Witam!!
albo juz nic nie bedzie ze mnie albo sam nie wiem! nie potrafie dostatecznie dobrze zapanowac nad GO!
prosze o rady i wskazowki jak ja kontrolowac!!!
Pozdro i z gory dzieki!
Szukaj
Witam!!
albo juz nic nie bedzie ze mnie albo sam nie wiem! nie potrafie dostatecznie dobrze zapanowac nad GO!
prosze o rady i wskazowki jak ja kontrolowac!!!
Pozdro i z gory dzieki!
GENgeneralnie nie wiem jaki miasz aparat.
z moich doswiadczen z praca z d70 to GO za pomoca PGO nie da sie regulowac, jest kaszanka, ale w pewnych sytacjach da sie coś zdziałac. robie to przede wszystkim na czuja. najlepiej testowac, robic po kilka ujec z inna GO i uczyc sie z wlasnych doswiadczen. przy fotografii makro GO mierzy sie w mm. przy fotografii krajobrazu w setkach metrów. co konkretnie fotografujesz i gdzie potrzebna Ci jest dokladna kontrola GO?
D70|18-70|70-300|50|ZENIT TTL|HELIOS 55/2|
trochę dziwny problem napisz coś więcej
D7200 | D50 | S 17-50 | N 18-70 DX | N 50 | S 70-200 |SB 600 |
Hmmm chwilowo robie D70! ale mam zamiar posiasc D80 ale to jeszcze troooche czasu bo narazie matura!
Chodzi mi o kontrole GO przy zdjeciach sportowych! glownie motocykle!!
moze nie tyle dokladna ta kontrola jest potrzebna ale zeby mozna bylo nad glebia panowac i wplywac na nia! przy statycznych fotach (reporterka) nie ma problemu! ale jak juz wchodze na tor i lapie motocykle na zakretach to juz kicha!
rozumiem ze problem polega na tym ze GO jest zbyt duza?
dokladnie tak! jezeli robie na dluzszej migawce 1/125 - 1/200 to tlo jest rozmazane i jest ok!Zamieszczone przez fridrih
ale jezeli robie na 1/1000 - 1/2000 to juz jest lipa! chce np zlapac ostrosc na zwodnika wychodzacego z zakretu a zeby zawodnicy z tylu juz nie byli tak ostrzy! fakt ze sa delikatnie rozmazani ale nie satysfakcjonuje mnie! widzialem foty gdzie glebia jest mala i zaje.... to wyglada!
i zalezy mi na takich fotach! ale robionych przeze mnie!
hmmm specjalista to ja w tej materii nie jestem- moze lepiej pogadaj z "phantomkiem" albo "FOTOFLESZEM", ale ja np lubie motoreki na małej GO, co do dalszych rad to moim zdaniem metody eksperymentalne![]()
pierwsze i najwazniejsza ustawiamy aparat na A i robimy na pelnej dziurze... i tu powstaje pytanie jakie masz szklo bo jak jest ciemne to GO bedzie dosyc duza. Mniejsza GO uzyskasz jak robisz teleobiektywem z mniejszej odleglosci
wlasnie ostatnio ich dluuugo nie widzialem na forumie! czytalem juz chyba wszystko co znalazlem o GO no i tak jak napisalem przy zdjeciach statycznych wszystko jest ok! wychodzi mi tak jak chce! ale juz nie moge przy szybkich fotach!Zamieszczone przez kwasik
czytalem o jak najnizszej wartosci przeslony! no i robilem kitem 18-70! glownie na max (70) i najnizsza przyslona jaka tylko moglem utrzymac 4.5-6 i dupa! nie jest to o co mi chodzilo!
jeśli zależy ci na dobrych wynikach to pogadaj ze szpecami, tu moja rola i kompetencje się kończą
powodzenia!!
Skontaktuj się z nami