Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Angry Viśta i Kaspersky

Odkąd założyłam wątek "składam komputer", minęło już trochę czasu - komputer złożony. Dziękuję!
    I na tym kończą się moje radości...

Po tym jak zainstalowałam wszystkie Fotoszopki i jemu podobne niezbędniki foto-graficzne (mniej lub bardziej) przyszedł czas na antywirusa - kupiłam Kasperskiego (Anti Virus 2009).
    Cały proces instalacji i rejestracji produktu przebiegł bezproblemowo jednak kiedy przyszło do aktualizacji baz wirusów - okazało się, że tego już zrobić się nie da...
    Proces aktualizacji zaczyna się normalnie - czas płynie, jednak % stoją w miejscu (ciągle 0%) - w końcu aktualizacja kończy się informacją o niepowodzeniu.

Z ważnych informacji:
    żadnych innych antywirusów na tym komputerze nie ma, systemowe/windowsowe zapory i inne: wyłączone, zegar viśtowy ma aktualny czas i datę (bo ponoć czasem bywało to problemem przy aktualizacji-w związku z licencją).
    Próbowałam Kasperskiego odinstalowywać i instalować na nowo, naprawiać - bez skutku.

Z ciekawostek przyrodniczych - internet chodzi normalnie (a raczej wlecze się - ale do tego juz przywykłam) - a mimo to, Windows poproszony o diagnozę połączenia z internetem generuje taki komunikat:

Dla przysłowiowych "jaj" uruchomiłam (po odinstalowaniu Kasperskiego) Windows Defendera - i on także nie chce się zaktualizować...

Czyli coś jednak z tym połączeniem jest nie tak... tylko co? wirus? po 2 dniach od instalacji nowego systemu na jeszcze nowszym komputerze???

help...
    Nikon + duperele aaa... - no i Holga...
    Blog AgaPe

Domyślnie

Wylacz systemowego Firewalla i wtedy sprawdz.
    Mialem podobne cuda. Wszystko dzialalo ok, a tylko sesje FTP (w 3 roznych programach) twierdzily, ze serwer kaput (az nawet do admina pisalem). W Firewallu oczywiscie wszystkie te programy dodane jako wyjatki, a mimo to nie chcialy wspolpracowac. Wylaczenie Firewalla pomoglo. Pozniej wystarczylo wyrzucic wspomniane programy z listy wyjatkow, i dodac je ponownie, zeby wszystko wrocilo do normy.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

zapory powyłączane - nie pomaga

Blog AgaPe

Domyślnie

A wszystkie inne uslugi sieciowe dzialaja? Http, ftp, e-mail, komunikatory, etc.?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

tak - działają.

A tu - jeszcze jedna ciekawostka:
    Wywaliłam narazie Kasperskiego i zainstalowałam pełną, 30-dniową wersję NOD-a - i co? - ano takie coś:

On również nie może z jakichś powodów dokonać aktualizacji swoich baz wirusów.
    Ani KAV, ani Windowsowy Defender ani NOD nie mogą się zaktualizować... CZEMU???

Jakaś wspólna przyczyna, podobieństwo procesów aktualizacji we wszystkich tych programach...
    Nie znam się i ręce mi już powoli opadają (będę płakać)
    Blog AgaPe

Domyślnie

Tak na marginesie. Zainstalowałaś pakiet Eset Smart Security. Czyli i antywirusa i zaporę. Ja miałem swojego czasu problemy z tym produktem, jakoś nie lubił mojego komputera - ale tylko z wersją 4, wcześniejsze chodziły bez zarzutu.

Ale do rzeczy. Adres IP na pierwszym screenie (te cyferki po napisie DNS) nie budzi zaufania. To chyba jakieś świństwo. Normalnie powinnaś mieć raczej inne adresy DNS. Choć komunikat świadczy o problemie z połączeniem się z tym adresem, to już sam fakt że był wywoływany jest niepokojący. Piszesz też że przed instalacją antywirusa, na komputerze pojawiły się szopy i inne programy. Czyli komputer przez "chwilkę" mógł korzystać z sieci bez ochrony. Jeśli tak to mogłaś załapać jakiś niemiły "drobiazg"

Sugeruje to wspomniany adres DNS, powolne działanie sieci (chyba że tyle fabryka dała) i wspomniane problemy z aktualizacją. Tak na szybko - spróbuj coś takiego http://www.eset.pl/onlinescan. tylko, że to może nie dać spodziewanego efektu jeśli masz podmienione DNSy.

Prawdopodobnie konieczne będa logi z HijackThis czy ComboFix. Jeśli nie jesteś z tym obeznana to odsyłam na searchengines.pl - dział Wirusy i Spyware. Tam prędzej uzyskasz odpowiedź na ten niefotograficzny problem, i dowiesz się jak go usunąć.
    Ostatnio edytowane przez charll ; 19-06-2009 o 02:17
    Wszyscy mają Nikosie. Mam i Ja

Domyślnie

Ja na początek wyłączyłbym protokół IPv6 - czasem pomaga

Domyślnie

Chyba nie tym razem. Obym się mylił ...
    Wszyscy mają Nikosie. Mam i Ja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez agape Zobacz posta
    On również nie może z jakichś powodów dokonać aktualizacji swoich baz wirusów.
    Ani KAV, ani Windowsowy Defender ani NOD nie mogą się zaktualizować... CZEMU???
    Większość wirusów po zainfekowaniu blokuje możliwość ściągania nowych definicji w programach antywirusowych aby program ich nie wykrył.
    DNS nie odpowiada ani na ping ani na tracert co też jest podejrzane.
    Wejdź na stronę http://www.bitdefender.com/ i po lewej stronie niżej jest scan online.
    Program nie instaluje się w systemie, będzie jednak ściągał nowe definicje i trzeba wyrazić na to zgodę.
    Przeskanuj tym komputer.
    Jeżeli nic nie wykryje podam kilka dodatkowych programów.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

zgadzam sie z władcą Pixeli, poskanuj go czym sie da online !
    ewentualnie czasem pomaga przy takiej infekcji pobieranie po proxy ale to nie zawsze.
    Contax 645, Zeiss 80mm f/2

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów