Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    moge sie mylic, ale jesli "dopalasz" ulamkiem mocy lampy, to powinna wydolic kilka drobnych strzalow pod rzad. natomiast jak walisz na pelnej mocy, to bedziesz mial szybko "a lyzka na to niemozliwe"
    sprawdz w instrukcji lampy, powinno byc jakies info jakie sa interwaly pomiedzy kolejnymi blyskami
    Nie muszę sprawdzać, powie właśnie "a lyzka na to niemozliwe".
    Wracam więc do pierwszego pytania:
    Czyli obiektywem >50mm nie da się zrobić z ręki nieruszonego zdjęcia z lampą (czas 1/60)?

Pozdrawiam
    Pozdrawiam
    Jarek Piekarski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josoko
    Nie muszę sprawdzać, powie właśnie "a lyzka na to niemozliwe".
    to dosc brutalna decyzja. jesli mnie pamiec nie myli, mocniejsze lampy Metza (niededykowane !) pozwalaja strzelic kilka blyskow w bardzo krotkim odstepie czasu

Wracam więc do pierwszego pytania:
    Czyli obiektywem >50mm nie da się zrobić z ręki nieruszonego zdjęcia z lampą (czas 1/60)?
    jesli dopisze Ci szczescie, to bedziesz mial nieruszone zdjecie.

duzo zalezy tez od tego do czego potrzebne jest zdjecie. na odbitce 10x15 czy na www uchodzi plazem wiele szkopulow...

Domyślnie

to dosc brutalna decyzja. jesli mnie pamiec nie myli, mocniejsze lampy Metza (niededykowane !) pozwalaja strzelic kilka blyskow w bardzo krotkim odstepie czasu
    Masz rację. SB800 na nowych bateriach też potrafi, ale odstępy są ponad sekundę i zależą od siły błysku. Trudno moim zdaniem mówić tu o stabilizacji.

jesli dopisze Ci szczescie, to bedziesz mial nieruszone zdjecie.
    duzo zalezy tez od tego do czego potrzebne jest zdjecie. na odbitce 10x15 czy na www uchodzi plazem wiele szkopulow...
    Szczegółów?

Znów racja. Chodziło mi o to, że w takich warunkach (z ręki, >50mm i lampa) nie można oczekiwać ostrości według Twojej (wyżej) definicji.

A swoją drogą ciekaw jestem jak poradzi sobie któryś z obiektywów VR?

Pozdrawiam
    Pozdrawiam
    Jarek Piekarski

Domyślnie

Znów racja. Chodziło mi o to, że w takich warunkach (z ręki, >50mm i lampa) nie można oczekiwać ostrości według Twojej (wyżej) definicji.
    inaczej: mozna spodziewac sie raczej zdjecia poruszonego.

A swoją drogą ciekaw jestem jak poradzi sobie któryś z obiektywów VR?
    nie wiem jak w Nikonach, ale canonowska stabilizacja przez obiektyw pozwala wyciagnac do 3x dluzsze czasy. ale odbywa sie to mniej lub bardziej kosztem jakosci zdjec (stad zalecenie, zeby wylaczac gdy nie jest konieczne) i oczywiscie baterii

Domyślnie

ale odbywa sie to mniej lub bardziej kosztem jakosci zdjec
    Tak ogólnie jakości? Czy jakichś określonych parametrów? Np. ostrości

Pozdrawiam
    Pozdrawiam
    Jarek Piekarski

Domyślnie

Tak ogólnie jakości? Czy jakichś określonych parametrów? Np. ostrości
    "ostrosc" jest troche niebezpiecznym terminem efekt stabilizacji to generalnie zauwazalna "miekkosc" zdjec.

Domyślnie

No to ślicznie: ja z problemem i panowie rozgadali się jak nie wiem co... Szkoda tylko, że nie na temat...

Może z Wami trzeba prościej?

Więc prosto: artefakty (nie po kompresji, nie o te mi chodzi), blooming, kratki, krzyżyki są czymś powszechnym i naturalnym w D70 czy nie są?

I czego mam się wystrzegać (jakich ustawień, ujęć...), żeby te zjawiska zminimalizować..?

Czekam na wskazówki.
    Pozdrawiam - Kruczak.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kruczak
    No to ślicznie: ja z problemem i panowie rozgadali się jak nie wiem co... Szkoda tylko, że nie na temat...
    Przepraszam za siebie, ale już późno było...

Więc prosto: artefakty (nie po kompresji, nie o te mi chodzi), blooming, kratki, krzyżyki są czymś powszechnym i naturalnym w D70 czy nie są?
    Podaj definicję "powszechnie"? A zresztą nie podawaj - nie są powszechne w żadnym znaczeniu tego słowa. Są naturalne. W takim sensie jak naturalne jest, że człowiek wyskakujący z 30 piętra na beton raczej się zabije. Dlatego nie skacze się zazwyczaj z 30 piętra.

I czego mam się wystrzegać (jakich ustawień, ujęć...), żeby te zjawiska zminimalizować..?
    No na pewno nie focić słońca 'na żywca" . Te "artefakty" to najmniejszyn problem w tym wypadku.
    Druga sytuacja, której lepiej unikać też jest już w tym wątku opisana (nie na temat).

Pozdrawiam
    Pozdrawiam
    Jarek Piekarski

Domyślnie

josoko, ok. Dzięki!
    Ze swojej strony też przepraszam - było zdecydowanie za wcześnie...

Idąc tym tropem - W OGÓLE wystrzegać się zdjęć pod Słońce? Wcześniej wyczytałem, że powyżej 1/500s powinno być cacy, a nie jest... Czy owe kwadraciki mogą pojawić się także w innych okolicznościach..?
    Kurz mnie nie martwi, nie martwią mnie nawet abberacje... Kwadraciki zaprzatają mi głowę bardzo...
    Pozdrawiam - Kruczak.

Domyślnie

"ostrosc" jest troche niebezpiecznym terminem efekt stabilizacji to generalnie zauwazalna "miekkosc" zdjec.
    Czyli jednak brak ostrości?

Pozdrawiam

[ Dodano: Pon Lut 28, 2005 1:34 pm ]
    Idąc tym tropem - W OGÓLE wystrzegać się zdjęć pod Słońce? ...
    Popatrz na swoje zdjęcie - przecież to słońce jest całkiem wypalone. Na krawędzi osobiście nie zdziwię się żadnym zjawiskom.
    Pomyśl jaka w rzeczywistości jest różnica jasności między słońcem, a każdym innym elementem krajobrazu. Tego w normalny sposób nie da się zarejestrować. Trzeba by "skompresować" ten zakres jasności. Ale to inna bajka. Ja staram się jej unikać. I Tobie też na razie radzę.

Pozdrawiam
    Pozdrawiam
    Jarek Piekarski

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów