Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Kompresja RAW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skibek Zobacz posta
    No, a w D300 np? Też jest taka duża różnica? W D200 serię 15 zdjęć RAW+basic zapisywał mi jakieś 30 sekund. Jak zrobiłem ok. 100-150 zdjęć to karta była gorąca. Serio, aż parzyła, a robiąc kolejne zdjęcia czułem zapach spalenizny.
    Zrobiłem krótki test (D300, karta ScanDisc Extreme III, RAW, wyłączone D-Lighting, itp) przy wyłączonej/włączonej kompresji bezstratnej :
    - karta jest zimna ))))
    - czas zapisu przy wyłączonej kompresji - ok 15 sek
    - czas zapisu przy włączonej kompresjii - ok 20 sek
    - w trybie Cl przy wyłączonej kompresji aparat dostaje "zadyszki" po ok 11-12 zdjęciach,
    - przy włączonej kompresjii - po 17-19
    Nikon D300 ; Nikkor 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX ; Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM; AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G; Metz 58 AF-1 MECABLITZ; Coolpix P6000
    http://www.flickr.com/photos/jarek_wt

Domyślnie

Cenny test... pewnie w lato i w zimę rezultaty będą się niego różniły (przy niskich temeperaturach elektronika "muuuuliii").
    Szybki, surowy wniosek:
    Jeżeli potrzebujesz szybkości i (prawie) pełnej gotowości w (prawie) każdej chwili - wyłącz kompresję
    Jeżeli robisz długie serie - włącz kompresję
    Jeżeli Cię stać - kup D3
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Przy niskich temperaturach to elektronika dostaje skrzydel (to wynika z wlasnosci polprzewodnikow), zas bateria zdyyycha (maleje wydajnosc pradowa) Niestety zdycha szybciej, niz elektronika roziwja skrzydla, wiec koncowym efektem jest mulenie calosci.
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

Skompresowane nie tylko wolniej sie zapisują na karcie, ale także wolniej sie otwierają w programie edycyjnym, na pewno w NX2.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skibek Zobacz posta
    No, a w D300 np? Też jest taka duża różnica? W D200 serię 15 zdjęć RAW+basic zapisywał mi jakieś 30 sekund. Jak zrobiłem ok. 100-150 zdjęć to karta była gorąca. Serio, aż parzyła, a robiąc kolejne zdjęcia czułem zapach spalenizny.
    Może czas na przegląd sprzętu?
    Opisujesz jakieś ekstremum, o którym nigdy nie słyszałem choć intensywnie użytkuje D300 (jak i kilku znajomych, którzy migawki nie oszczędzają) - może naprawdę zainteresuj się serwisem i zaprezentuj im ten efekt?
    D3Hs, N50/1.2 G, SB-1000 + platynowy stołek

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów