawdę pojemne torby.Weszłoby w nie więcej niż na fotach, ale tak doładowane na robocie umożliwiały błyskawiczne wyciąganie sprzętu.

f6

i jej wnętrze

f2 załadowana

Domyślnie

Dzięki za zdjęcia modelu F6. Nigdy nie zwróciłem uwagi na ten model. Trzeba szukać kogoś kto kupi w USA taką torbę, bo ceny w Polsce są zaporowe

Domyślnie

Niewiele zyskasz kupując w USA, chyba, że używkę. Ceny dobrzyma są realne. Ale powiem ci, że f6 tak jak f2 jest warta tych 4 stów z okładem. Na jutubie masz film z f6, widać na nim ile tam wpakujesz. Tutaj też nieco więcej zdjęć
    http://www.taschenfreak.de/TASCHEN/DOMKE/F6/index.htm

Tutaj (znalazłem na dysku jeszcze takie) porównanie f2 i f6

i f2 z klamotami nikona: d700/grip+35, 14-24, 180 oraz 85/1,4 +sb900, boczne kieszenie zostają wolne
    Ostatnio edytowane przez himi ; 03-01-2010 o 12:39

Domyślnie

Może źle szukałem lub nie znam "haczyków" związanych z kupowaniem w USA, ale model F6 znalazłem w cenie 66 $, a model F6B już od 84 $. To znacznie taniej niż w Polsce

Domyślnie

Czy w tych torbach jest choć jedna bezpieczna (zapinana na suwak) kieszeń, na karty pamięci, portfel, lub inne cenne drobiazgi?

Domyślnie

Na zdjęciach widać, że jest taka kieszeń.

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów