Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Domyślnie SB-600 vs SB-800 i przy okazji R1,R1C1,SB-R200

Witam

Czytalem kilka artykulow i niestety bylo kilka sprzecznych informacji.
    Mysle,ze mimo powtarzajacych sie pytan odnosnie lamp warto zebrac wszystko w calosc.
    Poza tym zmienila sie relacja cenowa miedzy Sabinkami - 800 do 1350 a nie jak slyszalem kiedys , mozna bylo kupic dwie 600-tki za cene jednej 800-ki.

Mam prosbe aby w zwiazku z rozbudowanym artykulem odpowiedzi byly odnosnie samych punktow bez cytowania , bedzie bardziej przejrzyscie.

Do rzeczy , rozice pomiedzy 600-ka i 800-ka jakie znam:

800-ka ma wieksza moc (liczba przewodnia)
    800-ka ma dodany dyfuzor i filtry (do 600-ki mozna dokupic)
    800-ka ma pochylana glowice do dolu o 7 stopni (przydatne przy krotkich obiektywach i ewentualnie macro)
    800-ka ma te same tryby pracy plus dodatkowo A,AA,RPT
    800-ka ma dodatkowe akku
    800-ka ma jakis dodatkowy wysuwany odblysnik
    800-ka wyzwoli inna lampe , 600-ka nie
    Jakie inne , nie wiem.

Moje pytania (czytalem i sa rozne odpowiedzi) :

1. Czy wbudowana lampa D50 wyzwoli inna lampe zdalnie ? (ktora ? mam na mysli SB-600 , SB-800 , R1 , R1C1 , SB-29S , SB-R200) czy musze dokupic SU-800 (w R1C1 SU-800 jest w komplecie) ?
    2. Jak jest z trwaloscia SB-600 i SB-800 - czy sa roznice jak np. w body podaja ilosc pstrykniec dla migawki ?
    3. Jaki dyfuzor ewentualnie kupic od SB-600 - producent i model ?

4. Czy lampa z D-50 wyzwoli zdalnie SB-R200 czy potrzebuje SU-800 ?
    Zakup SU-800 nie wchodzi w gre , to 1000 pln , juz wolalbym za te kase zmienic body.
    5. Czy zestaw R1 bedzie wspolpracowal z D-50 czy takze potrzebuje SU-800 ?
    6. R1C1 powinien dzialac z D-50 - ma w komplecie SU-800, dobrze mysle ?
    7. Na stronie NikonUSA SB-R200 jest jako produkt ale zastanawiam sie czy to aby nie dodatkowy palnik do R1 lub R1C1.

Mam D50 , moze w dalszej przyszlosci inny , nie zamierzam kupowac drugiej lampy, chyba, ze dedykowana do macro.

Domyślnie

d50 nic nie wyzwoli zdalnie chyba ze to cos ma fotocele.
    sluszny wybor to sb-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R
    d50 nic nie wyzwoli zdalnie chyba ze to cos ma fotocele.
    sluszny wybor to sb-800
    Czyli SB-800 + SA-10 + jeden z kabelkow.
    To powinno dzialac.

Prosze o info takze odnosnie innych lamp, szczegolnie SB-R200 - stosunkowo tania lampa do macro.

Domyślnie

sb-800 ma wbudowana standardowa fotocele. Nikon jest na tle sprytny ze blyska 2x... przedblyski mierza swiatlo zastane. jesli ustawisz SB nie mocniej niz 1/8 mocy blysku to spokojnie da rade blysnac 2x pod rzad i naswietlic zdjecie prawidlowo...

Domyślnie

A co jesli chcialbym 600-ke lub 800-ke postawic z boczku , zeby stamtd blysnela ?
    Wtedy sprawe zalatwi SA-10 + kabelek ?

Domyślnie

600 również ma "jakiś dodatkowy wysuwany odbłyśnik" , który zwiększa kąt błysk lampy.
    Pozdrawiam
    Pucha i szkła NIKON

Domyślnie

no to przeciez napisalem ze SB800 ma fotocele, wiec kabelek nie jest potrzebny. Nie bedzie TTL ale przedblysk z lampy wbudowanej uwzgledni blysk SB800 jako swiatlo zastane i naswietli klatke prawidlowo. Jesli chodzi o SB600 to musialbys dokupic do niej fotocele 50-100PLN.

Domyślnie

Zgubilem sie.
    Chce wyzwolic lampe stojaca z boku , trzymana w reku czy gdziekolwiek indziej z lampy z D-50.
    Co mi jest potrzebne do 600-ki a co do 800-ki ?

Domyślnie

dokladnie tak. bo sb-600 nie ma wbudowanej fotoceli a sb-800 ma. gdybys mial d70 to w ogole nie ma problemu, opniewaz ma on CLS commander mode i wyzwala lampe zdalnie jednoczesnie podajac jej parametry blysku. niestety tego ficzera d50 nie ma.

Domyślnie

Ok , w pierwszej odpowiedzi napisales , ze D-50 niczego nie wyzwoli , i to mnie zmylilo - nie pomyslalem o fotoceli w 800-ce.
    Jesli tak , to problem z wyborem lampy rozwiazany.
    SB-600 + dyfuzor + filtry + fotocela wyjdzie juz mniej atrakcyjnie w stosunku do SB-800.
    A SB-800 ma jeszcze wiele innych "fjuczerow", ktore w przyszlosci moga sie przydac.

Teraz mam prosbe juz jedynie o informacje co z lampa SB-R200.
    Fajna i znacznie tansza lampa do macro.
    Nie kupie oczywiscie wszystkiego od razu ale chcialem przy okazji poruszonego tematu zasiegnac informacji.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów