Close

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 82

Wątek: Fuji S5Pro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez King
    nie mów że jest badziewna matryca bo prawie wszystkie nikony jadą na niej i jakós nikt nie narzeka. Dziwi mnie tylko to że nie wymyślili czegoś orygianlnego tylko do korpus od d200 wsadzili inną matrycę. Mieli moim zdaniem ergonomicznie lepiej skonstruowane s3pro od d200 i zamiast postarać się je udoskonalić do perfekcji to poszli na łatwiznę .
    Matryca Fuji chocby miala juz z 20 lat i 2 megapiksele jest nadal orginalna, niepowtarzalna, jest po prostu innowacyjna. Pytanie powinno brzmiec raczej: dlaczego Nikon nie wymyslil czegos nowego, tylko ciagle laduje ten szajs od Sony (i kto tu idzie na latwizne, he?)

Pozdro

Domyślnie

Jacek_Z, a nie zauważyłeś przypadkiem, że w branży od kilku lat zapanował totalny marazm? Przecież tak naprawdę te wszystkie "nowe matryce" to pic na wodę - fotomontaż.

Wszyscy producenci okopali się na z góry upatrzonych pozycjach i wypuszczają nowe korpusy z duperelnymi pierdołami typu antiszejki wibratory i inne duper-szwance, a matryce dają cały czas praktycznie takie same.

Największą ostatnio "rewolucją" była zamiana matryc 6 i 8 MP na 10MP - nosz po ch.... wielka różnica, troszkę zmniejszyli pikselki, "10-tka" ładniej na korpusie wygląda więc b..c się ucieszy i kupi.

IMHO od wielu lat w kwestii jakości obrazowania matryc DSLR bardzo niewiele się zmieniło, więcej jest marketingowego bełkotu i mydlenia oczu. Nikt specjalnie nie wyskakuje przed orkiestrę, żadne rewolucje się nie dokonują. DSLR-y i bez tego sprzedają się jak świeże bułeczki. A jak się komu nie podoba, chce mega-hiper-super-arcy-jakości, to prosze bardzo - kup sobie pajacu Hassla H2D, normalnie taniocha...

Domyślnie

http://www.tallyns.com/content/s3s5comparison.htm

to ja jednak poczekam na efekty z tej matrycy bo zdjecia seryjen w trybie szerokiej dynamiki to nadal 1,5 kl/s tyle ze 11 buferu a nie 2
    d700 d3 14-24 28 35 50 85 135

Domyślnie

gdyby zrobili szybszą serię to bym się napawdę zastanowił nad kupnem tego body. niestety, 3 klatki to góra w D80 i tym segmencie. powyżej to niestety oczekuję więcej. dlatego nie rozumiem *****.... polityki canona gdzie 5D ma tylko 3 fps a ponad 2 razy tańszy 30d "aż" 5

Domyślnie

moze chodzi o transfer danych z matrycy ? w normalnych rawach ma 3kl/s i 24 buforu wiec elegancko ale szkoda ze nie 5 kl/s

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mkwiek
    gdyby zrobili szybszą serię to bym się napawdę zastanowił nad kupnem tego body. niestety, 3 klatki to góra w D80 i tym segmencie. powyżej to niestety oczekuję więcej. dlatego nie rozumiem *****.... polityki canona gdzie 5D ma tylko 3 fps a ponad 2 razy tańszy 30d "aż" 5
    mkwiek, wybacz, ale czasami to za przeproszeniem tak pier...., że przykro cię czytać.

Domyślnie

Jeśli to naprawdę będzie 1.5 do 3 fps to chyba troszkę przesadzile... O ile matryca klasy s3pro czyli "prawie" 12mpix mnie nie przeraża o tyle tak aszybkośc to jakieś nieporozumienie... No chyba że aparat będzie w cenie D80. Wtedy 6mpix + max 3fps są akceptowalne

Nawiasem mówiąc, jak sobie przypomnę te proroctwa o 8-10fpsach, 12mpix albo nawet 16mpix w następcy s3pro, które można było wyczytać na forach zachodnich to smiech pusty ogarnia
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

jedyne co uratuje s5 to cena ! inaczej to bedzie porazka !!! (jak bedzie niska to czemu nie)ja liczylem na 3 klatki i ew 5 w trybie normalnej dynamiki , no i liczylem na 8mpx+8 mpx no coz.... czekam na LBCASTA,FOVEONA alebo na s6

Domyślnie

w sumie 1Ds Mark II ma tylko 4 klatki, dopiero Mark II N wyciąga 8,5! ale to crop. Może chodzi faktycznie o ilość danych które przechodzą z matrycy - przy FF nie da rady tak szybko przetworzyć danych aby było dużo fps?

dołożyłem później
    ale to tak OT

Domyślnie

Zapewne to nic nowego nie wniesie ale tu jeszcze cytat z fotopolis:
    3 kl/s do 52 w JPEG / 24 RAW (standardowa dynamika) lub 40 JPEG / 11 RAW (rozszerzona dynamika)
    Myślę że nie mogli dać 5 kl/s podejrzewam z dwóch powodów. To jest ta sama matryca co w S3 PRo czyli dosyć wolna (dwukanałowa) więc 3 kl/s to i tak maximum co mogli z niej wycisnąć. A po drugie myślę że nawet ważniejsze to względy marketingowe. Przecież nie mogli wypuścić takiej samej puszki jak D200 tylko z lepszą matrycą i niższymi szumami, bo by to zabiło sprzedaż D200 zupełnie. Nikon musiałby mieć marketingowców wywodzących sie spośród absolwentów szkoły specjalnej żeby się na coś takiego zgodzili .
    Pozdrawiam
    Marcin

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów