Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Stary obiektyw - snajper

Posiadam stary zestaw Snajper z Zenitem. Zapewne wiecie o co chodzi.
    Jest tam obiektyw 300/4.5. No i teraz seria pytan

1. Jak to sie ma jakosciowo do np. Nikkora 70-300G?
    2. Warto kupowac do tego przejsciowke?
    3. Obiektyw by mi sie przydal do ptakow i tp. Czy warto kupic przejsciowke z soczewka do nieskonczonosci czy nie warto bo popsuje sobie ta soczewka jakosc? Ptaki najczesciej mam tak do 15 metrow, wiec to nie jest nieskonczonosc.
    4. Do jakiej mniej wiecej odleglosci bede w stanie wyostrzyc bez tej soczewki?

Wiem ze bede mial calkowity manual i bez swiatlomierza, ale po kilku fotkach testowych w zastanych warunkach moze mi sie uda cos ustrzelic, tylko czy moge sie spodziewac lepszej jakosci niz po mojej sigmie?
    D70 + 28-80, AF 300/4, Kenko 1.4x Teleplus PRO 300 DG

Galeria: http://www.roznosci.int.pl/www/cpg133
    GG: 1104936 , zawsze niewidoczny

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

a ja bym do tego snajpera kupił dobrą manualną lustrzankę...jakiegoś ricoch, porsta lub cossinę...koszt (150-250zł) niewiele wyższy niż przejściówki...a to dobry obiektyw, więc warto :P
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Dzieki, ale bardziej mi chodzilo o zastosowanie tego obiektywu do D70, sprawa tulejki etc etc

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

przejściówka bez soczewki kosztuje ok 30/54zł, ale nie możesz wyostrzyć na nieskończoność...ta sama z soczewką ok 190zł z ostrzeniem na nieskończoność...czasem są na allegro, a na co dzień do kupienia w www.raysfoto.pl
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ALF
    przejściówka bez soczewki kosztuje ok 30/54zł, ale nie możesz wyostrzyć na nieskończoność...ta sama z soczewką ok 190zł z ostrzeniem na nieskończoność...czasem są na allegro, a na co dzień do kupienia w www.raysfoto.pl
    To wiem, z tym ze slyszalem ze taka soczewka moze mi popsuc jakosc optyczna
    tego zestawu. Nie bylo by problemu z zakupem z soczewka, ale ... wlasnie ta jakosc.

Zastanawiam sie czy gdy kupie bez tej soczewki, to do jakiej odleglosci bede mogl ostrzyc?

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

no tu już ci nie pomogę, jak wiesz poszedłem inną drogą

Domyślnie

Oki, nie ma sprawy.
    Moze uda mi sie gdzie sprawdzic naocznie jak to dziala.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiekk
    Oki, nie ma sprawy.
    Moze uda mi sie gdzie sprawdzic naocznie jak to dziala.
    Działa całkiem przyzwoicie.Nie robiłem co prawda testów na specjalnych tablicach,ale D70 z przejściówką Kood'a i ruskim industarem 61, zachowywał się bardzo prawidłowo.
    Nie zauważyłem różnic pomiędzy kitem i tym szkłem,robiąc tzw zwykłe zdjęcia.
    Jedyny mankament to ustawianie ekspozycji "z głowy" oraz ręczne ostrzenie (jest potwierdzenie przez puszkę) na pełnej dziurze,a potem konieczność przymknięcia obiektywu.
    Jacek

Domyślnie

chalzen, - no to mnie zaskoczyles ze puszka potwierdza Sprawdzilem - to fakt. Jeszcze
    zeby mowila cos o naswietlaniu ... Przeciez to byle tak latwe do zrealizowania ... no ale
    coz, nie mozna miec wszystkiego.

Wracajac do starych obiektywow. Kupilem te przejsciowke na www.raysfoto.pl i nie ostrzy na nieskonczonosci, ale jednak wbrew moim obawom jakies 30-40m ostrzy spokojnie, wiec do moich ptaszkow wystarczy.

Udalo mi sie tez kupic za 15zl cos, co okresle jako koncowka do tego obiektywu (snajpera).
    Oryginalnie jest to tulejka z gwintem M42, umieszczona na koncu tego ob. (czyli to co sie wkreca do aparatu).
    Jest ona umocowana na trzech wkretach w korpusie obiektywu. Po odkreceniu puszcza korpus i schodzi.

A ja kupilem taka tulejke ale z bagnetem Nikona i juz wiecie co dalej - jest nieskonczonosc i nawet troszke ponad nia

Jednak zrezygnowalem z niej (przyda sie byc moze do innych szkiel) bo mam TK 2x na M42 i z tego co widze to nawet jakos sobie radzi, z tym ze aberacje w nieostrosciach sa troszke wieksze
    Jak sie dobrze wyostrzy to jest nawet niezle.

Teraz tylko miniarturowy swiatlomierz umiescic obok zrenicy i do boju

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiekk
    Teraz tylko miniarturowy swiatlomierz umiescic obok zrenicy i do boju

Ja za bodajże 25zł kupiłem zooma 35-80 z rozwaloną przysłoną, wydlubałem z niego bagnet i elektronikę, po czym doczepiłem do obciętego pierścienia pośredniego od Pentacona Sixa. W ten sposób mam przejściówkę z pomiarem do obiektywów z mocowaniem Sixa. Aparat jest święcie przekonany, że ma podpięty "swój" obiektyw, wszystkie rodzaje pomiaru działają. Można focić w trybie manualnym i A. Trzeba tylko pamiętać, by na body ustawić największy możliwy otwór przysłony, jaki się da. Wtedy wskazany czas jest prawidłowy, bo aparat nie będzie usiłował domknąć przysłony, czego zrobić oczywiście nie może
    Bagnet od tego zooma jest niestety plastikowy, ale jak nie będę go za bardzo szarpał to nie powinien się rozlecieć.
    Do przejściówki dopinałem Pentacona 4/300 oraz wspomnianego Taira, po zastąpieniu mocowania drugą częścią obiciętego pierścienia od Sixa
    Tair lepiej mi podchodzi ze względu na wygodniejszy sposób ostrzenia gałką.
    Wewnątrz przejściówki wkleiłem jeszcze cienki pierścień pośredni M42, więc mogę też podpiąć np. mieszek z jakimś Pancolarem na końcu.
    W sumie jak na razie to więcej w tym wszystkim majsterkowania niż focenia, ale jak ktoś lubi, to czemu się nie pobawić

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów