Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Soligor 135 2,8

Domyślnie Soligor 135 2,8

Kupiłem to szkiełko za 80zł. Dałem się skusić. Co sądzicie o tym szkle? Warto było? Zobaczę jak się ostrzy w manualu d50. Dobrze, że jest jasny

Domyślnie

Się ostrzy... do 1,5m a przy tej ogniskowej to chyba będzie mało użyteczny obiektyw...

Domyślnie

poza ostrzeniem zostanie Ci jeszcze swiatlo...

Domyślnie

czyli pomimo oryginalnego mocowania nikona nie ma ostrzenia na nieskończoność? że światełko to wiem ale po to jest cyfra, żeby można było wprowadzić korekcję

Domyślnie

nie, to nie to. bedzie ostrzenie, ale aparat nie bedzie mierzyl swiatla. bedzie dzialal wylacznie na manualu

Domyślnie

Zdziwiłem się tym ostrzeniem do 1,5m. Wiem o pełnym manualu, ale dlatego kupiłem tani obiektyw żeby się przekonać jak to działa, niż przejściówkę na m42 z soczewką za 140zł i jakieś tele. Zrobiłem to z ciekawości. Jeżeli bedzie OK to przyda się na spacery ornitologiczne.
    Moim głównym celem jest 50 1,8 D byle do wypłaty

[ Dodano: Nie 24 Wrz, 2006 ]
    hmm...jeszcze jedno. Minus nikona. Skoro body mierzy światło to na co mu do tego procesor w obiektywie? Głupota. Mój brat biega z canonem 300v i ma podpiętego heliosa przez przejściówkę. Światełko mierzy mu aż miło.

Domyślnie

135 to ekiwalent 200mm - na ptaszki za malo

a co do procesora - w nikonie - d50 jest dla biedakow amatorow co poza kit 18-55 lub 55-200 nie wyjda nigdy - dlatego w body funkcja definiowania custom lens nie zostala uwzgledniona - w d200 jest - i dziala
    a co do canona - owszem jest pomiar ekspozycji za to nie ma potwierdzenia ostrosci - a na malym ciemnym wizjerze ciezko utrafic - dlatego ludziska placa po dwie stowki za matowke z klinem i mikorrastrem:P dlatego na allegro po 300 i wiecej zl chodza dandeliony (maly chip przyklejany do pierscienia m42 zeby glupi canon myslal ze ma zapiete 50mm f1.4 z wylaczonym AF - a ty masz zielona kropke w wizjerze gratis od nikona - wiec co narzekasz ?

owszem - swiatlo trzeba sobie zgadnac, lub ze swiatlomierza odczytac

co do soligora - hmm - najlepsze 135mm to to nie jest - ale sonnar jest znacznie znacznie drozszy a to taira czy jupitera musialbys dokupic pierscien mocowania (tez daje neiskonczonosc bez soczewek)

stare manuale maja czesto powloki tylko na przedniej soczewce i zadnych w srodku - dlatego paskudnie aberuja dopoki nie rpzymkniesz do 5,6 i wiecej

mi sie podoba moj tair 135 - nawet przymykajac do f11 bokeh jest taki jak w 50 1.8 na pelnej dziurze hehe

niestety zamierzam sie pozbyc taira - 9 listkowa przeslona w 55-200 sprawuje sie rownie dobrze - a ma AF, lepsze powloki (nie robi niespodzianek) i lepszy kontrast i kolorki
    chce zamienic na taira 300mm f4

Domyślnie

Aa... to ma bagnet Nikona... myślałem, że m42 -stąd mi to ostrzenie do 1,5m wyszło...

Domyślnie

szczerze...jeśli miałbym do wyboru kropkę ostrości nikona a światło canona to niestety światło by wygrało. Jeżeli ostrzymy na coś co sie rusza to nie ma szans skupić się na kropce, bo obiekt ucieknie.

Domyślnie

W końcu doszedł obiektyw. Jest jasny i ładnie rysuje. Mam tylko małe ale. Obiektyw nie wskakuje podczas mocowania do końca, ba, wkręca się tylko z 4mm. W tym momencie blokuje się (klinuje) pierścien przysłony. Czy to standard, czy powinien wskoczyć do zapadki? Może blaszka przesłony jaskoś przeszkadza?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów