Close

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 94

Domyślnie Koniec Kodachrome, Rolleiflexa i ..... cdn

http://www.optyczne.pl/1977-nowo%C5%...tur%C4%99.html

niestety takie czasy, że można się spodziewać tylko takich informacji
    Jednak jakaś epoka się kończy.
    Długo będą produkowane jakieś tam filmy, szczególnie cz-b, ale to co najsmaczniejsze pomału będzie ginęło.
    Ja już nie zliczę co się skończyło (jeśli chodzi o produkcje materiałów czy likwidacje firm), ale lista jest zatrważająca.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Chlip...
    Miejmy nadzieję, że te "jakieś" będą też ewoluowały.

Domyślnie

no i nie zdążyłem spróbować...

a oto notka ze strony ostatniego labu na świecie, co woła kodachrome
    http://www.dwaynesphoto.com/
    kwadrat i prostokąt, głównie kwadrat

Domyślnie

Tego filmu jak dla mnie to praktycznie i tak już nie było - 120-tki przestali produkować z 10 lat temu, do tego wysyłanie na drugi koniec świata do wołania...

Domyślnie

No właśnie, płaczecie, a robiliście kiedyś na Kodachromach? Podejrzewam, że śmierć tego slajdu zbiegła się z zaprzestaniem archiwizacji zdjęć na Kodachromach przez National Geographic około roku temu.

Domyślnie

robilem pare razy na Kodachromach i jakos nie bede za nim tesknil.
    Upierdliwe wolanie, marne ramki w jakie wklada to Kodak ... dla mnie nie ma po czym plakac.

Domyślnie

To trochę tak jak z samochodami - prawie nikt nie jeździł, ale szkoda, że wycofują z oferty Bentleya Arnage.... Kult to kult...
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

a ja tam mam firme Kodak w pupie. Od lat osiemdziesiątych trenowali z przystawkami cyfrowymi do Nikonów. Teraz produkują matryce do większości modeli cyfraków. Kiedy zamykali fabryki papierów w Meksyku też wypisywali takie płaczliwe komunikaty na www jak to im przykro bla bla bla. Dla ta firma już nie istnieje. Będę kupował Ilfordy, Rolleie i całą masę innych materiałów zamiast ocierać łzy.

Wiem, ze firmę prowadzi się dla zysków ale jako klient mało mnie obchodzi, to ze mają inne cele. Skoro inni mogą produkowac to oni także - szczególnie, że to był najlepszy chrome na świecie więc zawsze jest pewne nieduże choć by zapotrzebowanie. W tym także jeden lab się mógłby utrzymać z ich wołania.

ech nie ma co jęczeć.

Domyślnie

Przy pewnej ilosci przestaje sie oplacac produkowac w koncernach ze wzgledu na koszty nie tyle danej produkcji ale wszystkie pozostale ktore sa z klucza przypisywane na poszczegolne marki.

Ja zaczalem rok temu uzywac Kodachromy i pewnie do konca 2010 jeszcze kilka rolek zrobie.

Szkoda , ale współczesne slajdy rowniez daja rade.
    Zeiss (N)Ikon www.grenlandia2010.pl
    Pozdrawiam
    Adam

Talking

zgadnijcie jaki slajd jest bestsellerem w zagranicznych sklepach...
    sam się skusiłem i czekam teraz na przesyłkę :]
    kwadrat i prostokąt, głównie kwadrat

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów