Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: filmy cz-b

Domyślnie

No jest ale jaskoś niewyczerpująca
    Pozdrawiam Marcin
    Galeria

Domyślnie

teh_14m3, a pewnie ze fajnie, wszystko co w spadku po dziadku jest fajne hihihi sorki ale mi sie rymlo
    czy w ogole jakies laby wywolywuja jeszcze klisze b&w??
    oczywiscie ze sa.... np w Gdansku gdzie mieszkam a jest to ponad 600tys miasto jest ich az.... JEDEN ale jest!

Co zas sie tyczy
    w 35m2 nie bardzo mam gdzie przycupnąć z tym wszystkim
    .... z koreksem do wywolywania negatywow napewno sie zmiescisz.

Oczywiscie w watku rozmawiamy o prawdziwych filmach cz/b do procesu zimnego w chemi cz/b, na rynku sa dostepne rowniez filmy mylnie nazywane cz/b.... filmy chromogeniczne przeznaczone do wywolywania w kolorowym procesie C-41.

Poczatkujacym zwracam uwage by nie pomylic jednych z drugimi!!!! Wazne bo jesli oddamy film tzw prawdziwy cz/b do labu w C-41.... ups, naszych fotek juz nie zobaczymy!
    Filmy zas chromogeniczne (cz/b) mozna by w uposzceniu nazwac filmami kolorowymi pozbawionymi barwnika. Sorki za lakoniczne uproszcenie. Filmy takie mozna smialo wywolywac w kazdym labie, maja one wszystkie wady/zalety filmow kolorowych. Tzn brak ziarna, budowe warstwowa, mozna je naswietlac na kolorowych papierach z niezlym skutkiem, maja rowniez staly kontrast i pojemnosc tonalna wymuszona przez zunifikowana obrobke C-41 (ok.37 stopni C)..... alem sie rozpisal

Zas prawdziwe cz/b do procesu zimnego (ok.20 stopni C) mozna wywolujac sterowac kontrastem i pojemnoscia tonalna, mozna nawet sterowac wielkoscia i ostroscia ziarna oraz ich czuloscia.

PAN100 - zajżałem na stronkę gdzie ostatnio zamawiałem filmy, cena jak do początków bomba 9 z groszami
    i chyba mozna od tego filmu zaczac a jak sie wciagniesz to sam bedziesz dobieral film w zaleznosci od efektow ktore bedziesz chcial uzyskac.
    Pozdrawiam i mam nadzieje ze nie przynudzilem tym przydlugim postem. Na wszelkie pytania chetnie odpowiem i pomoge.... ale chyba juz jutro DOBREJ NOCKI CHLOPAKI!

Domyślnie

slaw74, nie wiem czy oplacalne by bylo wywolywanie w labie b&w ;P

orion_64, wystarczy ci 1 metr kwadratowy w lazience + jakas poleczka

Domyślnie

zreszta dla mnie wywolywanie w labie b&w to stasznie droga inwestycja...w warszawie w jednym labie wywolanie 10 zeta forsowanie +20 zl chyba otworze lab b&w zloty interes zreszta orion_64 jak wywolasz raz to bedziesz chcial wiecej i wiecej taka mala uwaga zanim zaczniesz cos myslec o wolaniu to kup znajdz jakis stary film i naucz sie go nawijac na koreks bo to wbrew pozorom potrafi na poczatku nie wyjsc

polecam zabawe w ciemni... ja wrocilem z do niej z dlugiej podrozy
    "taka będzie przyszłość.ktoś będzie odbierał nasze śmieci i jeszcze się cieszył" A.Stasiuk

Domyślnie

ja wrocilem z do niej z dlugiej podrozy
    z.... cyfrowej dlugiej podrozy.
    Macie te ceny w wawie.... u mnie w labie biora 8 zeta. Ja oczywiscie jednak sam je wywoluje, taniej i tak jak napisales.....
    wywolasz raz to bedziesz chcial wiecej i wiecej

Domyślnie

Jak już cosik pstryknę i zaopatrzę się w zestaw do wołania to chyba będę szukał jakiegoś forumowicza z moich okolic który sam woła cz-b, chyba lepiej zacząć pod okiem kogoś kto już ma wprawę, a co do PAN100 opis ze strony sprzedawcy "Film ten może być wywoływany we wszystkich typach wywoływaczy czarno-białych w koreksach, tankach i procesorach automatycznych..." ee nie kumam, czy to znaczy że równie dobrze może to być C41 jak i "hand made"

A i jeszcze miałem zapytać, tak już troszeczkę wybiegam w przyszłość, jako że dobrze mieć gdzieś zarchiwizowany efekt działania(film w folijkę czy coś podobnego) czy filmy cz-b jakoś specjalnie "tracą" przy skanowaniu

Dżizas, same pytania

PS
    orion_64, wystarczy ci 1 metr kwadratowy w lazience + jakas poleczka
    no dokładnie mam tyle miejsca w łazience
    "PRASŁOWIAŃSKA GRUSZA, KRYJE W SWYCH KONARACH PLEBEJSKIEGO UCIEKINIERA"

Domyślnie

witaj Slaw 74. Twoja waiedza przewyższa moja wyobraznie co do całej fotografi ale jest bardzo miło dowiedziec sie czegos nowego.A powracajac do B&W gdzie zaopartyjesz sie w chemie bo jeski dobrze zrozumiałem to sam sie w to bawisz.
    POZDRAWIAM

Domyślnie

"Film ten może być wywoływany we wszystkich typach wywoływaczy czarno-białych w koreksach, tankach i procesorach automatycznych..."
    UWAGA!!!! Opis taki nie oznacza ze mozna film taki wywolywac w C-41.... tanki i procesory automatyczne sa rowniez dla chemi cz/b. Wywolywareczka taka miesci sie na stole... swego czasu w redakcji gdanskiego dziennika takie cacko mieli. Wyglada to jak koreks podlaczony do lapy ktora sama obraca puszka z filmem, lub kilkoma.

Tradycyjnym koreksem obraca lapa.... najczesciej fotografa lub laboranta.

A powracajac do B&W gdzie zaopartyjesz sie w chemie bo jeski dobrze zrozumiałem to sam sie w to bawisz.
    Tak wywoluje filmy sam a i odbitki mi sie jeszcze czasem zdarza... Odczynniki kupuje w zaprzyjaznionym laboratorium ale czesciej z netu np tu: http://www.fotograf-sklep.pl/ ale sa tez tam: http://www.czarno-biale.pl/sklep/

Jak już cosik pstryknę i zaopatrzę się w zestaw do wołania to chyba będę szukał jakiegoś forumowicza z moich okolic który sam woła cz-b, chyba lepiej zacząć pod okiem kogoś kto już ma wprawę
    DOBRY pomysl... szkoda ze do mnie masz daleko...
    POZDRAWIAM WSZYSTKICH! BAKU127 bardzo dziekuje za mile slowo!

Domyślnie

orion_64, jak juz wejdziesz do ciemni to pomoc osoby "zewnetrznej" na duzo ci sie nie przyda... jednak najlepiej udac sie do kogos i zobaczyc jak to powinno wszystko wygladac i co robic po koleji, a pozniej to juz tylko cwiczyc, cwiczyc i jeszcze raz cwiczyc

a i nie zalamuj sie jesli ci cos nie wyjdzie, ja dopiero poprawnie naswietlalem odbitki po trzeciej wizycie w ciemni, tudziez lazience :P

nin
    Gość

Domyślnie

nakrecacie mnie nakrecacie...

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów