Nie muszę sprawdzać, powie właśnie "a lyzka na to niemozliwe".Zamieszczone przez akustyk
Wracam więc do pierwszego pytania:
Czyli obiektywem >50mm nie da się zrobić z ręki nieruszonego zdjęcia z lampą (czas 1/60)?
Pozdrawiam
Szukaj
Nie muszę sprawdzać, powie właśnie "a lyzka na to niemozliwe".Zamieszczone przez akustyk
Wracam więc do pierwszego pytania:
Czyli obiektywem >50mm nie da się zrobić z ręki nieruszonego zdjęcia z lampą (czas 1/60)?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Jarek Piekarski
to dosc brutalna decyzja. jesli mnie pamiec nie myli, mocniejsze lampy Metza (niededykowane !) pozwalaja strzelic kilka blyskow w bardzo krotkim odstepie czasuZamieszczone przez josoko
jesli dopisze Ci szczescie, to bedziesz mial nieruszone zdjecie.Zamieszczone przez josoko
duzo zalezy tez od tego do czego potrzebne jest zdjecie. na odbitce 10x15 czy na www uchodzi plazem wiele szkopulow...
akustyk.fc.pl albo tez bartrozanski@flickr
Masz rację. SB800 na nowych bateriach też potrafi, ale odstępy są ponad sekundę i zależą od siły błysku. Trudno moim zdaniem mówić tu o stabilizacji.Zamieszczone przez akustyk
Szczegółów?Zamieszczone przez akustyk
Znów racja. Chodziło mi o to, że w takich warunkach (z ręki, >50mm i lampa) nie można oczekiwać ostrości według Twojej (wyżej) definicji.
A swoją drogą ciekaw jestem jak poradzi sobie któryś z obiektywów VR?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Jarek Piekarski
inaczej: mozna spodziewac sie raczej zdjecia poruszonego.Zamieszczone przez josoko
nie wiem jak w Nikonach, ale canonowska stabilizacja przez obiektyw pozwala wyciagnac do 3x dluzsze czasy. ale odbywa sie to mniej lub bardziej kosztem jakosci zdjec (stad zalecenie, zeby wylaczac gdy nie jest konieczne) i oczywiscie bateriiZamieszczone przez josoko
Tak ogólnie jakości? Czy jakichś określonych parametrów? Np. ostrościZamieszczone przez akustyk
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Jarek Piekarski
"ostrosc" jest troche niebezpiecznym terminemZamieszczone przez josoko
efekt stabilizacji to generalnie zauwazalna "miekkosc" zdjec.
No to ślicznie: ja z problemem i panowie rozgadali się jak nie wiem co... Szkoda tylko, że nie na temat...
Może z Wami trzeba prościej?
Więc prosto: artefakty (nie po kompresji, nie o te mi chodzi), blooming, kratki, krzyżykisą czymś powszechnym i naturalnym w D70 czy nie są?
I czego mam się wystrzegać (jakich ustawień, ujęć...), żeby te zjawiska zminimalizować..?
Czekam na wskazówki.![]()
Pozdrawiam - Kruczak.
Przepraszam za siebie, ale już późno było...Zamieszczone przez Kruczak
Podaj definicję "powszechnie"? A zresztą nie podawaj - nie są powszechne w żadnym znaczeniu tego słowa. Są naturalne. W takim sensie jak naturalne jest, że człowiek wyskakujący z 30 piętra na beton raczej się zabije. Dlatego nie skacze się zazwyczaj z 30 piętra.Zamieszczone przez Kruczak
No na pewno nie focić słońca 'na żywca"Zamieszczone przez Kruczak
. Te "artefakty" to najmniejszyn problem w tym wypadku.
Druga sytuacja, której lepiej unikać też jest już w tym wątku opisana (nie na temat).
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Jarek Piekarski
josoko, ok. Dzięki!![]()
Ze swojej strony też przepraszam - było zdecydowanie za wcześnie...
Idąc tym tropem - W OGÓLE wystrzegać się zdjęć pod Słońce? Wcześniej wyczytałem, że powyżej 1/500s powinno być cacy, a nie jest... Czy owe kwadraciki mogą pojawić się także w innych okolicznościach..?
Kurz mnie nie martwi, nie martwią mnie nawet abberacje... Kwadraciki zaprzatają mi głowę bardzo...
Pozdrawiam - Kruczak.
Czyli jednak brak ostrości?Zamieszczone przez akustyk
Pozdrawiam
[ Dodano: Pon Lut 28, 2005 1:34 pm ]
Popatrz na swoje zdjęcie - przecież to słońce jest całkiem wypalone. Na krawędzi osobiście nie zdziwię się żadnym zjawiskom.Zamieszczone przez Kruczak
Pomyśl jaka w rzeczywistości jest różnica jasności między słońcem, a każdym innym elementem krajobrazu. Tego w normalny sposób nie da się zarejestrować. Trzeba by "skompresować" ten zakres jasności. Ale to inna bajka. Ja staram się jej unikać. I Tobie też na razie radzę.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Jarek Piekarski
Skontaktuj się z nami