Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Domyślnie pytanie swiezaka

na pewno zostanę wyśmiany, ale trudno. Zresztą sam na początku wstydziłem się napisać takie pytanie. Potrzebuje pomocy w obsłudze mojego aparatu. problem jest taki, że nie potrafię go utrzymać co może wydać się dziwne bo to tylko d70 i 50mm. Kiedy robie zdjęcie np w jakiejś sali powiedzmy głupia rodzinna fotografia to rozmazuję je. Nie posiadam lampy zewnętrznej, a wbudowana jakoś do mnie nie przemawia ponieważ twarze są nienaturalnie oświetlone i nie ma tych cieni wszystko staje sie płaskie. Staram się stosować, krótki czas naświetlania, ale wiadomo, że gdzie ciemno to musi być dłuższy wtedy oczywiście trzeba iso poświecić, ale i to nie pomaga, a potem dostaję opr od mamusi, że nie ostre, że rozmazane w ogóle lipa i sam to przecież widzę. Czy to tylko i wyłącznie moja wina? Czy koniecznością jest zastosowanie lampy zewnętrznej bo raczej statyw w takiej sytuacji to głupota. Do administratora nie wiedziałem gdzie to napisać i najodpowiedniejszym działem wydawał mi sie ten
    Nikon D700+nikkor 35/1.8+SB-900 Lowepro Stealth Reporter D650AW

Domyślnie

Pytanie nie jest głupie. Głupia może być tylko odpowiedź. Co do Twojego problemu: jest coś takiego jak zasada odwrotności ogniskowej. Działa to tak, że odwrotność ogniskowej (czyli w Twoim przypadku 50 mm) to zarazem najdłuższy czas naświetlania który możesz teoretycznie zastosować, aby nie poruszyć zdjęcia. Czyli w Twoim przypadku nie powinieneś schodzić poniżej 1/60 sekundy. Tyle w teorii, w praktyce, jeśli zastosujesz pewne triki, spokojnie utrzymasz zdjęcie na czasach rządu 1/20 - 1/30 s. Naciskając spust migawki w chwili przerwy pomiędzy wydechem a wdechem powietrza, spokojnie dasz radę zejść do tych wartości, lub niżej. Trzeba to przećwiczyć. Powodzenia

Domyślnie

OK ale czy nie stosując lampy wbudowanej(której jestem przeciwnikiem)czy zewnętrznej jestem w stanie zrobić zdjęcie np na imprezie osiemnastkowej u kuzynkiw godzina 20-21 przy obecnej długości dnia. Wiem, że to nie do końca odwzorowuje warunki bo i kolor ścian sufitu położenie okien itp jest ważne. powiedzmy, że już robi się "szarawo". Czy w ogóle warto stosować lampę wbudowaną? Jakiego programu najlepiej użyć? Zazwyczaj stosuje preselekcję przysłony, ale wtedy o ile się nie mylę nie mam wpływu na ISO czy czas naświetlania w takim razie pełny manual?

Domyślnie

Ekhmm no wiesz co, jeśli masz mało światła, ale jakieś jest, możesz spokojnie dopalić lampą zdjęcie. Nawet wbudowaną. Ważne jest to, żeby lampa nie dominowała, bo wtedy wygląda to średnio - zdjęcie jest płaskie. Polecam stronkę foto.jasiu.pl, tam znajdziesz dużo informacji, musisz tylko przekombinować sobie jak zastosować je do lamy wbudowanej. Co do programów - ja pracuję z lampą w manualu, iso ustawiam ręcznie. Jakoś tak mi jest najwygodniej

Domyślnie

Bo z kolei robiąc zdjęcie tej przykładowej kuzynce raczej przysłona musi mieć wartość ok 4 żeby ta głębia była wystarczająca prawda?wtedy automatycznie potrzebuje więcej czasu na naswietlenie. Trochę mnie to zaczyna irytowac bo chciałbym w końcu cos pokazac na forum a po prostu nie mam co bo każde zdjęcie to porażka a zwolennikiem obróbki nie jestem. Po pierwsze nie potrafię dobrze obsługiwać PS a poza tym chyba dobrze wykonane zdjęcie nie potrzebuje obróbki

Domyślnie

A manual taki straszny? Kontrolujesz czas i przysłonę, nic Cię nie zaskakuje. W warunkach gdy musisz zejść poniżej 1/60 zwiększ iso, a najlepiej użyj lampy zewnętrznej z nakładką bursztynową o ile zamierzasz fotografować w pomieszczeniach z oświetleniem żarowym. Jak obiekty są w ruchu (np. taniec) 1/60 może nie wystarczyć by postacie wyszły ostro, ale przy odrobinie szczęścia jest szansa na atrakcyjne ujęcie w ruchu.
    Canon-Foto-Klub
    C5D, S12-24, C24-70/2.8, C70-200/2.8IS
    Samsung NX10, NX30/2.0, NX18-55 OIS

Domyślnie

Nie mówię, że manual straszny wręcz przeciwnie, ale dla takiego niedośwadczeńca jak ja może być trudny bo wszystko trzeba szybko przestawić. czasy niestety nie da sie zatrzymać. czyli ogółem jestem na dobrej drodze sądząc, ze lampa wbudowana to już konieczność

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bazej Zobacz posta
    Po pierwsze nie potrafię dobrze obsługiwać PS a poza tym chyba dobrze wykonane zdjęcie nie potrzebuje obróbki
    Każde zdjęcie potrzebuje obróbki. Zazwyczaj jest to korekta naświetlania na poziomach, czy chociaż wyostrzanie po zmniejszeniu Dobra obróbka to taka, której nie widać

A co do głębi ostrości, pamiętaj, że zależy ona i od przysłony, i od odległości, jaka dzieli Cię od modela. Zastanów się, jak to możesz wykorzystać

Domyślnie

chyba zrozumiałem sugestię więc postaram się ja zastosować. Już dostałem kilka cennych rad od Was za co dziekuję, ale czekam na kolejne

Domyślnie

Odradzam wbudowaną. Przy braku lampy zewnętrznej z nakładką lepiej doświetlić żarówkami. Warto zdawać sobie sprawę z różnic barwowych różnych źródeł by nie być zaskoczonym zafarbami. Klasyczne żarówki to ok 2500-2600K, halogeny to ok. 2800K, świetlówki 3000-3100K, błysk to ok.5000K. Lepiej zanadto nie mieszać i zadbać o jednorodność.
    Robiąc jpeg jesteś zdany na prawidłową ocenę temperatury w momencie wykonywania zdjęcia. Korekta po fakcie często przynosi kiepskie skutki. Zdecydowanie lepiej robić dodatkowo RAW (NEF), w nim można wyregulować temperaturę w sposób prosty i szybki, bez uszczerbku dla jakości zdjęcia, a efekty są kolosalnie lepsze.
    Ostatnio edytowane przez Mellan ; 05-07-2009 o 13:27 Powód: ort
    Canon-Foto-Klub
    C5D, S12-24, C24-70/2.8, C70-200/2.8IS
    Samsung NX10, NX30/2.0, NX18-55 OIS

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów