Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie Scratch disk is full

Witam pojawił mi sie ostatnio taki problem.
    Podczas kadrowania pojawia mi sie komunikat:Scratch disk is full.
    Ps mam zainstalowanego na dysku C: na ktorym mam prawie 9gb wolego miejsca.
    Na dysku D: 11Gb.
    ramu 2giga.

Probowałem w ps Edit->Preferences->Performance i tam ustawiłem sobie scratch disk np. na D
    restart ps i nic dalej to samo.

Proszę o pomoc.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

zrobiłem porządek na dysku C i narazie działa ale boje sie ze moze sie powtórzyć.

Domyślnie

Spróbuj zrobić defragmentację dysku. Świetny i bezpłatny, ale z linii komend jest Contig.

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

PS po prostu tworzy sobie sporych rozmiarów pliki tymczasowe, więc przy większej ilości korekt zapchanie 11 GB na dysku nie jest niemożliwością. Defragmentacja dysku nie ma nic do tego (zakładając, że program działa poprawnie i przy zamknięciu usuwa swoje pliki tymczasowe). Jedynym sposobem na kontynuowanie pracy po pojawieniu się tytułowego komunikatu jest usunięcie tych tempów z poziomu programu. W moim archaicznym PSie 7.0 robi się to klikając Edycja > Wyczyść > Wszystko. Warto zauważyć, że poprzez takie zachowanie blokujemy sobie możliwość cofnięcia czynności wykonanych między ostatnim zapisem pliku a czyszczeniem PSa, tak więc trzeba uważać, żeby nie zrobić sobie kuku.

Domyślnie

Mam CS4 i w edycji nie umie znalesc takiej opcji. Mozliwe ze to jest przyczyną (historia) bo po odpaleniu cs pojemnosc na dysku spada praktycznie do zera

Zbanowany
    Miasto
    jerergeg

Domyślnie

ogólnie to i tam skromnitko masz tego miejsca jak na pracę z PS, ale nie wiem jakie pliki obrabiasz, sugeruję dokupić sobie i ramu (+2GB) i dodatkowy dysk

Domyślnie

zauwazyłem cos takiego.
    na dysku D przed odpaleniem sc mam 12gb wolnego miejsca po dopaleniu nie mam juz nic a to za sprawą tego pliku.
    Co to jest za plik i czy moge go usunąc?? bo pisze mi ze nie mogę bo zbyt dyzo zajmuje. MOze z poziomu CS-a??

gdy wyłacze cs-a plik znika.

Zbanowany
    Miasto
    jerergeg

Domyślnie

w angielskiej wersji nazywa się to "purge" (Menu Edit / Purge) i tu wybierasz co chcesz wyczyścić... sprawdź też czy domyślnie nie masz ustawione dpi na cm zamiast na cal, bo wychodzą wtedy większe pliki...

Zbanowany
    Miasto
    jerergeg

Domyślnie

dodatkowo w cs4 masz dostęp do cameraraw (edit/preferences/camera raw), tu też masz ustawioną wielkość dla cache, możesz podać inną lokalizację dla niego oraz go wyczyścić (purge)...

Domyślnie

W CS4 program zapisuje cały stos undo, co przy skomplikowanym pliku sporych rozmiarów daje taki plik tymczasowy. Purge wywali ci również opcje cofnięcia się w historii obróbki pliku
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Uprawnienia umieszczania postów