Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Domyślnie Standardowe acz jasne tele

Witam serdecznie,
    Właśnie co przybyłem z galaktyki Sony i prawie jako zielony mam kilka pytań.Właśnie kompletuje oprzyrządowanie do mojego d300. Potrzebuje informacji jak w systemie Nikon wygląda pokrótce sytuacja z jasnymi tele pokroju 70-200. Mam do przeznaczenia na ten szczytny cel max 3300PLN aczkolwiek o ile to możliwe chciałbym zmieścić się w mniejszej kwocie. Co byście doradzili? Obiektyw ma służyć raczej do zadań reporterskich więc konkretny AF jest ceniony. Mamy jakieś 80-200 może?? Podszepnijcie jakąś radę bo 18tego mam wesele i musze do tego czasu skompletować coś do Tamrona 17-50 i Sabiny900.
    pozdrawiam sredecznie

Domyślnie

Do wyboru, generalnie, jest kilka pozycji:
    1. Wspominany przez Ciebie Nikkor 70-200 f2.8 VR AF-S - wyśmienite szkło. Ale budżet przekracza dwrukrotnie
    2. Nikkor 80-200 f2.8. Jest kilka wersji. Stare wersje tego szkła działają w oparciu o mechanizm "pompki" - czyli do zmiany ogniskowej przesuwasz tubus do i od siebie, trzeba się przyzwyczaić. Jest też nowsza wersja dwupierścieniowa ze zwykłym AF (czyli przenoszonym z korpusu) oraz z AF-S. Tutaj pewnie miałbyś szansę zmieścić się w budżecie, ale trzebaby było dobrze poszukać Niestety to szkło (choć nie jestem pewien na 100%) nie jest już produkowane. A obiektyw wyśmienity.
    3. Budżetowe rozwiązanie to Nikkor 70-300 VR, jednak jest to ciemna odmiana telezooma. (3.5-5.6? jakoś tak, do sprawdzenia). Optycznie bardzo dobry i ma stabilizację. Znacznie poniżej budżetu.
    4. Rozwiązania pozasystemowe - Sigma, Tamron. Sigmy do wyboru są w zasadzie dwie: 50-150 2.8 i 70-200 2.8. Pierwsza tylko pod DX, druga kryje pełną klatkę. Optycznie sensowne obydwie, w budżecie się mieszczą. Jest też Tamron 70-200 2.8, chwalony za wyśmienite osiągi optyczne (ostrość!), ale gorszej budowy niż sigmy.

O tych obiektywach poczytasz na portalu optyczne.pl w dziale testy.

Cóż. Udanego wyboru
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

jest 80-200 f/2.8 za używkę zaplacisz pewnie z 3 000 zł i z tego co wiem nie ma silniczka(ale tego nie jestem pewny) ale optycznie wszyscy chwalą za cenę 3300 radze zainwestować w S70-200 f/2.8 HSM. mam takową i muszę stwierdzić że bardzo szybko ostrzy i nie mam z nią największych problemów. poza tym masz 3 lata gwarancji i możesz dokupić kolejne 2
    Nikon FX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez messer Zobacz posta
    Jest też Tamron 70-200 2.8, chwalony za wyśmienite osiągi optyczne (ostrość!), ale gorszej budowy niż sigmy.

O tych obiektywach poczytasz na portalu optyczne.pl w dziale testy.

Cóż. Udanego wyboru

Tamrona przymierzałem bo też go brałem pod uwagę ale...... autofokus w tamronie nie jest za szybki. chwilę później założyłem sigme i różnica w ostrzeniu widoczna gołym okiem. optycznie ponoć tamron lepszy ale do fotoreporterskich celów ważniejsza jest szybkość ostrzenia.
    Nikon FX

Domyślnie

Marcinie zgadza się - gdyby chodziło o optyke bez zastanowienia brałbym Tamiego 70-200. Niestety on demonem szybkości nie jest więc raczej miałbym się ku Sigmie. Rzuciłem okiem na allegro i znalazłem coś takiego:
    http://allegro.pl/item669583352_sigm...nie_nikon.html
    oraz takiego:
    http://allegro.pl/item670285803_nikk...0_1_2_8_d.html
    Jest jeszcze Tokina ale pewnie to to samo co w Soniaczu czyli mydłko na 2.8 (chociaż cena rewelka)
    http://allegro.pl/item668313186_toki...0_200_atx.html

Zoomy typu 70-300 nie wchodzą w grę.

Domyślnie

a jak wyglada pozostala twoja szklarnia?
    D50; F80; T 28-75 2.8; N 35 1.8; N 50 1.8; S 70-300;
    pozdrawiam marek

Domyślnie

Tak jak pisałem mam zamiar operować D300 + Tami 17-50 + SB900 + coś długiego. Tamrona miałem w Sonym i spisywał się cudownie, ostry, jasny i dość uniwersalny.
    Myślę jeszcze coby nie dołożyć 85/1.8 lub 50/1.4 ale to już zobaczymy w praniu..Narazie rzeczy niezbędne.

Domyślnie

no bo jak masz 85 1.8 w planach to moze pomysl o N 180 2.8 Jasny kompaktowy ostry tele
    D50; F80; T 28-75 2.8; N 35 1.8; N 50 1.8; S 70-300;
    pozdrawiam marek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zielin Zobacz posta
    no bo jak masz 85 1.8 w planach to moze pomysl o N 180 2.8 Jasny kompaktowy ostry tele
    Właśnie że rozleniwiłem się troszkę i wolę jednak zoomy Są że tak powiem bardziej 'flexible' hie hie Szczególnie w małych kościółkach...możecie mi coś więcej powiedzieć na temat tego Nikkora 80-200?? Na moich starych śmieciach była taka Minolta 80-200/2.8 i powiem, dawała radę szczególnie jej biała wersja która mimo iż z napędem 'śrubowym' była tak szybka jak napędy ultrasoniczne!

Domyślnie

Tamiego 17-50 polecam. sam mam takiego i sprawuje się doskonale i o dziwo ostry w całym zakresie od pełnej dziury.
    co do 80-200 to słyszałem same pozytywy jeżeli chodzi o optykę, były prawie doskonałe zwłaszcza jak ciut się je przymknie. nawet dość szybko ostrzą bo miałem kiedyś taki w rękach. tutaj jest test:

http://optyczne.pl/54.11-Test_obiekt...sumowanie.html[/URL]
    Nikon FX

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów