Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: pytanie o lampe

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Moim zdaniem warto dozbierać i kupić już Nissina Di622. Jak za swoją cenę lampa bardzo dobra.

Domyślnie lampa sb 900

witam.
    ja a propos lampy.
    mam na stanie sabinkę 900tkę i wielki z nią problem .
    mianowicie po wykonaniu serii ujęć koło 15-20 ujęć w odstępach czasowych 20-60 sek. włącza mi sie czujnik temp. i na jakieś 30 minut jestem bez lampy.
    jak już raz się zagrzeje na imprezie to powtarza misie to co 20-30 minut.
    co robić?

Domyślnie

Dołączę się do tematu. Chciałbym mieć korzystania z zewnętrznej lampy np. w ten sposób, że lampa doświetlała by obiekt z boku, lecz nie byłaby podłączona bezpośrednio do aparatu. Czy jest taka możliwość? Jak to zrobić? Jakie lampy to umożliwiają?

Domyślnie

Opcja szukaj na forum

Domyślnie

Wskazówka: skrót CLS.
    Wszyscy mają Nikosie. Mam i Ja

Domyślnie

Dziękuję za obszerne wypowiedzi. Niestety nie o to mi chodziło. Chodzi mi o wyzwalanie dodatkowej lampy, która nie jest umieszczona na aparacie bezprzewodowo. Nie potrzebuję CLS. Jak to zrealizować, za pomocą t.zw. radiówki czy też fotoceli? A może są lampy które mają już w sobie radiówkę lub fotocelę? Wiem, że należy użyć szukaj, ale nie wiem nawet jak to fachowo nazwać, żeby później znaleźć

Domyślnie

W sumie nie bawię w takie rzeczy, więc mogę źle powiedzieć, za co z góry przepraszam. Kabelek synchronizujący może się nada? Jedną lampę przez to możesz wyzwolić, nie wiem jak to jest, jak masz jedną lampę podpiętą do korpusu, a drugą poza nim i tą chcesz wyzwolić. Byc może się mylę. Ale może da się jakoś podłączyć, aby nie zakłócało 1-szej lampy w body... ;>

Domyślnie

Oczywiście jeszcze zależy od tego jak daleko chcesz umieścić taką lampę. Z tego co wiem, to kabelek jest raczej krótki :> Jakieś 100cm, może i znajdą się dłuższe..Ot co. No i kosztuje może ze 100 zł, może ciut ponad 100zł. Ale i tak dalej nie wiem czy dobrze kombinuję z nim, więc już będę pilnie czekać na odp, żeby rozwiać moje wątpliwości, bądź je utwierdzić

Szukałam teraz więcej info o tym. Znalazłam chyba jakieś rozwiązanie. Radiowy wyzwalacz lamp błyskowych PT-04 + 3 odbiorniki (foto tip). Cyt. "Nadajnik mocuje się na gorącej stopce aparatu, można go też podłączyć poprzez kabel synchro. Odbiornik należy podłączyć do lampy również poprzez gorącą stopkę lub wejście na kabel synchro, pozwala to na wyzwalanie zarówno zwykłych lamp zewnętrznych jak i lamp studyjnych czy żarówek błyskowych. Przed rozpoczęciem pracy należy ustawić ten sam kanał pracy obu urządzeń. W przypadku stosowania lamp zewnętrznych należy pamiętać, że zestaw nie pracuje w trybie TTL, a jedynie w trybie manualnym lub trybie A lampy (jeśli lampa posiada taka funkcję)."

Tyle, że tę lampę, ktorą chciałbyś mieć na sankach body, to muiałbyś utawić nieco w innym miejscu chyba. No i to ma 30 m zasięgu.

Sorry Panowie za zamieszanie i me twórcze wypociny. ...Ale..człowiek uczy się przez całe życie. Tylko nie krzyczcie, a jak co to poprawcie )
    Ostatnio edytowane przez koziołek_matołek ; 30-06-2009 o 16:07 Powód: głupota :)

Domyślnie

marcinez a wiesz co to cls?

Domyślnie

Może i wiem co to jest. Widzę jednak, że chyba nie potrafię napisać o co mi chodzi. Nie sztuka wydać kupę kasy i kupić systemową lampę. Chciałbym mieć w zwykłych warunkach domowych dodatkowe źródło światła wyzwalane bezprzewodowo. Jestem jednak w temacie kompletnie zielony i stąd moje, może dziwne pytania. Nie chce samemu eksperymentować, a skorzystać z rad doświadczonych kolegów. Nie chciałbym wydać niepotrzebnie kasy na jakieś radiówki czy tez fotocele, i nie będzie to działać.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów