Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Domyślnie Analogowe body z focus assist

Mam pytanko - jakie analogowe body Nikona (poza f4) posiada te zmyślne strzałeczki, które ułatwiają ostrzenie w trybie manualnego wybierania ostrości? Czy były to tylko korpusy z autofocusem? I czy ten patent działa z innymi niż Nikkory obiektywami z bagnetem F? Rzecz w tym, że f4 jest z deczka przyciężkawy, stąd moja myśl, coby dokupić drugie, mniejsze body. Ale do 'ułatwiacza ostrzenia' się przyzwyczaiłem szybko, stąd też moje pytanie.

Z góry dzięki za odpowiedzi!
    pozdrawiam

Domyślnie

Sprawdź specyfikacje F100. Ale z tego co pamiętam, ten bajer był tylko w serii profi.

http://www.mir.com.my/rb/photography...0/f100spec.htm - jest to co szukasz.
    Ostatnio edytowane przez gALL ; 20-11-2012 o 20:51 Powód: specyfikacja F100 dodana

Oszczędny w słowach
    Miasto
    zachodniopomorskie

Domyślnie

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale jeżeli chodzi Ci o te strzałki przy punkcie potwierdzenia ostrości, to ma je także F-801(s). Działa to także z obiektywami innych producentów, ja sprawdziłem na vivitarze z mocowaniem AI-S. Potwierdzenie ostrości masz tylko w puszkach AF, manuale do ustawiania ostrości mają matówkę z klinem i rastrem (zazwyczaj), co jest nawet wygodniejsze i szybsze.

Pozdrawiam
    "Nie mam problemów z piciem, no chyba że nie chcą podać mi drinka..." Tom Waits

Domyślnie

F100 posiada ten bajer.
    Może i działa z obiektywami innych producentów, ale należy uważać na te słoiki, w których pierścień ostrości obraca się w przeciwną stronę niż w Nikkorach. Strzałki wtedy pokazują na odwrót.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Mówicie o czymś takim?
    < O >

F90x ma to na dolnym marginesie celownika...
    czy o czym innym mowa?
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

„ O ” (ciemne kółko): Obiekt ostry
    „ > ” (ciemna strzałka w prawo): Ostrość ustawiona na obszar pomiędzy obiektem a aparatem
    „ < ” (ciemna strzałka w lewo): Ostrość nastawiona poza obiektem
    „ > < ” (ciemne strzałki w prawo i lewo): Ustawienie ostrości nie jest możliwe
    jak wspomnieli przedmówcy jest to funkcja body,działa z wszelkimi obiektywami
    Ostatnio edytowane przez klisza36 ; 20-11-2012 o 22:12

Domyślnie

Dodam, tylko, że to wspomaganie maja tylko body AF. Aparaty manualne z reguły maja klin, który kropkę i strzałki wciąga jedną połówką i to nie przerywając ostrzenia.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Jacek - dokładnie o tym mowa. Czerwonych strzałeczkach i zielonym kółeczku. Chociaż jak się człowiek zastanowi, to faktycznie chyba matówka z klinem i rastrem jest szybsza. Nie wiem, czy celniejsza, ale szybsza o tyle, że nakłada się na obraz i oko nie skacze z obrazu na górny pasek i z powrotem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    Jacek - dokładnie o tym mowa. Czerwonych strzałeczkach i zielonym kółeczku. Chociaż jak się człowiek zastanowi, to faktycznie chyba matówka z klinem i rastrem jest szybsza. Nie wiem, czy celniejsza, ale szybsza o tyle, że nakłada się na obraz i oko nie skacze z obrazu na górny pasek i z powrotem.
    Nie wiedziałem, że tak się to mądrze nazywa. Lubię kliny w manualach, ale niestety, 24mm/3.8 to pękam, ruch na klinach jest tak mały, ze się denerwuję. Asssist w AF-owym korpusie też ma bardzo szeroki zakres 'w ostrości', ale jakoś przyjmuję to w zaufaniu i denerwuję się mniej.

Od standardowej 50mm i dłuższe, wolałbym kliny typowe dla manuali, jakbym miał grymasić, ale na szerokim zakresie wole elektronikę.

PS. U mnie wszystko srebrno-zielone, nie mam czerwonych
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

Bo kolory chyba (a nawet na pewno) zależą od body. F6 z tego, co się orientuję, miał znów wszystko zielone (tzn. i strzałki i kółko). A nazwa 'focus assist' to wymyślona przeze mnie na potrzeby tematu, sam nie wiem, czy to faktycznie tak się zwało (a może focus confirmation?). Mniejsza z tym, grunt, że mają to tylko body z AF, a ja jako drugie body chcę kupić manuala=)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów